marți, 19 noiembrie 2013

Suleyman Magnificul ep. 84 (87 Kanal D)

Muhtesem Yuzyil, sezonul 3, rezumatul episodului 84

(după turkweb.tv)

În care ajunge la palat Bali Bey; Yahya decide să întrerupă legătura cu Mihrimah la ordinul sultanei Mahidevran; Șah jură pe mormântul lui Ibrahim să-i răzbune moartea iar Hatice îi poruncește Dianei s-o omoare pe Hurrem.

Următorul rezumat din Suleyman Magnificul sezonul 3: ep. 85/88


Bali Bey se află în drum spre Istanbul și se confruntă cu o ambuscadă a unor soldați venețieni. Papa este înștiințat despre moartea marelui vizir Ibrahim, lucru care-l bucură. Când întreabă despre motivul execuției, i se spune că probabil aroganța acestuia, dar motivul nu este pe deplin cunoscut. Papa aranjează ambuscada împotriva lui Bali Bey, sperând ca acesta să fie ucis, și astfel Suleyman ar fi împotriva Veneției și se va alia cu Sfântul Scaun.

Gulfem o recomandă pe Diana la jupâna Afife, iar acesteia îi spune s-o asculte pe bătrână pentru că ea conduce haremul din TopKapî. Sumbul iscodește la casa lui Hatice și o informează pe Hurrem că aceasta împreună cu Șah, Gulfem și Beyhan vor conspira împotriva ei. La rândul ei sultana îl avertizează pe eunuc să nu aibă încredere în Șah și să nu ia de bune vorbele ei mieroase.

Hatice stă de vorbă cu surorile ei în grădina lipsită acum de statuile grecești și își exprimă îndoiala că fratele ei ar fi putut face așa ceva și l-ar fi putut acuza pe Ibrahim de ceva. În continuare este convinsă că Hurrem l-a influențat masiv pe sultan în luarea deciziei de execuție. După o scurtă conversație între Șah și Mahidevran, aceasta din urmă o întreabă pe Hatice de ce nu-i cere ajutorul surorii ei. Hatice îi răspunde că îi e teamă de refuzul acesteia.

Diana, rebotezată Farie, încearcă să se impună în harem. Afife află de la Sumbul că Hurrem vrea să dea o petrecere de Bayram, lucru care nu-i este pe plac. În divan se discută despre campania în Italia, iar Ayaz Pașa îl consolează pe Rustem spunându-i că probabil Suleyman l-a considerat încă necopt pentru o funcție așa de importantă, și de aceea l-a preferat pe Lutfu. Mehmet este constant interesat de plecarea în sangeac deși nici Mustafa nu crede că a venit acea vreme, ci că mai întâi va avea loc campania din Italia.

Yahya devine imprudent cu o scrisoare de la Mihrimah, pe care o vede și Mahidevran. Aceasta se întreabă în mod firesc cum îl poate el proteja pe șehzade, din moment ce face greșeli cu propria viață și se petrec lucruri despre care prințul nu știe? Sultana îi arată că aceste slăbiciuni îl pot ruina și îi spune să se hotărască dacă mai rămâne la Istanbul sau va pleca la Manisa.

Rustem observă că Lutfu Pașa este cu mult mai puternic și mai influent decât Ayaz Pașa, iar Șah este o femeie periculoasă. Îi spune toate acestea lui Hurrem, care este de acord cu el și adaugă că este bine să nu intre în nici un conflict cu Șah. Dincolo, la conacul lui Hatice, femeile află despre petrecerea pe care o pregătește Hurrem, lucru cu care nici una nu este de acord, mai ales Șah. Hatice merge la palat să ceară oprirea pregătirilor, mai ales că se împlineau 40 de zile de la moartea soțului ei, și nu era chiar momentul potrivit pentru benchetuială. De nervi și de supărare, Hatice o jignește pe Hurrem când aceasta îi propune să stea de vorbă. Mihrimah intervine semeață și o amenință pe Hatice, dar Hurrem o trimite imediat în camera ei. Mihrimah se apucă de plâns în brațele sultanului care tocmai trecea pe acolo. Astfel el aude ce vorbește sora sa și îi spune că petrecerea are loc cu acordul său, apoi o trimite pe Hatice acasă. Ea pleacă și se ceartă cu Șah crezând că și ea a fost de acord, deși aceasta nu are nici o legătură cu cele întâmplate.

