miercuri, 4 septembrie 2013

Personajele din serialul Suleyman Magnificul



Acum câteva luni citeam prin comentarii diverse pe net că Nigar Calfa ar fi un personaj creionat după o persoană reală din haremul sultanului Suleyman, de la palatul TopKapî. Și ceea ce era mai interesant pentru noi, Nigar ar fi fost o femeie din Țările Române.

Așa că, m-am înarmat cu răbdare și împinsă de curiozitate am căutat să verific informația. Bineînțeles, nu am găsit nimic care să confirme acest fapt, dimpotrivă, chiar pe site-ul producătorilor serialului Suleyman Magnificul, tims.tv, am dat de o pagină dedicată poveștii din serial și a personajelor principale. Așa s-a născut această postare. Așadar:

1. Sultanul Suleyman - era supranumit Magnificul, conducătorul lumii din timpurile sale, dat fiind imensul teritoriu cucerit de Imperiul Otoman la acea vreme.

2. Sultana Hurrem - femeia căreia i se schimbă destinul odată cu alegerea ei drept kadînă în haremul sultanului. Ascensiunea sa rapidă o face să devină soția de neînlocuit a sultanului. Capătă o foarte mare putere și influență asupra lui, odată cu ea începând ceea ce în istorie a fost numit "sultanatul femeilor".


3. Ibrahim din Parga - prieten apropiat al sultanului de pe vremea când era doar prinț moștenitor. Unul dintre cei mai de succes bărbați de stat ai Imperiului, a ajuns Mare Vizir și a avut puteri discreționare acordate de sultan. A fost supranumit favoritul sau cel asasinat. A fost căsătorit cu Hatice, una dintre surorile sultanului Suleyman. A fost omorât din cauza aroganței sale crescânde și a intrigilor sultanei Hurrem.

4. Sultana Valide - fiica unui han din Crimeea, mama lui Suleyman. A fost una dintre cele mai puternice sultane ale timpului său. A uneltit împotriva norei sale, în așa fel încât Hurrem să nu poată să conducă efectiv atâta vreme cât a trăit ea.

5. Rustem Pașa - de origine croată, Rustem a fost mai întâi șeful hergheliilor sultanului. Datorită apropierii de Hurrem, ajunge soțul prințesei Mihrimah și ulterior mare Vizir. A fost înlăturat din funcție datorită ienicerilor, care nu-l respectau și nu-l iubeau din cauza implicării sale în asasinarea prințului Mustafa, fiul lui Suleyman. După doi ani de la acest incident, este repus în aceeași funcție pe care o va deține până la sfârșitul vieții, după ce fostul Mare Vizir va fi omorât de el și sultana Hurrem.

6. Prințesa Mihrimah - singura fiică a sultanei Hurrem. Soția lui Rustem Pașa. A fost implicată în asasinarea prințului Mustafa, alături de Rustem și de mama sa. După moartea tatălui său, s-a străduit să-i apere politica sub domniile fratelui ei Selim al II-lea și a nepotului ei, Murad al III-lea.

7. Sultana Mahidevran - una dintre favoritele sultanului, mama prințului Mustafa. Cade în dizgrație definitiv după apariția kadînei Hurrem. După asasinarea fiului ei, a fost obligată să se retragă în Bursa, ducând o viață de sărăcie pentru foarte multă vreme.

8. Nigar Calfa - are rolul de odaliscă în harem. Iubirea dintre Ibrahim Pașa și odaliscă face parte dintre elementele fictive introduse în serial. Cu toate că Nigar Calfa nu este o figură istorică reală, este unul dintre personajele principale ale serialului.

