duminică, 14 aprilie 2013

Suleyman Magnificul, rezumat ep. 59

Sultanul o desemnează pe Mahidevran șefă a haremului, pentru ca Valide este paralizata din cauza unui atac cerebral și tot ceea ce poate face este să-și miște ochii. Hurrem nu este de acord cu aceasta decizie, dar sultanul e de neclintit. Cand Valide se trezește, Gulfem ii cere permisiunea ca Mahidevran sa o înlocuiască iar regina-mama aproba printr-un clipit din ochi. Mahidevran isi ia rolul foarte in serios, impunând respectarea regulilor. Prima ei acțiune este îndreptată împotriva lui Hurrem, căreia îi ia cadânele de încredere atrăgându-le de partea ei. Hurrem simte ca situația îi scapă de sub control si se cearta cu toată lumea. Intre ea si Mahidevran tensiunile cresc. In scurt timp Mahidevran își mai face o dușmancă in persoana lui Hatice. Mahidevran împarte cadouri cadânelor iar Gulșah o roagă s-o ierte. Câteva zile mai târziu, are loc o bătaie intre Fatma, care le determinase pe fete sa fie vesele, deși Valide era atât de bolnavă, și Gulșah, cele două încercând să-și pună reciproc bețe în roate de-a lungul episodului. Dezorientata, Gulșah merge la Hurrem si vrea sa se pună în slujba ei, dar sultana o acceptă cu condiția să-i aducă informații despre cele ce se petrec în palat.

La un moment dat Suleyman citește pe un document de la Iskander Celebi, că Ibrahim își arogă titlul de conducător al imperiului și, cu abilitate, răspunde că tot ceea ce face primul său ministru este aprobat de el mai întâi. Conversația dintre cei doi este ascultată de Hurrem, care se afla la ușa cabinetului și care îl roagă mai apoi pe Iskander s-o ajute să scape de Mahidevran si de Mustafa trimițându-i la Manisa, apoi îi cere s-o ajute sa scape de Ibrahim. Suleyman se întâlnește cu Ibrahim și îi arată hârtia dată de Iskander, întrebându-l dacă el a scris acele cuvinte, apoi îl amenință ca dacă își va depăși atribuțiile, el, ca sultan, își va omorî prietenii la fel de rapid cum își omoară dușmanii. Ibrahim se enervează pe Iskander certându-l că a îndrăznit sa-i arate sultanului acea hârtie, pentru ca mai apoi Pargalezul să-l bănuiască pe Iskander că i-ar dori funcția.

Suleyman anunță plecarea lui Mustafa la Manisa, dar o lasă pe Mahidevran în continuare șefa haremului, spre disperarea lui Hurrem.
Nigar în sfârșit îi spune lui Ibrahim despre sarcina sa, din ce în ce mai vizibilă, discuție spionată de Gulșah care este foarte fericită că are ce să-i spună noii sale stăpâne.



Alte episoade: - episoadele 60, 61 , 62, 63

Pentru alte articole si rezumate referitoare la serialul Suleyman Magnificul și la elemente istorice din perioada otomană, va rog accesați pagina Stele tv.





sursa foto: capturi video de pe turkweb.tv

Material alcatuit pe baza informatiilor de pe urmatoarele pagini:
- forum.port.ro
- diziler.com
- pagina FB Halit Ergenc Fans PASSIONATED

Nici o parte a acestui material nu poate fi preluata fara specificarea linkului acestui blog de forma:  http://www.pulbere-de-stele.com/ Toate drepturile rezervate. No part of this article can be copied without the source link. All rights reserved.

28 de comentarii:

  1. Buna ziua,
    Mihaela sunt, iar actiunea devine din ce in ce mai interesanta, abea astept sa vad confruntarile dintre cele doua "rele", cred ca o sa fie dura, pe viata si pe moarte.
    O saptamana buna si prospera
    Mihaela O

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, Mihaela, asa este, e mai alerta actiunea, din pacate cred ca pana la episodul 60 vom vedea, apoi pauza. Sau... cine stie? poate dau inca vreo cateva episoade pana la sfarsitul lunii aprilie.

