joi, 28 martie 2013

Suleyman Magnificul, episodul 55

Episodul 55, la fel ca si episoadele care vor urma, este un omagiu dedicat memoriei scenaristei serialului, Meral Okay, care la 9 aprilie 2012 s-a stins din viata in urma unui cancer pulmonar. Meral s-a nascut in 20 septembrie 1959 la Ankara. A intrat in lumea cinematografiei dupa casatoria cu actorul Yaman Okay si astfel a devenit actrita, jucand in diverse seriale tv si filme, iar mai apoi a devenit scenarista si chiar producatoare. (sursa: Wikipedia)

Din acest motiv, poate, episodul 55 este presarat cu flashback-uri, amintiri, experiente in preajma mortii; personajele principale poarta doliu, si de data asta lacrimile sunt adevarate, iar interpretarea durerii este mai putin teatrala. Serialul Suleyman Magnificul - sub domnia iubirii, va ramane cea mai importanta productie la care Meral Okay a participat ca scenarist principal.


 Rezumatul episodului 55

Ibrahim scapa de rebeli insa Hatice este amenintata cu moartea. Ibrahim reuseste sa arunce un cutit in gatul celui care o tinea ostatica, intr-un moment de neatentie.

 Aybige si Bali Bey se afla impreuna pe o corabie, insa alte trei corabii ii urmaresc si ii aduc inapoi la Istanbul. Bali Bey este băgat in temniță, iar Aybige incearca sa explice ca nu s-a petrecut nimic intre ei, ca ea nu l-a inselat pe Mustafa, dar Mahidevran o opreste sa vorbeasca. 
Pe fondul rebeliunii preotilor, Matrakcî este gata sa-si piarda viata, insa in ultimul moment, Ibrahim intervine si il salveaza de la decapitare.

Suleyman se afla in coma datorita unui atac de cord. Medicul evreu al palatului incearca din rasputeri sa-l readuca in simtiri, fara succes insa. Toti din familie asteapta cu incordare sa vada daca sultanul moare sau isi revine. Pe marginea acestei intamplari, au loc diferite scenarii: Mahidevran il si vede pe Mustafa pe tron, Hurrem se pregateste sa moara de propria sa mână, mai bine decat omorata de altii, Valide isi da seama ca Mahidevran este rea dar si proasta, pe cand răutatea lui Hurrem e dublată de inteligenta si incepe s-o dispretuiasca pe Mahidevran, care isi aratase indirect dorinta ca Suleyman sa moara pentru ca fiul ei sa ajunga mai repede la tron, dorinta cu care nici macar Mustafa nu era de acord.

Suleyman, in somnul sau profund, retrăiește momente din adolescența sa alaturi de tatal sau, sultanul Selim, apoi revede momentele cand a cunoscut-o pe Mahidevran si cand s-a nascut Mustafa, retrăiește zilele în care l-a cunoscut pe Pargalez și s-au împrietenit. Il vede pe Mustafa sultan, in locul sau, apoi se vede in patul in care si era de fapt, iar o usa in fața lui se deschide dezvaluind o lumina stralucitoare care il atrage. Se ridica din pat si cand aproape sa treaca pragul catre lumina, aude vocea lui Ibrahim, care il veghea si il vazuse ca-si misca buzele, strigandu-l "Maria Ta!" Atunci se uita spre pat derutat de vocea care-l chema inapoi, si se trezeste din coma.


Ibrahim il cheama pe Sumbul si-l trimite prin tot palatul sa raspandeasca vestea cea buna. Pe rand, Mustafa, Valide, Mahidevran - dezamagita ca planul nu i-a reusit - vin in iatacul sultanului bucurandu-se de insanatosirea acestuia. Suleyman intreaba de Hurrem, dar ea, care era la Hatice cu copiii, afla ultima despre cele intamplate si ajunge, impreuna cu copii, in momentul in care toti cei apropiati erau deja acolo.
Episodul se termina cu toti membrii familiei regale adunati in jurul patului lui Suleyman.



Surse foto episodul 55: capturi de ecran de pe turkweb.tv
Traducere si adaptare: Oana D.  
Sursa text: http://www.facebook.com/pages/Halit-Ergenc-fans-PASSIONATED

Pentru alte articole și rezumate referitoare la serialul Suleyman Magnificul și la elemente istorice din perioada otomană, vă rog accesați pagina Stele tv.