Pentru conformitate, tims.tv/muhtesem-yuzyil











12 comentarii:

  1. VICTORIA/SADIKA - nu a existat in realitate
    MATRACKCI/NASUH EFENDI - personaj real, savant, unul din cele mai luminate minti ale vremii sale si nu numai
    MALCOKOGLU BALI BEY - personaj real, unul din predecesorii sai a fost tras in teapa de nimeni altul decit Vlad Tepes, in anul 1461

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Despre Matrackî am înțeles că ar fi fost cronicarul de curte al sultanului, dar ma rog, o fi fost si savant. Bali Bey am citit ca ar fi fost un var de-al lui Suleyman.

      Ștergere
  2. Conform unor surse, nu ar fi existat niciodata vreo sora de-a lui Suleiman pe nume Hatice....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa cum am spus mai jos, articolul reprezinta o traducere. Nu sunt istoric, deci nu ma hazardez sa fac publice parerile mele pe aceasta tema, atata vreme cat nu am la indemana aceleasi metode si resurse de cercetare ca si istoricii de meserie.

      Ștergere
  3. DA, NIGAR ESTE ORIGINARA DIN SULINA

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. Pe vremea aceea Sulina nu apartinea Tarilor Romane, ci turcilor, cel putin asa rezulta de pe wikipedia la pagina Istoria_Dobrogei.

      2. Am tradus de pe site-ul tims.tv, asa ca daca ei zic ca odalisca Nigar este un personaj inventat, fara corespondent in realitate, inseamna ca asa este.

      Ștergere
  4. Ce o sa se intample cu Firuze, moare? Am inteles de la o prietena ca ea ar fi fost trimisa sa-l omoare pe Suleyman, dar nu stiu sigur daca e adevarat. In fine, sper sa scape Hurrem mai repede de ea :)). Abia astept rezumatul ep 71. Oana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu știu dacă moare, știu că va fi alungată, dar este adevărat că ea era spioană a șahului Persiei. Dar tot adevărat este că s-a îndrăgostit pe bune de Suleyman :) In episodul de aseară ai văzut cum una dintre kadîne îi vede tatuajul, la baie, iar ea și-l acoperă imediat cu părul. Acel tatuaj o va "pierde" pt că este un simbol persan, iar Hurrem va afla de el și astfel își va da seama cine este Firuze, de fapt.

      Ștergere
  5. Ce fermecator era Suleyman toate se indragostesc de el :)) Deci o sa scape Hurrem si de ea :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In film e fermecator, ca Halit Ergenc arată bine "pe sticla" :) in realitate, Firuze nu a existat, iar Suleyman nu era el chiar asa de arătos. Dar contează ce vedem la tv, nu? ;)

      Ștergere
  6. Da, intradevar Halit Ergenc este un barbat frumos. Suleyman nu era un barbat frumos din ceea ce am citit pe net, in film apar multe chesti care nu au nici o treaba cu istoria imperiului otoman, dar de asta e filmul trebuie sa.l faca mai interesant, insa nu inteleg de ce o contureaza pe Hurrem intr.un personaj negativ, orice femeie desteapta in situatia ei ar face orice sa isi apere copii, barbatul..familia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu m-am uitat pe imaginile cu picturile vremii. Din punctul meu de vedere este un asiatic slabanog si cam atat.

      E adevarat ca astazi asa ar face orice femeie, dar pe vremea aceea cuplul monogam era necunoscut la otomani, traditia lor era haremul, nu casatoria dintre un barbat si o femeie. Deci Hurrem era o intrusa, din punctul lor de vedere. Cu adevarat Suleyman era singurul care o iubea si o pretuia.

      In serial atitudinea si psihologia personajelor este mult prea modernizata - de exemplu acum 500 de ani cadînele din harem erau obligate sa asculte fara discuție regulile, altfel erau bătute. Nici pomeneala de certuri intre ele, revolte sau alte alea. Asta o știu de pe un site turcesc despre cultura si traditiile lor.

      Insa normal ca daca ar fi prezentata realitatea EXACT asa cum a fost, poate ca doar pasionatii de istorie se mai uitau la serialul asta :)

      Ștergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.