      Ștergere
    2. Buna seara,
      Mihaela sunt si au anuntat asta seara ca mai avem de vazut 6 episoade si restul de la toamna, deci cred ca o sa vedem asa cum a-ti spus mai zilele trecute pana la episodul 63(adica sezonul 2)
      P.S tare mult mi-ar fi placut sa am o profesoara asa ca dumneavoastra (sunt putin invidioasa pe elevi dumneavoastra)acum multi multi ani adica prin 75 la liceu, dar din pacate atunci erau alte genuri de profesori .Totusi am avut si cativa pe care nu o sa-i uit niciodaata.
      numai bine
      Mihaela O

      Ștergere
    3. Da? Atunci inca mai avem de vazut cate ceva :) multumesc de informatie.

      Eiiii, Mihaela, am cautat mereu sa nu am o relatie incordata cu elevii, dar de la o vreme parca nu mai am asa de multa rabdare ca la inceput ;) insa e greu sa-i conving ca nu mai sunt profa de gasca despre care au auzit de la fratii lor mai mari. Eu ma stropșesc la ei și ei imi dau "ignore" :D

      Ștergere
    4. deci se lungeste povestea in jurul mortii lui Hafsa, restul sunt povesti care umplu filmul, dar probabil am eu o preferinta pentru serialele istorice unde mai aflu ceva. Interesant mi se pare modul de abordare. Noi percepem pe otomani ca pe asupritorii care ne luau copiii si tributul, cadânele erau niște nefericite care așteptau ani de zile o noapte cu sultanul, altfel nimic. Realitatea este că intrigile conducătorilor îi determina pe otomani să plece la război (regele Ludovic al Ungariei), conflictele neîncheiate dinainte (Rodos, Belgrad). Cadânele sunt niște dame de companie care își fac patul și curățenie, câteva creează bucurii pentru sultan, în schimb sunt disperate atunci când sunt alungate. Dacă acum ne plângem de locuri de muncă, atunci perspectiva unei femei era doar măritișul. E greu de realizat dacă Hurrem îl iubește cu adevărat pe sultan sau se străduie să-i facă pe plac și luptă pentru poziție pe care a câștigat-o, un teatru bine jucat. Probabil ambele aspecte sunt adevărate.
      Și de ce nu mai sunteți profa de gașcă ? Un profesor ne rămâne în memorie după cât de plăcute au fost orele făcute. Scriam în altă parte că foarte puțin din ce facem în școală, poate și mai puțin din ce facem în facultate ne va folosi în viață. Rămânem cu amintirile. O relație cu un fost coleg, pe care poate nu l-am apreciat atunci, este altfel decât cu un coleg de servici, de ex. Parcă suntem mai prieteni dupa 10, 20 sau 30 de ani decât cu cei cu care ne vedem zilnic. Cred că este mai important ca un profesor să-și țină elevii în clasa (excluzând abandonurile școlare) decât să creeze amintiri neplăcute pe care, nu mă îndoiesc, elevul le merită. Dacă elevul dă bacul la materia în cauză, este bine ca profesorul să se ocupe în mod special, altfel se ajunge la episodul care l-am povestit: bac picat de 2 ori la biologie, deși acolo se obținea media 9 ușor, dar persoana ajunge studentă la medicină. De ce profesoara de bio nu s-a ocupat de ea (era la alegere cu fizica sau chimia) ? Poate mai bine a fost că la mate a stat în jurul lui 5, a făcut meditații și a luat 7 la mate la bac. Este interesul pe care profesorul ar trebui să și-l dea cu cei care au nevoie de materie, măcar pentru treapta de inteligență care înseamnă bac. Atunci când se vrea din partea copilului, of course.

      Ștergere
    5. Sau asa percepeam lucrurile pt ca asa ni se spusese la scoala? :)
      Mie mi se pare ca avem tare multe din apucaturile si obiceiurile lor. Chiar discutam cu o amica pe marginea serialului si-mi spunea "noi din astia ne tragem, nu din romani". Mi s-a parut corecta afirmatia cel putin din anumite puncte de vedere: uneltiri, minciuni, faptul de a nu recunoaste greseala, dorinta de a elimina concurența cu orice preț, tendinta catre putere, marire, datul de importanta, placerea de a lua ce are altul, credinta in vrajitorie (nu se prea arata in serial, dar istoria consemneaza ca Hurrem apela la vrajitoare si era chiar ea considerata astfel) si atatea alte lucruri.
      Eu nu cred ca l-a iubit cu adevarat. Am mai spus, presupun ca ea dorea sa ajunga Valide, si dupa ce i-a inlaturat pe Mustafa si pe Ibrahim, trebuia sa-l omoare si pe sultan, ca sa urce pe tron unul din fiii ei, pe care mai apoi avea sa-l manevreze cum, dorea. Ei, cred ca aici in sfarsit, Suleyman a vazut adevarata ei față și a omorât-o. Probabil de aceea a fost suparat pt restul anilor pe care i-a mai trait, pt ca se minuna singur cum de s-a lasat prostit in asemenea hal :)))

