luni, 27 mai 2013

Suleyman Magnificul, ep. 66

Muhtesem Yuzyil, sezonul 3, rezumatul episodului 66

În care Suleyman se îndrăgostește de Firuze.

Următorul rezumat din Suleyman Magnificul sezonul 3: ep.-67


Hatice și Mahidevran pregătesc o petrecere cu cadînele noi pentru sultan, înainte să plece în expediție. Între timp, Hatice îi dezvăluie lui Mahidevran planul măreț al lui Suleyman pentru Mustafa, dar nu-i spune exact în ce constă acesta. Afife o pregătește pe Firuze pentru petrecere.
Pe de alta parte, Barbarossa îi arată lui Ibrahim un tablou de Tizian cu o femeie foarte frumoasă, iar Pașa îl roagă pe corsar să o răpească pe acea femeie – Giulia Gonzaga – pentru a o înlocui pe Hurrem în viața lui Suleyman.

Hurrem se pregătește să meargă alături de sultan în expediție, dar acesta este din ce în ce mai rece cu ea. Într-o seară când îl așteaptă în iatac, el o respinge și o trimite de acolo, pretextând că are treburi de terminat. Urmează câteva scene în care se discută despre pregătirile de luptă.
Nigar se preface că este in travaliu și reușește să scape din palatul lui Hatice, dar foarte curând intră în travaliu de-adevăratelea. Cei doi care au ajutat-o să scape, fug lăsând-o singură, iar gărzile palatului o aduc din nou înapoi.

Între Hurrem și Afife are loc o confruntare pe tema petrecerii cu dansatoare pentru sultan, pe care Hurrem promite să o împiedice, ceea ce nu-i va reuși.

În Alep Iskander Celebi nu reușește nici el să-l omoare pe Ibrahim, care devine bănuitor și crede că printre ei se află un trădător pe care va trebui să-l descopere și să-l facă să-și sape singur groapa. Iskander, cu toate că este sfătuit să renunțe la planul său pe moment, nu dorește aceasta și continua să găsească noi căi de a scăpa de Marele Vizir, sau măcar de a-l face să eșueze în misiunea sa. Oamenii lui Ibrahim vin chiar și la el să cerceteze cazul trădătorului. Un anume Ali Bey, îl avertizează pe Iskander că nu numai moartea lui Ibrahim este o soluție, ci și alte căi pot fi luate în considerare atâta vreme cât Ibrahim este Marele Vizir al Imperiului Otoman și reprezentant al sultanului. Așa că Iskander plănuiește acum să devină guvernator al unui nou teritoriu Otoman la Tabriz și să-l pună pe Ali Bey să fie mâna sa dreaptă, înlăturându-l pe Ibrahim. Însă acesta începe să-și dea seama cine îl sapă și pentru ce. Matrackî se teme că rivalitatea aceasta dintre Ibrahim și Celebi se va sfârși prost și va aduce necazuri. După ceva timp Celebi îi scrie sultanului că Ibrahim plănuiește să devină guvernator în teritoriile persane, ceea ce-l enervează pe Suleyman. Între timp, Ibrahim este mințit de Ali Bey că acesta știe drumul către Tabriz și că vor ajunge acolo într-o săptămână.

Nigar trece printr-o naștere grea, asistată de moașă dar și de Hatice. La urmă cade în inconștientă de atâta efort, iar Hatice profită de ocazie și îi ia fetița abia născută. Când se trezește și i se spune că a născut un copil mort, Nigar nu crede și face o criză de isterie până când apare Hatice pe care odalisca o imploră s-o lase să-și vadă copilul, viu sau mort. Însă Hatice îi spune că deja l-au înmormântat. Atunci Nigar se liniștește și cade într-o depresie adâncă, ba chiar la un moment dat vrea să se spânzure, însă este imediat văzută și planul ei nu mai poate fi pus în aplicare.
Sumbul o informează pe Hurrem că Nigar nu a putut fi eliberată.
Suleyman îi mărește simbria lui Rustem Aga la 150 de galbeni și îl roagă să aibă grijă de Mihrimah cât va fi el plecat.

