luni, 21 decembrie 2009

Bella Italia

Tot ascultând astazi muzica italiana, mi s-a facut dor de laguna veneţiană, de labirintul inchisorii din pantecele Palatului Dogilor, de străduţele pietruite ale Romei, de autobuzul 64 cu care am colindat, fără bilet, o bucată de Romă, de la Ponte Vittorio Emanuelle II până la Colosseum. Mi-e dor de tarabele cu suveniruri din faţa basilicii San Pietro, mi-e dor de statuile vii din Florenţa, de căldura îndurată în vara lui 2007 când şi pe la noi, şi în peninsulă, erau temperaturi de peste 35 de grade. Tânjesc după pizzeria de pe colţ unde am mâncat spaghette bolognese şi îngheţată adevărată, cu un gust ca aceea din copilăria mea. Revăd ca printr-o ceaţă fină Puntea Suspinelor, porumbeii  domesticiţi din piaţa San Marco, basilica San Marco, impunatorul Dom din Milano, complexul muzeal din Pisa, casa Julietei, abatia Montecassino. Parcă simt şi azi gustul unic al acelui tiramisu extraordinar de fin şi de bun, savurat împreună cu un cuplu din Giurgiu, prieteni ocazionali de călătorie, pe cheul venetian. Mi-e dor de racoarea zidurilor venerabilului castel San Angelo, de goana autocarului prin tunelurile din Alpi, de colțul parcă uitat de timp din San Marino, de coasta Amalfitana vazuta in fuga, de calatoria in noapte prin San Remo catre splendida Coasta de Azur, sau de desenul vazut din avion al peninsulei, cu o Roma scaldata de soare la un inceput de Faurar, o amintire greu de sters din memorie.

Mi-e dor de Galeriile Uffizzi, de sculpturile lui Cellini sub care am stat, pe nişte trepte, la umbră, în aşteptarea orei de plecare,  adulmec în amintire aerul subtil parfumat din Palazzo Pitti şi revăd picturile splendide pe care doream să le fotografiez şi nu aveam voie fighting smileys.

Mereu mi-e dor de Italia, mereu m-as intoarce la ea, daca nu ar fi si alte aventuri care sa ma tenteze, daca nu ar fi si alte "zone albe" pe harta visului meu implinit. Si totusi, din cand in cand ma intorc, pentru ca nu pot sta departe de, probabil, unele radacini, pentru ca nu pot sta departe prea multa vreme de ceea ce eu consider cea mai frumoasa țară din lume.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.