      As fi de gasca, daca as mai avea cu cine. dar respectul si buna crestere au fost inlocuite de tupeu. Nu total, dar indeajuns incat sa nu mai am rabdare si sa mai țip uneori, lucru pe care acum 10-15-20 de ani nu era deloc nevoie sa-l fac. Plus ca daca inainte extrem de rar puneam note de 5 si sub 5, acum cam asta este nota cea mai frecventa, pt copiat pun 1 direct in catalog, deci, clar, frauda se pedepseste pe loc, iar notele mari sunt rare, cu mult mai rare ca inainte.

      Si stiti de ce? (cred eu) pt ca la bac nu mai conteaza daca stie engleza, conteaza sa se prezinte. Daca tace sau daca nu scrie nimic pe foaie, elevul primeste o liniuta - adica nu are competente la limba respectiva (ca e valabil si pt franceza) dar asta nu are nici o valoare, nu inseamna nimic. El va merge la probele scrise si-si va da bacul linistit, la competente nu exista picat decat daca nu te prezinti. Si atunci, ei nu mai au absolut nici o motivatie sa invete. Doar cei care vor sa studieze in strainatate sau vor sa urmeze o facultate unde au nevoie de o lb. straina.

      Ștergere
    6. Buna seara,
      Mihaela sunt si da,poate aveti dreptate, daca guvernanti (si ma refer la toate guvernele din 89 pana acum) nu dau doi bani pe scoala de ce elevi s-ar lasa mai prejos Asta e o mare prostie din partea elevilor, rau o sa le mearga lor in viata si nu celor din guvern dar pentru a gandi asa ar trebuie sa aiba putin creier sau sa-si puna mintea la contributie, ceea ce pentru uni e foarte greu.Nici eu nu mi-am iubit toti profesori (dovada ca nu-mi amintesc cu drag decat trei din primara d-nu Stoicescu de istorie pe care l-am divinizat, dumnezeu sa-l odihneasca era atunci foarte batran, d-na Lesann de franceza care a stiut sa-mi intre la suflet prit tot si d-mul Duta de desen pentru bunatate in rest e gol) dar asta nu inseamna ca nu i-am respectat pe cei de la liceu, cat despre invatatoare nici nu mi-o mai aduc aminte sau nu vreu sa mi-o mai amintesc asa a fost de incorecta cu mici elevi care atunci porneau in viata.Nu mai m-am mai gandit la asta de foarte mult timp, pana la urma e bine sa ai cu cine vorbi despre acest lucru cu cineva iplicat in actul profesoral.Daca nu ar fi prea departe adica de la Bucuresti la Bicaz ai veni sa le zic vreo doua vorbe elevilor....dar asa...
      P.S.mi-a placut mult la Bicaz am facut o plimbare pe lac cu salupa rapida a armatei (a celor ce pazeau atunci barajul) si ni s-a permis sa dormim chiar la piciorul barajului la baza intr-un cort, a fost feeric.
      toate bune
      Mihaela O