Mustafa poruncește să fie pregătită o cameră pentru Mahidevran care ar putea ajunge în lipsa lui la Manisa, ănsă aceasta știind că el va fi locțiitorul lui Suleyman se răzgândește și nu mai pornește la drum. În clipele de singurătate, privește șalul uitat de Elena pe malul râului unde s-au întâlnit prima oară și se gândește cu nostalgie la ea. Într-o zi se duce la piață și o vede pe Elena, care se afla și ea la cumpărături cu tatăl ei. Mustafa merge să-i vorbească și-i cere să se întâlnească  la râu, acolo unde s-au văzut prima oară. Ea refuză pe moment și nu vrea să fie văzută de taică-său stând de vorbă cu un bărbat. Totuși vine la ceasul stabilit, precizând că nu pentru el a venit, ci ca să le ajute pe fete la spălat. Apoi îi spune că nici măcar nu știe cum îl cheamă și cine este, la care Mustafa o invită să meargă cu el și va vedea. Elena acceptă. Pe drum Mustafa o minte că îl cheamă Ibrahim și că locuiește cu familia la o fermă, pe care din cauza datoriilor au pierdut-o. Discutând de una, de alta, Mustafa află cum unii comercianți îi amenință pe alții și îi obligă să vândă la ce preț vor aceștia. Atunci el îi spune că problemele familiei ei vor fi rezolvate de prințul Mustafa. Dar Elena crede că Mustafa este un bărbat urât, lipsit de maniere și că nu ar fi interesat să ajute oamenii. Și că dacă s-ar afla în fața ei nu i-ar fi teamă că ar pedepsi-o pentru vorbele astea. Înainte de a se despărți pentru că se făcuse târziu, are loc o altercație între Mustafa și Abas, un pretendent, care venise după fată.

 Afife pregătește petrecerea pentru sultan iar Firuze, aflată în camera lui Ibrahim, își face un costum dintr-o altă rochie. Fatma îi povestește cum a ajuns Hurrem favorită după ce a dansat la o petrecere asemănătoare și l-a captivat pe sultan. Seara, după un prim număr de dans executat de 4 fete la care Suleyman nici nu este foarte atent, ronțăind ceva alune, apare Firuze care dansează foarte provocator reținându-i atenția sultanului de prima dată. Fără ezitare el îi aruncă batista violet - semn că în noaptea următoare o dorește în iatacul său - pe care Firuze o urmărește din ochi de parcă s-ar fi și așteptat să o primească. În această vreme, Hurrem se află, foarte preocupată, la balconul ei, de unde însă nu poate vedea nimic, ci doar aude muzica. A doua zi Hurrem se informează despre Nigar și află că i-ar fi murit copilul la naștere, lucru pe care nu-l crede. Când bostangiul îi spune că urmează să fie pedepsită, Hurrem poruncește să fie făcut tot posibilul pentru a o salva pe Nigar.

 Toată lumea află că sultanul a aruncat batista violet către o cadână, ceea ce de la Hurrem încoace nu se mai întâmplase. Hatice hotărăște s-o protejeze cât se poate de bine pe Firuze de gelozia lui Hurrem. Totuși Mahidevran nu se poate abține să nu-i spună lui Hurrem despre acest lucru, fără a menționa numele fetei, ca să nu piardă ocazia de a o vedea înverzindu-se la față de furie. Afife o avertizează pe Firuze să nu arate batista violet la nimeni - din fericire ea purtase un iașmac (acoperământ pentru față) la petrecere, așa că foarte puține persoane știau cine exact a primit batista. Nici Sumbul nu poate afla din harem cine este kadîna căreia i-a fost aruncată batista, deși Hurrem îi poruncise să facă tot posibilul să afle. Între timp Firuze este dată de servitoare pentru Mihrimah. Seara, are loc o scurtă ceartă între Sultan și Hurrem, care jură că dacă el nu va fi disponibil la noapte, nu-i va mai vedea chipul niciodată, dar Suleyman își vede de-ale lui fără să comenteze. Când vine vremea, Firuze este foarte discret trimisă să se pregătească, în timp ce Hatice va sta cu Mihrimah. Fatma o conduce pe Firuze pe drumul de aur. Sultanul este fermecat de ea și se aprinde de pasiune. Hurrem plânge disperată și nu mai iese din cameră cu zilele. Între timp Gulșah află că femeia care a reușit să intre în patul sultanului este una dintre servitoarele lui Mihrimah, și, cu toate că-și riscă viața, merge la Hurrem să-i spună ce știe.

În partea cealaltă, pe câmpul de luptă, Celebi se arată alunecos și instabil față de Ibrahim, care îi reproșează că se împotrivește planurilor sale. Celebi îi spune că n-ar trebui să scape șansa de a ajunge la Tabriz și de a-l cuceri, iar Ibrahim, însetat de glorie, poruncește să fie toată lumea gata de drum. Înainte de plecare, Matrackî îi spune prietenului său că nimic nu va mai fi ca înainte. Ibrahim răspunde că se lasă în voia destinului. Cere vești despre Nigar, dar ele nu veniseră. În scena următoare, Nigar este gata sa fie decapitată.