Bali Bey ajunge nevătămat la Istanbul și într-o tavernă se întâlnește cu Matrakcî și cu Yahya, întrebându-i de ce a fost sugrumat Ibrahim.
Yahya are o ultimă întrevedere cu Mihrimah care se arată foarte mirată despre asta, apoi se repede în camera ei plângând distrusă. Hatice îi cere Dianei s-o omoare pe Hurrem în ziua în care se vor împlini 40 de zile de la moartea lui Ibrahim. Hurrem este furioasă pe Ayaz Pașa care nu l-a putut ridica în rang pe Rustem. Nigar jelește la mormântul singurului bărbat pe care l-a iubit. Spre surprinderea sa, o vede acolo pe Șah, care îi dezvăluie că a pus un servitor pe urmele ei și așa a aflat unde era mormântul fostului mare vizir. Apoi îi spune că știe de la Hurrem despre relația ei cu pașa. O întreabă dacă va fi de acord să accepte să se alieze cu ea în a-l răzbuna pe pașă și jură pe mormântul acestuia că o să-i răzbune moartea.

Suleyman îl întâmpină pe Bali Bey care îi povestește despre ambuscada cu venețienii. Mehmet este supărat pe mama lui că nu-l lasă să plece în sangeac iar Mihrimah pentru că din cauza ei nu se mai poate vedea cu Yahya. În urma reproșurilor, Hurrem își dă seama că cei doi îndrăgostiți s-au mai văzut, dar spune că un soldat întotdeauna va alege credința față de patrie și nu iubirea.  Ayaz Pașa îl propune pe Rustem pentru postul de beylerbey spre surprinderea lui Mustafa, dar acesta este liniștit de către Lutfu care-i spune că el este viitorul dinastiei. Suleyman acceptă numirea. Mustafa și Mahidevran pleacă din nou la Manisa.

Sultanul merge la cadiu și-i dezvăluie că îl macină vinovăția celor făcute și că are insomnii. Cadiul îi spune că tot ceea ce a făcut a fost spre binele statului și că nu ar trebui să aibă remușcări.


Aici se termină episodul 87 de la Kanal D

Șah are o întrevedere cu Rustem și îi spune acestuia că știe cum i-a săpat groapa fostului mare vizir, apoi îi cere s-o părăsească pe Hurrem și să se pună în slujba sa. Când Rustem o vede pe sultana Hurrem, aceasta îi spune despre noua numire și îl întreabă dacă are ceva noutăți să-i spună, dar el minte că nu. La care ea îl întreabă de ce s-a întâlnit cu Șah? Dar Rustem spune că nu este important. Hurrem se miră când îl vede pe Bali Bey la palat.

Diana pune în aplicare planul de a o ucide pe Hurrem așa cum i s-a poruncit. Îl omoară pe gardian, pe când Hurrem era la hammam, apoi pe servitoarea sultanei, aflată la câțiva pași în spatele ei, după care se apropie încet de Hurrem și de servitoarea care o spăla .... 




sursa capturi video: youtube preluat de pe turkweb.tv

Rezumatele episoadelor serialului Suleyman Magnificul - sezonul 3 sunt redate conform dimensionării televiziunii turce. Kanal D a ales o altă dimensionare, astfel încât fiecare episod se termină cu 15 minute mai devreme decât în versiunea originală, bucata tăiată regăsindu-se la începutul episodului următor.

Pentru alte episoade și articole cu același subiect, 
vă rog accesați pagina "Stele tv".

Ultimele episoade turkweb tv: 83, 84, 85 corespunzătoare episoadelor 85, 86, 87, 88 la Kanal D.


49 de comentarii:

  1. Draga Oana,care este caracterul tau preferat din acest serial ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi pare asa rau de Hurrem...Defapt,NU! Nu imi pare deloc rau!

