miercuri, 29 mai 2013

Ce este telenovela si ce vrea ea?

DEX-ul da cateva definitii, din care rezulta ca o telenovela este un film serial, de regula melodramatic (avand si cantece iar actiunea fiind dramatica), provenind in special din tarile Americii Latine.
Wikipedia da si alte detalii. Originea cuvantului este data de combinatia dintre tele (televiziune) si novel (roman). Adica un roman televizat. De obicei sunt multe episoade si se transmit zilnic sau saptamanal. Initial, acest gen de seriale a fost radiodifuzat prin anii '30, ulterior ele fiind transformate in seriale tv. Pentru ca in SUA erau sponsorizate de fabrici de sapun si detergenti, americanii le-au numit soap-opera, mai tarziu aparand termenul de telenovela pentru a desemna serialele de limba spaniola.

Ele au succes la public, la un public preponderent feminin, pentru ca se bazeaza pe o reteta de succes comercial: personajele sunt stereotipe, caracteristice unei anumite paturi sociale sau societati. De cele mai multe ori este vorba despre viata unei familii, cu bune si rele, cu intorsaturi de situatie, cu fapte luate din viata si transpuse pe ecran. Dallas, Dynasty, Tanar si nelinistit, Santa Barbara, Si bogatii plang, Sclava Isaura, sunt cateva nume celebre de soap-opera si telenovelas difuzate si la noi, cu mare audienta si la noi, ca peste tot unde au fost transmise.

O trasatura specifica a telenovelei este ca actiunea treneaza in asa fel incat daca pierzi 5-6 episoade, intelegi ce s-a intamplat urmarindu-l pe al saptelea.
Practic nu sunt filme de mare anvergura, altfel decat ca intindere, nu se remarca printr-un joc actoricesc de exceptie, pentru ca nu este cazul, si nu tin minte sa fi vazut telenovele premiate la festivaluri pentru filmele de televiziune. Dar ele prind la public. Uneori actori celebri joaca in aceste seriale, alteori necunoscutii care dau viata personajelor devin peste noapte foarte populari.

Multi spun ca telenovelele manipuleaza planul emotional, de aceea sunt gustate de catre femei. Altii, ca la aceste seriale se uita gospodinele, somerii si pensionarii. Nu fac parte din nici una dintre categoriile ante-mentionate, dar am inceput sa ma uit la "telenovelele" turcesti (acum le spune drame), nu pentru ca unele scene sunt lacrimogene, ci pentru ca, asa cum am zis intr-un comentariu la Iffet, gasesc dialoguri si fapte de viata traite de mine, si vazandu-le acolo le inteleg mai bine, ma inteleg pe mine si pe cei din jur mai bine si imi vad propriile greseli.

Si daca un produs, media sau de oricare alt fel, te ajuta cu ceva in viata, atunci, e de bine, orice ar spune criticii acestui gen.



7 comentarii:

  1. drept sa-ti zic , nu ma uit la telenovele , mai aud povesti la colege !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca nu le gusti, chiar nu ar avea nici un rost sa te uiti, nu? :) Multumesc pt vizita, coco!

      Ștergere
  2. Clona este p capodopera,are premii,actori dementiali. Exista actori f talentati si filme premiate chiar si in lumea telenovelelor. In rest,ok.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inseamna ca am dreptate cand spun ca wikipedia nu este o sursa de incredere! (si o spun pe bune!)

      Ștergere
  3. Da,din pacate este adevarat, Wiki are si multe greseli.
    Mary

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am vazut de multe ori asta, dar am zis ca oi fi eu prea carcotasa :-?

      Ștergere
  4. Nu nu, deloc. Exista pe ovidiu blag un articol despre cheile turzii de mihai vasile. E graitor pt erorile wiki.

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.