Suleyman îl numește pe Barbarossa căpitan de mare și îl zorește să pregătească 90 de nave pentru plecarea către Tunisia. Se sfătuiește cu corsarul în privința lui Ibrahim, dacă ar dori el să guverneze Persia, la care acesta îi spune că știe ceva, dar ar fi nevoie de un bun guvernator în acele teritorii. Pe de altă parte, Celebi îl îndeamnă pe Ibrahim să pornească spre Tabriz cât se poate de repede.

Episodul se termină cu o a doua întâlnire dintre Suleyman și Firuze, în care el îi mărturisește că ea este sufletul vieții lui și că e de ajuns să-i ceară orice dorește că el îi va împlini vrerea.


Pentru alte episoade și articole cu același subiect, vă rog accesați pagina "Stele tv".






22 de comentarii:

  1. Acum stiu si eu de unde iei filmarile.Nu o sa spun de unde, ba chiar o sa te ajut daca ai uitat sa specifici ceva.Stai linistita(daca e problema)nu o sa iti fac concurenta.Imi pare foarte rau ca Suleyman ii trimite o scrisoare lui Firuze, nu lui Hurrem(in episodul urmator)care ajunge intamplator la Hurrem.Pentru o camera sa se iubeasca cu altcineva.Hmmmm..Pare cam bizar,nu-i asa?de la Deni

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si totusi..as fi vrut sa stiu si eu ca te voturi de da si de nu ai avut pentru "sa pui seriale din sezonul 3"deni

      Ștergere
    2. Denisa, din pacate nu stiu despre ce vorbesti. Nu iau nici o filmare de nicaieri si nu am uitat sa specific nimic. La Suleyman pur si simplu compar mai multe traduceri in engleza ale episoadelor si fac propria mea versiune. Nu inteleg treaba cu voturile.

      Ștergere
    3. Episoadele sunt pe youtube, nu cred ca este ceva nou pentru nimeni.

      Ștergere
    4. Si as prefera sa nu scrii in comentarii ceea ce crezi tu ca lipseste din articolele mele. Este blogul meu, la urma urmei, nu? :) Multumesc pentru intelegere, Deni!

      Ștergere
    5. Daca te-am suparat, imi cer scuze, nu am vrut.Eu le vad pe site-ul turkweb.Am crezut ca le iei si tu de acolo pentru ca in ultimul episod din sezonul 2 ne-ai spus sa ne uitam pe blogul lui flory.Si acuma stiu de unde nu stiai tu ca Gulsah si Fatma au fost batute la picioare.Stii...pentru ca ceva e pe turkweb si altceva e pe youtube.Inca odata scuze, si sper sa ramai atat de simpatica cum esti.Deni

      Ștergere
    6. Eram si eu obista aseara. AM spus de blogul lui flory pt ca am vazut niste descrieri ale episoadelor din sezonul 3, 99, sau ceva de genul; si am crezut ca are rezumatele la mai multe episoade din sezonul 3 la Suleyman, dupa aceea am cautat pe blogul ei si am vazut ca nu era asa.

      Stai, stai :) sa reluam: Iffet il vad pe youtube, Suleyman pe turkweb.tv - insa la Suleyman ma uit doar asa, cateva secvente, sa fac screenshot-urile. Acolo iau niste traduceri in engleza de pe cateva site-uri, le citesc si fac articolul. Uneori mi se intampla sa nu am rabdare sa citesc totul cu atentie, sunt unele traduceri lungi cat episoadele :D Cred ca mi-a scapat amanuntul asta cu bicele la talpi (nu mai am intre surse pagina de fb Halit Ergenc fans passionated, poate acolo scria despre asta). La fel cum nu am scris depsre nush ce poet si Ibrahim, pe campul de lupta din Alep.

      Incerc sa scriu ceea ce este mai important - pentru mine, recunosc. Scenele de lupta le citesc pe diagonala. Dar pentru cititori trebuie sa le mentionez macar.

      Ștergere
  2. Barbatii ESTE porci!

    RăspundețiȘtergere
  3. Pfff..........Firuze sa moara :))
    Sultanul a scazut in ochii tuturor :))

    Oricum , va multumesc ca ne tineti la curent cu episoadele din Suleyman Magnificul :*

    RăspundețiȘtergere
  4. 3 raspunsuri celor de mai sus:

    Mi-a picat mai tarziu fisa cu voturile. La sondajul de opinie facut in legatura cu intrebarea daca sa public mai departe episoade din sezonul 3 la Suleyman, am avut 2 de NU si 418 de DA. M-am gandit sa scriu o postare despre acel site de unde am luat formularul de sondaj, pt ca mie nu mi-a mers formularul propus de blogger.