    RăspundețiȘtergere
  3. @Marin Popescu: e greu de spus... in general mie personajele din serialele turcesti mi se par anormale, psihic vorbind, si in consecinta nu pot indragi un om creionat ca fiind deviant. De departe Hurrem are mintea cea mai sucita si cea mai "atinsa de virusi" din toate personajele. Nu e doar bolnava de putere, eu o vad portretizata si ca o personalitate paranoida, mereu se teme de razbunarea cuiva (la urma urmei e firesc, avand in vedere cate crime si cate rele a facut).

    In general personajele principale sunt deviante, din punctul meu de vedere. Un personaj ceva mai echilibrat ar fi Nigar, apoi Matrakcî, Mustafa mi se pare chiar ok. Suleyman imi place mult, mai putin zona asta in care o iubeste orbeste pe o criminala ca Hurrem. Apoi imi place Ibrahim, iarasi mai putin siguranta si increderea ca nu va păți nimic, lucru care nu cred ca putea fi real in cazul functiei pe care a detinut-o, in vremurile in care a trait.


    @Andreea Nacu: :)))) deci iti pare rau de ea sau nu?

    RăspundețiȘtergere
  4. Ia uitati cata nesimtire la Kanal D
    - cat dureaza un episod adevarat Vezi 84 aici http://www.youtube.com/watch?v=Ofq0k8UvxQk
    adica o ora si 51 minute fara pauze publicitare
    - cat dureaza un episod la Kanal D, ca sa ne poata baga 5-6 calupuri publicitare a cate 8-10 min:
    http://www.trilulilu.ro/video-film/suleyman-magnificul-subtitrat-in-romana-online-ep-1 57 minute

    Daca episodul 82 normal se intersecteaza cu episodul 84 al Kanal D, printr-o matematica simpla rezulta ca Kanal D nu doar ca imparte altfel episoadele, dar si taie multe dintre scene

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Episoadele nu se intersecteaza normal peste cele de la turkweb.tv Episodul 86 la Kanal D. incepe in episodul 83 turweb.tv si se termina in episodul 84 turkweb.tv.

      Fiecare episod e alcatuit din ultima si din prima parte a doua episoade turcesti consecutive. Parerea mea este ca nu se taie nimic, insa din cate imi amintesc eu - desi nu e imposibil sa gresesc - in primavara un episod tinea pana la 22.30, iar acum ele dureaza pana pe la 22.10 - 22.15 Cred ca formatul altor emisiuni au "mancat" din episoadele de la Suleyman, iar nu calupurile publicitare.

      Ștergere
    2. Tu ce-ai fi facut Oana D. daca erai in locul lui Hurrem,te-ai fi lasat omorata de tamponatele alea de surori ale lui? De cand se baga femeile in viata fratilor lor?Este clar ca sunt niste frustrate care nu au nici un respect fata de femeia pe care fratele lor o iubeste nespus si care i-a daruit cinci copii.Sunt niste nulitati urate care n-au demonstrat nimic in toata viata lor.Faptul ca sunt membre ale Dinastiei Otomane nu le confera valoare umana in nici un fel.Si daca a incerca din rasputeri sa te aperi de dusmani inseamna a fi paranoic asa ar trebui sa fim toti.In ceea ce priveste caracterizarea facuta personajelor din serialele turcesti studiaza-le mai mult cultura si valorile si apoi mai vorbim.

      Ștergere
    3. Eu nu as fi facut nimic care sa mi se intoarca impotriva, nu mi-as fi batut joc de traditiile poporului de adoptie, nu as fi provocat pe nimeni, nu as fi omorat pe nimeni crezând ca numai si jumai eu am dreptate si as fi respectat regulile palatului si nu as fi fost cazuta in cap dupa putere. Mi-as fi vazut de patratica mea. Dusmanii ti-i faci singur, in functie de atitudinea adoptata, nimeni nu se ia de pomana de cineva. Valoarea ca om e data de ceea ce faci pentru cei din jur. Toti facem si bine si mai putin bine, depinde ce inclina mai mult balanta.

      Nu am zis ca Hurrem era paranoica (=bolnava psihic), ci paranoida (=cu comportament uneori asemanator paranoiei).