      Ștergere
    7. Buna seara, Mihaela. Nu stiu daca guvernele sunt de vina pt tot ce este in sistem sau in comportamentul elevilor de azi. Nu ca n-ar fi si ele de vina, departe de mine gandul. Insa stiti cum se zice, cand doi se cearta, nu poate fi unul numai alb si celalalt numai negru. Motivele pt care astazi s-a ajuns aici sunt diverse si nu au neaparat legatura unele cu altele. De exemplu, vi se pare normal ca televiziunea sa acorde spatii ample cazurilor negative (morti suspecte, profesori/-oare porno, eleve porno, violenta din scoli) care orice s-ar spune, sunt rare, si sa nu mentioneze nimic despre olimpici sau alte actiuni frumoase ale scolii? In Ro sunt cateva zeci sau sute de mii de elevi, chiar toti se imbata pe la party-uri, cad de la balcoanele pensiunilor si dau colțu' iar cei de la catedra au activitati cu mai multi de x in timpul lor liber? Pe de alta parte, parintii ce fac? De ce le permit copiilor lor sa umble aiurea, sa le vina acasa la 5 dimineata de la discoteci cand ei abia sunt la generala?!?! De ce le fac toate mofturile daca rezultatele la scoala sunt zero barat? Ca sa fie in rand cu ceilalti? Atunci sa suporte consecintele, si sa-si asume erorile de educatie; daca un copil nu asculta de cel care l-a facut, cum o sa asculte de strainul de la catedra?

      Acum nu e nici o armata la lac. Adica or fi, chiar la baraj, dar la poalele barajului e o pensiune frumusica, iar pe lac ne putem plimba cu vaporasul oricand.

      Ștergere
    8. Tot Mihaela, da asa este si de aceea am incetat sa ma mai uit la stiri de mult timp(mai ales pe canalele specifice), si in general la Tv, Am facut o selectie si urmaresc doar cateva filme si seriale , cateva emisiuni(ApropoTv, Romania te iubesc, Doamne de poveste, Confesiuni, Dincolo de aparente, Te cunosc de undeva, Master chef) si cam atat.Eu chiar am scris catorva televiziuni despre subiectul olimpici si personalitati ale romaniei si cel despre "pitipoace si pitiponci" si nu numai ca nu au raspuns dar se pare ca troneaza prostul gust al telespectatorilor adica ratingul (sper ca am scris bine cuvantul). Pacat asta e lumea in care traim si trebuie sa ne facem si sa ne gasim si noi loc printre ei, chiar daca greu sau aproape imposibil.Cat despre majoritatea parintilor sunt asa de absorbiti de munca sau de lipsa ei incat au uitat ca au o raspundere fata de cei carora le-au dat viata, si nu vorbes doar asa ca sa vorbesc ci am multe exemple pe langa mine si sunt mai mult decat indignata.
      noapte buna
      Mihaela O

      Ștergere
  2. ...multumim pentru 59...am devenit dependenti de tine..pupicei dragi..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc si eu, Mara, ma bucur ca iti place sa stii dinainte ce se petrece in serial :)

      Pupici si tie!

      Ștergere
  3. Răspunsuri
    1. Ei... va naste o fetita pe care Ibrahim o va iubi mai mult decat pe copiii lui legitimi.

      Ștergere
  4. Esti tare draguta Oana, multumesc ca acorzi atenție si persoanelor din jurul tau si din timpul tau care este foarte pretios, ca pt oricine dealtfel... Sunt fascinanta de acest serial!!! Pupici

    RăspundețiȘtergere
  5. Fatma o sa ii faca un copil lui mustafa :))

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumim pt. tot Oana

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu nu am inteles prea bine. Cum moare hurrem?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am mai raspuns la aceasta intrebare. Probabil de cancer uterin. Cauza adevarata a mortii nu este bine cunoscuta.

      Ștergere
  8. Am citit undeva cum ca hurrem devin sultana mama in episodul 62 sau 63.este adevarat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adica vrei sa spui ca devine sefa haremului. Sultana Valide, sau regina-mama, este doar sultana care este mamă a conducatorului Imperiului Otoman. Hurrem ar fi putut deveni Valide doar daca traia sa-si vada fiul pe tron.

      Nu am vazut episoadele, stoiu doar ca dupa ce moare mama lui Suleyman, la sefia haremului urmeaza Mahidevran.

      Ștergere
  9. Iti iau informatiile si specific sursa de fiecare data cand le iau. Urmaresc cu mult drag blogul tau :) Succes in continuare :>

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult pentru corectitudine si publicitate! Succes cu pagina ta!

      Ștergere
  10. Cand publici ep 64?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deocamdata nu-mi propun sa incep atat de devreme sa public rezumatele sezonului 3, din moment ce la Kana D abia in septembrie se vor difuza. Ma bucur ca te intereseaza serialul, dar cred ca voi face o pauza si eu, cam la fel cu cei de la Kanal D. Pauza de serial, vreau sa zic, nu de blogarit :)

      Ștergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.