    Barbatii au ascuns in ei un porc tot timpul. Porc sau porcusor, nu conteaza atunci cand scoate capul si domina in comportament. O stiu de la un barbat. ;)

    :)))) sa "muară" Firuze?! neeeeeeh! :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Firuze nu are nicio vina, femeile din harem erau spalate pe creier indoctrinate sa l seduca pe sultan adica omul are pofta de sex, cineva e aleasa si dusa vezi doamne pe drumul de aur moaaa ce onoare. Firuze pricum nu si permitea sa i zica auzi baiete hai valea ca am o migrena. El, insa, e porc pt ca ii facea poezii asa frumoase lui hurrem, incalca traditiile pt ea sta doar cu ea ani de zile etc si apoi ii cade alta cu tronc.si actioneaza fara pb, ignorand disperarea asteia. Dar ma rog,eu il injur din perspectiva occidentala. Insa pe vremea lui era perect corect ce facea el. Dpdv social.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa ziceam si eu, ca la ei haremul era o regula peste tot, doar cei saraci nu-si permiteau multe femei, dar tot aveau maxim 4, conform legii lor. Sigur ca era o onoare sa te vrea sultanul, cine ajungea in apropierea lui avea parte de un tratament special si de alte venituri, mult mai mari. Cate nu ar fi dorit sa ajunga sa-l seduca?

      Cred ca este o greseala si o confuzie sa pui semnul egal intre o kadînă de harem și o femeie, sa zicem, usoara. Kadîna este femeia unui singur barbat si este foarte educata. Daca ar fi sa judecam ca azi, sultanul sau detinatorul de harem este un desfranat si un imoral (si egoist si narcisist cat incape, el avea voie sute de femei, dar ele pe nimeni altcineva...), dar daca asa era obiceiul locului, ce poti sa faci?

      Ștergere
    2. Eu cred ca sultanul aducea femei in dormitorul sau ca sa le faca geloase pe sultane:).Cu totul, aveti dreptate.Pentru ce ar face asa ceva?Cateodata, zic ca Suleyman nici nu o iubeste pe Hurrem, pentru ca daca o iubea, mai se iubea cu alte cadane????Deni

      Ștergere
    3. Deni, din cate am auzit :D numai femeile pun in aceeasi oala iubirea si sexul. Barbatii, nu.

      Apropo de haremul sultanilor Orienului: chiar intr-unul din episoadele trecute de la Suleyman, pe la inceputul sezonului 2, Valide spune ca haremul este menit pentru a nu le permite sultanilor sa se indragosteasca si astfel sa poata fi influentati si deturnati de la rolul lor: acela de conducator al statului/imperiului, in cazul de față. Cand poti avea cate femei doresti, indragostirea - asa ca in cazul lui Suleyman - este un accident. In orice caz, islamul o fi fost mai tolerant la otomani, dar femeia era privita, totusi, ca inferioara barbatului. Ca un instrument de perpetuare a speciei si cam atat.

      Din pacate si astazi la arabi femeia e considerata o fiinta intre barbat si animal. E considerata inferioara din toate punctele de vedere.

      Ștergere
    4. Incurci borcanele. Vrei sa spui ca in Islam e considerata astfel, nu "la arabi". Turcii, ca si egiptenii, nu sint arabi. Exista si arabi crestini si de alte confesiuni. Islamul, ca si restul religiilor organizate a fost corupt, reducind astdel femeia la o fiinta inferioara, animal de monta si, in cel mai bun caz, de decor.

      Ștergere
    5. Conform unor surse, sultanul dormea in acelasi pat cu Hurrem si Ibrahim, inutil sa spun de ce :) Aceleasi surse afirma ca Suleyman ar fi dat ordin ca Ibrahim sa fie ucis pentru ca primul aflase de legatura celui din urma avuta cindva cu Alvise Gritti....

      Ștergere
    6. Pe linga ca alte surse afirma ca Ibrahim, la rindul lui, era indragostit de Hurrem, numai ca ea l-a respins, si de aici ura dintre ei....

      Ștergere
    7. Pai poate ar fi util sa puneti si linkul acelor surse, nu? :)

      Ștergere
  6. O clipa, nu am pus egal nicaieri,nu am vb de femei usoare, nu exista confuzii. Restul,de acord. Eu spyneam doar ca dupa viziunea epocii, era normal totul. Noi azi nu am fi prea incantate sa fim duse in dormitorul presedintelui :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiu, stiu ca nu ai spus nimic despre asa ceva, dar multa lume o face, de aceea am precizat. Am vrut sa specific ca amanuntul asta nu se refera la comentariul tau, dar m-am luat cu vorba si am uitat.

      Ștergere
    2. Imi cer iertare. Eu m am grabit cu concluziile. :)

      Ștergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.