19 comentarii:

  1. Buna seara,
    MULTUMESC pt traducerea ep 55, sunt incantata ca v-am descoperit blogul nu numai pt serial dar si pt celelalte lucruri si comentarii.Sa aveti sanatate, sa puteti face toate lucrurile pe care le doriti ca sunt destule.
    Pupici si o seara/zi placuta
    Mihaela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mihaela, iti doresc si eu o seara placuta si vizionare placuta, azi e luni :p

      Ștergere
  2. Cu multa placere, va multumesc pentru cuvintele frumoase si pentru vizita!

    Oana D.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. la info. ai scris ca s-a stins in nu stiu cat 1912 si in 1959 s-a nascut

      Ștergere
    2. Asa e, sunt imprastiata, multumesc pt atentionare :) Am corectat. Era vorba de 2012, nu 1912.

      Ștergere
  3. Asa cum am sperat ati continuat sa lucrati pentru noi, inchizand ochii pentru a nu mai vedea cine mai incearca sa va fure munca.Va multumesc si va doresc o zi minunata !

    Cu multa apreciere, Daniela.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc pt apreciere, Daniela. Insa nu cred ca voi trece cu vederea copierile de continut fara specificarea linkului. E oare asa de greu de copiat si un link, daca tot copiaza o pagina de text? :) Om vedea....

      Ștergere
  4. Multumim frumos,pentru rezumat(e)!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu multa placere, ma bucur cand vad ca "audienta" blogului meu creste si ca sunt atatia fani ai serialului care vor sa stie ce se petrece in continuare, inainte de difuzarea episoadelor la Kanal D.

      Ștergere
  5. Nu, bineinteles ca nu e de trecut cu vederea, ar trebui identificati si reclamati la google sau la cine se ocupa cu furturile pe internet, ca nu ma pricep deloc la asta.In ceea ce ma priveste, sunt fidela acestui blog care m-a captat deja si care imi da un refresh mintii mele atat de obosite de noianul de treburi zilnice.
    Cu bine,
    Daniela.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu trebuie sa-i identific eu, da, se poate face reclamatie la Google si vor sterge continutul preluat fara sa se specifice sursa. Insa problema e ca m-au copiat cei de pe facebook, si acolo nu prea se baga Google. Stiti... corb la corb nu-si scoate ochii ;)

      Dar macar una dintre pagini, ai carei admini m-au insultat absolut fara motiv, tot o voi reclama.

      Ștergere
  6. Hey, multumesc pt informatiile pe care le dai !!

    Te pup!!

    PLEASE DATI UN LIKE lA PAGINA : http://www.facebook.com/pages/Suleyman-Magnificul-Muhtesem-Yuzyil/449677165105913 daca va place serialul !

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna ziua Oana.Multumesc mult pentru efortul pe care-l faci traducand serialul .Trebuie sa stii ca eu citesc aici ce urmeaza in serial, dupa vizionarea episoadelor primesc telefon de la prietene din tara , care sunt mai in vrsta decat mine si transmit mai departe ce se intampla , mai ales cand sunt motive de suspans teribil de tensionate.Multumesc si din partea lor. Blogul tau de asemenea ,este foarte frumos, motiv pentru care-ti multumesc .
    Sa ai o zi minunata .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua :) Multumesc pentru cuvintele frumoase. Intr-adevar, e ceva de munca la un articol despre serial, uneori imi ia si 2-3 ore sa il finalizez. Le transmit salutari tuturor fanelor serialului, presupun ca majoritatea sunt doamne. Domnilor cred ca le place alt gen de filme.

      P.S. O sa corectez, intr-adevar, nu am observat, a murit in 2012, nu in 1912 :D

      Ștergere
  8. Cand faci rezumatul episodului 63???????

    RăspundețiȘtergere
  9. adica cand scrieti-mi data............

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))))))))) depinde de Kanal D, daca-l difuzeaza peste 3 saptamani, cam pe atunci il postez si eu, daca nu... nu am de unde sa stiu cum impart ei sezoanele. Nici sezonul 1 nu a fost ca la turci. La tv turca sezonul 1 se termina la episodul 25 sau 26 iar la noi au zis ca sezonul 1 e pana la episodul 30.

      Dupa mine, pauza de vara ar trebui sa fie incepand cu luna iunie, si pana atunci sa difuzeze serialul ca de obicei, lunea si martea.

      Ștergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.