marți, 19 martie 2013

Suleyman Magnificul ep. 53, 54


Hurrem se simte insultata pt ca e nevoita sa-si ceara iertare de la Mustafa, dar nu are incotro, in schimb se supara pe sultan si il intreaba daca ea este o femeie sau o sclava, care poate fi umilita in fața unui copil. Suleyman ii aminteste ca acest copil este un print, la care ea raspunde ca si ea este mama a cinci copii, printi si ei, si ca nu e posibil sa fie umilita astfel.
Mahidevran ii interzice lui Aybige sa mai stea de vorba cu Bali Bey. Dar Fatma o vede intrand la el si o informeaza imediat pe Mahidevran, care se duce glonț in camera lui insa il vede doar pe el stand in picioare langa fereastra. Aybige, auzise pasi pe hol si se ascunsese intr-o incapere alaturata. Bali Bay ii spune fetei ca nu ar trebui sa se mai intalneasca, dar ea ii raspunde ca il iubeste. Pana la urma sultanul o lasa pe Aybige sa plece in Crimeea, insotita de Bali Bey.Mihrimah, desi un copil, se bucura cand aude ca Aybige pleaca, dar devine geloasa auzind ca va pleca alaturi de Bali, pe care ea il indrageste. Mahidevran merge la Ibrahim sa-i spuna ca nu este deloc potrivit ca cei doi sa plece impreuna, pt ca e ca si cum ai pune praful de pusca langa foc. Insa Pașa o asigura ca Malkocoglu ii este devotat sultanului si ca nu ar face nici un gest necugetat. Pe drum, Aybige ii marturiseste lui Bali Bey ca ea nu a crezut in iubire niciodata, dar ca acum se vede prizoniera iubirii. El incearca s-o linisteasca spunandu-i ca il va uita la un moment dat, insa ea raspunde ca nu va putea sa-l uite niciodata. Mahidevran, informata de Glusah, ii spune sultanului ca Aybige si Malkocoglu vor fugi amandoi, si nu vor ajunge in Crimeea, ceea ce Suleyman nu crede, el avand deplina incredere in Bali Bey, dar pt orice eventualitate, va da porunca sa fie gasiti si adusi inapoi.


Mahidevran o santajeaza pe Nora-Efsun, care este inchisa, ca o elibereaza daca-i spune secretele lui Hurrem. Efsun o informeaza pe Hurrem ca viata ei este in pericol si ca cele intamplate intre ea si Mahidevran au avut loc cu cutitul la gat. Mai incolo, Mustafa ii spune Norei ca o va lua impreuna cu el la Manisa, unde va fi trimis de tatal sau. Intr-o seara ea ii toarna o solutie magica pt iubire in mancare, insa noaptea viseaza ca Mustafa moare otravit. Se trezeste brusc din somn si il vede peprint alaturi de ea, in pat, cu febra mare. Agita lumea din palat, Mahidevran cheama medicul, o da afara din camera pe Nora, si presupune  ca fiul ei este otravit, dar medicul o contrazice spunand ca daca era otravit ar fi murit deja. Dupa cateva zile se afla ca Nora e insarcinata cu Mustafa, desi acest lucru ar fi trebuit tinut secret.


Daye ii cere lui Sumbul sa gaseasca un alt sot pt Nigar, iar Nigar il informeaza pe Ibrahim despre acest lucru. Gul aga o ajuta pe Nigar sa scape de pretendenti.

Intre timp preotimea se revolta, iar Ibrahim refuza un ajutor economic pt ei. Astfel, preotii cred ca le este refuzat ajutorul pt ca Pașa este de origine crestina si uraște musulmanii. In acest conflict, Matrakcî este de partea preotimii. Ayaz Pașa, care este omul cuiva puternic, dar necunoscut deocamdata, il informeaza pe protectorul sau despre framantarile sociale care se petrec. Relatia dintre Ibrahim si Hatice se deterioreaza, iar pașa, dorind sa salveze ceea ce se mai poate salva, ii propune sa calatoreasca impreuna, cu toata familia. Pe fondul revoltei preotilor, care doresc sa-l decapiteze pe Ibrahim, Matrakcî este arestat de catre acestia pt ca el nu a dorit sa fie partas la planul lor. Pașa este prins intr-o ambuscada si in urma unui conflict verbal scurt, decapiteaza pe unul dintre preoti. Spre surprinderea lui in acel moment din padure apar mai multi oameni inarmati amenintandu-i familia si viata.