      Din punctul meu de vedere, si asta am spus-o de mai multe ori, personajele din serial au mai putin de-a face cu ce au facut acele figuri istorice in realitate. In mare, da,, dar detaliile sunt fictive, dupa cum si producatorii au spus-o de atatea ori in diverse interviuri.

      Eu am caracterizat un personaj - mai bine zis mi-am exprimat o parere, nu am facut nici critica de film si nici analiza literara, si nu m-am referit la o figura istorica reala, despre care - si asta am mai spus-o - nefiind istoric, nu mi-as permite sa-mi dau cu presupusu' aiurea-n tramvai, ca sa ma dau mare pe internet ce desteapta sunt.

      Ștergere
  5. In sfarsit apare Bali Bey <3 preferatul meu xd
    Din cate am inteles eu din film in tinerete Sah il iubea pe Ibrahim, si sincer cred ca si in prezent mai simtea ceva pentru el.. Sah chiar e o scorpie :)).Ce o sa se intample cu fata lui Ibrahim, moare si ea?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa am si eu impresia despre Ibrahim si Șah :)

      Despre Esmanur nu stiu ce va fi, dar stiu ca la un moment dat Nigar va fi omorata. Probabil pt ca se va alia cu Șah in a-l razbuna pe Ibrahim, si va cadea prada sangeroasei de Hurrem.

      Ștergere
    2. P.S. de acrod despre Bali Bey - si eu il prefer ;)

      Ștergere
  6. Nu. Nu imi pare rau. Ceea ce am spus si in comentariul anterior.
    Uite: ''Imi pare asa rau de Hurrem...Defapt, NU! Nu imi pare deloc rau!''
    Adica, nu imi pare rau.

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna seara. Din pacate eu voi fi "Gica contra" aici intre voi pentru ca eu sunt fan Hurrem si mi se pare normal sa lupti cu oricine pentru iubirea omului iubit, sa dai pe oricine trebuie la o parte. Fara suparare, dar cum sa nu te razbuni cand sora sotului tau si sotul ei o aduc pe alta in patul lui??? Eu consider ca tot ce face Hurrem e urmare si motivat doar de rautatile lui Mahidevran, Sultana mama, Hatice & Co. Cum sa ramai impasibil cand tu era sa fii omorata de atatea ori, ai fost arsa pe fata de o slujinca, care ai apoi a adus pe lume nepotul sultanului? Cum sa nu iti doresti sa indepartezi toate aceste persoane? Ea trebuie admirata de orice femeie normala la cap pentru devotamentul si ambitia de care da dovada in tot ceea e face. Si pana la urma, noi romanii ar trebui sa fim foarte fericiti ca, dupa cum spune istori, de la fiul ei a inceput decaderea Imperiului Otoman, altfel eram pamant turcesc poate si acum. Dar over all, Hurrem e un personaj excelent, oricum se stie ca ea ii da pe toti la o parte pana la urma asa ca, degeaba spun unii ca nu le pare rau de ea, ca oricum Hurrem trece peste toti si toate si cade mereu in picioare.
    Na ca am spus-o si asta ca imi tot statea pe creier de fiecare data cand vad tot felul de comentarii despre atitudinea unei femei care lupta cu toate armele pentru a pastra ceea ce are.
    Multumesc din suflet pentru rezumate, apreciez foarte mult munca ta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Loredana, Hurrem lupta si pentru Suleyman, dar mai mult, ca sa ii razbune pe parintii ei, sora ei si Leo. Hurrem va lupta pentru familia ei pierduta pana cand unul dintre fii ei va ajunge pe tron, in locul lui Suleyman.

      Ștergere
    2. :D Buna, Loredana, sigur ca ai o alta parere pentru ca gandesti relatia lor in prezent. Pe atunci nu exista casatorie pentru sultani (Suleyman a incalcat traditia impins de Hurrem), si barbatii aveau harem in orient. Deci Hurrem este intrusa, ea vrea sa fie legatura ei altfel decat traditia intregului poporul otoman.

