sâmbătă, 12 iunie 2010

Comentariu la un forum strain

Cum eu cam umblu pe cele forumuri, si autohtone dar si de limba engleza, ieri dau de un fir de discutie pe e-bay, unde o dna, sa-i zicem Louise, care licitase o carte era foarte indignata pentru ca, necastigand licitatia, a fost ulterior contactata de persoana care vanduse, oferindu-i-se o copie xerox in schimbul a 10 dolari. Louise era convinsa ca acel vanzator incalca legea si intreba pe forum ce ar putea face in acest sens. I s-a raspuns sa anunte adminii e-bay, pentru ca in acest fel se incalca si regulamentul site-ului, care spune ca nu ai voie sa contactezi pe cineva pt a-i oferi spre vanzare un produs in afara spatiului e-bay, daca deja ai un magazin online la ei pe site.

Apoi, pt ca Louise dorea sa o contacteze pe vanzatoare sa-i spuna ca incalca legea - ceea ce iarasi este ilegal - a fost sfatuita sa anunte editura respectiva, care avea, cu siguranta sa restabileasca lucrurile si sa o amendeze pe hoaţă.

Acuma, n-oi fi eu cea mai corecta persoana din lume - desi nici mie nu-mi plac matrapazlâcurile, si e clar ca nu am vocatie de afacerist, in Romania - dar parca in cazul asta as fi pus in balanta doua lucruri: ce-mi doresc eu? Sa o torn pe aia sau sa fac rost de cartea respectiva?

Cred ca in balanta mea ar fi atarnat mai mult dorinta de a avea si a citi acea carte.

Uneori nu inteleg dorinta asta excesiva, zic eu, a unora de a fi foarte legali. Insa ma gandesc ca n-o inteleg pentru ca ma raportez la conditiile de aici, din Romania, unde, de exemplu, o editura isi permite sa nu plateasca deloc serviciile unor traducatori (eu sunt unul dintre exemplele de traducatori ţepuiţi, de o editura cu renume), si unde multi cauta sa insele, statul sau persoanele particulare, nu importa pe cine, ci doar sa insele (oare ce frustrari o fi ascunzand setea asta imensa de a insela pe altul?!!?).

Poate ca in tarile civilizate legea este respectata, omul este respectat, statul este respectat. Si atunci este normal si de bine sa dai in gât pe cineva care merge pe alaturi, pentru ca a facut 10 dolari in plus sau pentru ca a vandut copia xerox a unei carti.

2 comentarii:

  1. Referitor la dorinta asta de a fi legal,eu sunt convinsa ca este de fapt dorinta omului de a face rau semenului sau,indiferent daca castiga ceva din asta sau nu.Asa e firea omeneasca,n-ai ce sa-i faci s-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În alte țări să știi că sunt învățați de generații să-l demaște pe cel care încalcă legea, să-l toarne, cum zicem noi. Poate că nouă ni se pare ceva urât, dar lor nu, dimpotrivă. Acolo dacă se știe că ești profesor, să zicem, și ți-ai cumpărat o mașină foarte scumpă, vecinul merge la poliție și spune că ți-ai luat ceva ce în mod normal nu-ți poți permite din salariu.

      În principiu nu-i vorba de a face rău, ci sunt conștienți că aceia care ocolesc legea și câștigă bani neimpozitați, fură din avutul societății, adică până la urmă din buzunarul fiecăruia, că societatea e formată din noi toți.

      Însă mie mi s-a părut exagerat să faci panaramă pentru 10 dolari... adică pentru o sumă de mai nimic la ei. Cred că abia dacă-ți poți cumpăra 2 sticle de Cola, de un sfert, din banii ăia.

      Ștergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.