sâmbătă, 20 octombrie 2012

Aventurile lui Tom Sawyer. Mark Twain


Un clasic al literaturii americane, Mark Twain considerat chiar părintele romanului american, a scris cărți pentru copii și adulți deopotrivă. Personajul cel mai îndrăgita rămas de-a lungul vremii, Tom Sawyer, secondat de bunul său prieten Huck Finn, și de Becky, prietena sa de la școală.
Dincolo de povestea aventuroasă a celor doi prieteni, se dezvăluie pe larg o frescă a societății americane din secolul al optsprezecelea, din comunitățile mici, a unei Americi încă sfâșiată între Nord și Sud, între industrializare și culturile de bumbac, între capitalism și sclavie.

Adesea aventurile eroilor trec drept trepte ale inițierii, drept drumuri de viață și căi de maturizare. Savuroase pentru copii, cu tâlcuri ascunse pentru cei mari, romanele lui Mark Twain sunt scrise cu mult umor, cu finețe, cu grijă pentru portretizarea personajelor, cu ritm pe ici alert, pe colo mai molcom. Twain a adus cu sine un stil propriu, diferit mult de literatura europeană a vremii, punând astfel bazele literaturii clasice americane.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.