marți, 23 aprilie 2013

Busola de aur

The Golden Compass.
New Line Cinema, aceeasi casa de filme care a realizat si trilogia Stapanul inelelor.
Un fantasy clasic, si bun, dupa gusturile mele.
Chiar daca e mai mult un fantasy pentru copii, eu l-am sorbit din priviri cu multa bucurie si dincolo de imaginea excelenta si de efectele speciale profesional adaugate am ramas cu doua mari lucruri in minte dupa vizionarea filmului.

Unu: aluzia la dogma religioasa cand i se explica Lyrei ca aceia de la putere vor ca oamenii sa asculte, sa fie obedienti si sa nu stie prea multe, mai degraba nimic, despre colb si universurile paralele - toate astea li se prezinta drept rele. Asta m-a facut sa ma gandesc serios la cartile pe care noi le consideram sfinte si in care niste lucruri ni se prezinta drept diavolesti si ca nu e bine sa le avem - in timp ce Biserica si conducatorii ei sunt plini de bani si de influenta politica. cool.gif

Doi: numele daimonului Lyrei. biggrin.gif smile.gif)))))))))))) Domnilor, cred sincer ca Nicole Kidman a inspirat acest nume - daca nu cumva el se afla in cartea dupa care s-a facut filmul. De ce Nicole? Păi,  probabil cand a filmat Cold Mountain a auzit despre cartierul Pantelimon (sau sfantul? naughty.gif), dar vreun român de-al nostru şugubăţ, i-a pronuntat denumirea ca in engleza, chipurile, adica Pantălaimăn.  smile.gif)))))   Nu-i asa?

Asa ca viitorului meu motan, cand o fi sa mai am vreo unul la curte, am sa-i pun numele Pantălaimăn, ca tot se tin dupa mine toate mâţele din casa, ca eu le dau de mancare si le fac toate mofturile lor pisico-daimonestiwink.gif

Asadar, pe scurt, intr-o lume ca a noastra, si nu prea, sufletul oamenilor este materializat printr-un animalut, un daimon, care atata vreme cat esti adolescent se poate preschimba in orice vietate doreste. Toate fiintele planetei sunt alcatuite dintr-un praf auriu, care se pare ca este legatura cu spatiul exterior si cu alte spatii, paralele. Cu acest praf functionau niste busole insa in lume mai exista o singura busola cu praf de aur care poate citi viitorul, si doar o singura fiinta o poate folosi. Ea este Lyra, o fetita cam neascultatoare...  Si cum un grup de oameni doresc sa aiba controlul deplin asupra celorlalti, si nu puteau face asta decat daca starpeau daimonii..... daca nu ati vazut filmul, merita sa-l vedeti, sau să citiți cartea dupa care a fost ecranizat.


sursa foto: listal.com




2 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Nu, Daria. Cel putin, la mine nu merg. Ca sa pun emoticoane, folosesc metoda de la imagini, am gasit o pagina cu emoticoane pe picasaweb si iau de acolo linkul imaginii apoi lipesc imaginea in textul meu. La fel ca orice alta poza incarcata de pe pc, doar ca aici ii dau adresa pozei, direct.

      Ștergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.