luni, 9 septembrie 2013

UPS, s-a luat curentul in centrala termica! Ei, si?

Cam așa ar putea avea loc un dialog între cineva care intră în panică dacă se produce o pană de curent și o a doua persoană, care are deja montat un UPS pentru centrala termică și pentru care pana de curent nu e un motiv de îngrijorare. Adevărul este că dacă știi bine ce înseamnă un UPS la casa omului, centrala termică nu se va opri din funcționare, iar asta este important pe timp de iarnă, mai ales. În cele ce urmează voi da mai multe informatii despre ce este un UPS și de ce anume ar trebui ținut cont în achiziționarea și funcționarea unuia.

Denumirea vine din engleză și înseamnă uninterruptible power supply, adică mai pe românește spus, rezervă neîntreruptibilă de electricitate. Un UPS nu este un generator de curent, este o sursă de alimentare, un fel de baterie, un acumulator care intră în funcțiune atunci când alimentarea cu electricitate de la rețeaua obișnuită de curent este întreruptă.

Așa cum un calculator care este conectat la rețea, dar care are și bateria montată, nu se va stinge dacă un fulger afectează rețeaua electrică, sau dacă apare o pană de curent, la fel o centrală electrică, un frigider, un congelator, sau orice alt electrocasnic, nu-și va întrerupe funcționarea în timpul unei căderi de curent, dacă are instalat un UPS corespunzător.

Frigiderul, televizorul sau congelatorul nu riscă stricăciuni severe dacă se întrerupe curentul, dar centrala termică poate exploda într-un asemenea caz. Așa că un UPS pentru centrale termice - se găsesc pentru toate tipurile de centrale - vă poate salva nu doar centrala ci și viața. Practic protejează orice fel de circuit electronic de șocurile diferențelor de tensiune care pot să apară și de șocul unei pene de curent. Un UPS pentru centrala termică acoperă chiar și 10-12 ore de funcționare, în acest fel căderea de tensiune nu mai poate afecta în nici un fel circuitele electronice ale centralei și nu se pot produce pagube. Dispozitivul se montează între sursa de curent electric și consumator

Un UPS de centrală termică nu este costisitor, raportat la protecția pe care o oferă, este un dispozitiv mic, ușor de montat care scoate un scurt semnal sonor atunci când alimentarea de la rețea este întreruptă. Dar și dacă este un surplus de energie în rețea, un UPS are rolul de stabilizator de curent, fiind astfel un dispozitiv foarte necesar electrocasnicelor, care sunt atât de sensibile la fluctuațiile de curent, și care se deteriorează mult mai repede din această cauză.

În final vă mai spun că dacă ați cumpărat un UPS de centrală termică, sau pentru orice alt dispozitiv electric, e bine să-l verificați la fiecare câteva luni să fie complet încărcat. Trebuie lăsat în stare de funcționare permanent, pentru că altfel nu mai este încărcat sută la sută sau chiar se poate descărca. UPS-ul pe care doriți să-l achiziționați este mai bine să fie de calitate, ceva mai scump și mai sigur, decât un produs ieftin și necorespunzător.

Articol scris pentru centraleieftine.ro într-o campanie BlogMoney.
Pozele aparțin sponsorului.








15 comentarii:

  1. Nici nu stiam ca exista asa ceva. Foarte interesant si util articolul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mikyangel, nici eu nu stiam, dar uite ca imi cumpar unul pt ca avem un post trafo (sau cum s-o fi numind) cu probleme, si noaptea cade curentul si de 3-4 ori - stiu pt ca gasesc ceasul electronic cu ora resetata.

      Pt. laptop ma bateria, dar de centrala chiar ma tem. Asa ca... paza buna!

      Ștergere
  2. wow ce tare chiarnu stiam de as aceva

    RăspundețiȘtergere
  3. Important este ca acest echipament ofera protectie centralei in timpul fluctuatiilor de curent.

    RăspundețiȘtergere
  4. Si eu cred ca este important, pentru ca multe aparate din casa se strica de la fluctuatiile de tensiune.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am si eu o intrebare:
    Care este dierenta UPS centrala termica si UPS pentru ps?
    In general comercianti sustin faptul ca nu se inlocuiesc unul pe celalat.
    Care ar fi problema?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, fiecare are alte caracteristici tehnice, UPS-urile difera in functie de parametri curentului necesar pt aparatul respectiv; de exemplu pt pc e nevoie de un UPS de putere mai mica decat pentru o centrala. Insa pentru calculator nu ar fi neaparat nevoie de UPS, rolul acestuia este in parte preluat de baterie.

      Ștergere
  6. ESTE FOARTE UTILA MAI ALES CA ASTIA OPRESC CURENTUL DES

    RăspundețiȘtergere
  7. foarte interesant articolul nu stiam ca exista

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu nu am stiut pana cand nu am avut nevoie de asa ceva. De fapt, cand eram copil, aveam pentru televizor un stabilizator de curent, dar dupa ce s-a stricat, nu au mai cumparat ai mei asa ceva, dar cum echipamentele astea electrice azi sunt mai sensibile, este mare nevoie de un asemenea aparat.

      Ștergere
  8. Ups-urile pentru centrale termice au unda sinus pura la iesire si încărca acumulatorul de 4 ori mai repede decat un ups pentru calculator.Un ups de calculator are acumulatorul incorporat iar un ups dedicat centralelor termice are acumulatorul separat.

    RăspundețiȘtergere
  9. da,sunt foarte utile ups-urile.Am cumpatal si eu un astetfel de aparat, ups electropower .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La achizitia unui UPS este bine sa consultati Cartea tehnica a sa cat si cea a centralei; asta in ideea ca cele 2 sa fie compatibile.

      Ștergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.