Ultimul copil al lui Hurrem, Cihangir, plange mereu si pana la urma, medicul evreu al palatului constata ca este vorba despre o boala de oase, spunandu-le sultanei si lui Suleyman ca probabil nu va putea sta drept cand va creste mare. La solicitarea sultanului, medicul afla o solutie pentru boala copilului, insa aceasta este foarte dureroasa pt el. Totusi Suleyman isi da acceptul la tratament, insa in timpul primei sedinte, care seamana cu o tortura fizica, este gata sa izbucneasca in plans, vazand ce chinuri are de indurat micutul sau fiu. Intr-o intrevedere cu o clarvazatoare, Hurrem afla ca boala copilului este un fel de plata a pacatelor altora si ca el va avea o soarta rea, moment in care sultana, enervata, o alunga pe vazatoare de la palat.
In finalul episodului 54 Suleyman se simte brusc rau si cade ca si mort in bratele lui Mustafa spunandu-i sa fie mereu drept.

traducere si adaptare: Oana D.

Toate drepturile rezervate!


Orice inadvertenta intre postare si film se datoreaza sursei in lb. engleza de pe pagina  http://www.facebook.com/pages/Halit-Ergenc-fans-PASSIONATED/213522235343950

sursa foto (si text in lb.engleza): pagina de facebook  http://www.facebook.com/pages/Halit-Ergenc-fans-PASSIONATED/213522235343950


episoadele in lb. romana se gasesc pe blogul orice2012

Pentru alte articole și rezumate referitoare la serialul Suleyman Magnificul și la elemente istorice din perioada otomană, vă rog accesați pagina Stele tv.




14 comentarii:

  1. multumesc pt traduceri, abea astept ep noi

    RăspundețiȘtergere
  2. Poti sa pui mai multte episoade te rog?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O sa pun, insa astazi nu promit, am multa treaba la serviciu.

      Ștergere
  3. poti sa mai pui si mai in fata descrierea episoadelor pentru noi care fiind plecati afara nu il putem vedea tot serialul.multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dar serialul poate fi vazut pe internet oricand, episoadele sunt si pe youtube. :) Va urez sedere placuta in tara, vad ca tastati de la un IP de RDS Bucuresti.

      Ștergere
  4. cand pui si ep 55?
    sunt foarte curioasa ce se va intampla.

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte frumoasa descrierea episoadelor! Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  6. multumim muult detot, foarte frumos povestit, la obiect, asteptam si urmatoarele episoade

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc pt tot efortul, dar cred ca bucuri multa lume si merita. Ai un pupic si o imbratisare virtuala din partea mea. Daca ar afla patronii ca primul lucru in za morning intru pe blogul tau sa vad noutatile ....

    RăspundețiȘtergere
  8. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumesc pt tot efortul, dar cred ca bucuri multa lume si merita. Ai un pupic si o imbratisare virtuala din partea mea. Daca ar afla patronii ca primul lucru in za morning intru pe blogul tau sa vad noutatile ....

    RăspundețiȘtergere
  10. Multumesc pt tot efortul, dar cred ca bucuri multa lume si merita. Ai un pupic si o imbratisare virtuala din partea mea. Daca ar afla patronii ca primul lucru in za morning intru pe blogul tau sa vad noutatile ....

    RăspundețiȘtergere
  11. Va multumesc pentru ca-mi cititi blogul zilnic si ca gasiti in el ceea ce cautati. :) Pana la urma, asta e lucrul cel mai important: ca blogul sa-si gaseasca cititorii.

    O zi senina va doresc tuturor!

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.