      Oricata dreptate ai avea, ca o femeie moderna lupta pentru sotul/iubitul ei (daca si el o iubeste, ca daca nu... poate sa stea ea si cu curu'n drum, că ăla tot o va lăsa), nu pot fi de acord cu crimele. Putea alunga din harem kadînele de care se indragostea Suleyman (apropo, mai tii minte in primul sezon, cand insusi Suleyman o certa pe Hurrem ca se implica in viata lui personala ori de cate ori Valide îi trimitea o altă fata la halvet? oare de ce? nu cumva pentru ca atunci isi dadea seama ca Hurrem dorea sa obtina controlul asupra lui?), dar sa le omori, asta e psihopatie, nu e normal. Hurrem e o criminala in acest serial (sper ca nu a fost asa in realitate). Daca tragi linie si aduni, este personajul cu cele mai multe crime din tot serialul de pana acum.

      Eu te cred ca te visezi o Hurrem care va da la o parte pe toate posibilele iubite ale sotului tau, dar viata e mai ceva ca-n filme! :D

      Si ce era asa de rau daca apartineam de o tara inaintata economic? Ca Turcia este cu mult inaintea noastra, si a multor tari europene bine situate.
      E drept ca eu nu ma simt foarte legata de notiunea de tara. Nu sunt romanca pur-sange - acolo unde mi-e bine, acolo merg nu conteaza cum se cheama tara si cine o conduce, atata vreme cat acel stat imi asigura tot ceea ce este necesar pentru ca eu sa-mi pot croi o viata decenta.

      Ștergere
    3. Da, sa zicem... se simte si diferenta de varsta dintre noi (am 27 ani), am o viata frumoasa si normala si tocmai de aceea nu ma poate convinge nimeni de debilitatea lui Hurrem indiferent cat ar incerca (deh, sunt foarte incapatanata de felul meu;). Mi-a placut istoria, si m-am informat, zic eu, destul de bine in ceea ce priveste episodul asta din istorie. Tot ce stiu eu e ca, pana si istoricii au scris de iubirea mare dintre sultan si Hurrem, care nu cred ca era atat de deranjat de ceea ce face Hurrem, ca pana la urma si el rezolva conflictele cam la fel.. replicile lor sunt fictiune, asa ca nu avem de unde stii exact, doar ceea ce a ramas in istorie. Si asta a ramas: Ibrahim a fost omorat urmare a descoperirii actului prin care el se autoproclama conducatorul imperiului, Mustafa e omorat urmare a unui alt act din care rezulta faptul ca se vrea pe tron... Nu scrie niciunde negru pe alb ca Hurrem a facut tot ceea ce a facut in serial. Asa ca, fiindca sunt la tine "in casa" o sa iti respect munca si opiniile, dar mie imi place sa fiu putin mai cu picioarele pe pamant si sa nu ma las furata de toate intrigile visate de scenaristi. In istorie Hurrem a ramas o femeie exagerat de desteapta si intuitiva, frumoasa si foarte amitioasa, singura sotie a sultanului Suleyman.
      PS: nu am nevoie de nicio Hurrem care sa imi dea la o parte iubitele sotului, nu e cazul, stiu ce sa fac sa imi pastrez sotul. De asemenea, in istorie nu apare nicio alta femeie dupa Hurrem, dar apare ea ca fiind o persoana care a facut o gramada de acte caritabile si a avut grija de popor.

      Ștergere
    4. Nu cred ca varsta are vreo importanta, ci intamplarile prin care fiecare dintre noi a trecut in viata - eu cel putin, stiu ca prin prisma asta evaluez oamenii, sau personajele dintr-un film.

      Cat despre Hurrem, pur si simplu avem pareri diferite. Nimeni nu incearca sa convinga pe nimeni de nimic. Mi s-a parut normal sa-ti raspund in acelasi fel in care ai comentat: ai adus argumentele tale la parerea exprimata. La fel am facut si eu. Mi se pare normal ca fiecare sa ramana cu parerea ei, aici doar discutam, daca tu ai zice in jumatate de pagina de blog de ce-ti place Hurrem, si eu as zice "de acord", ar mai avea sens dialogul? :)

      (Bun, mie chiar nu-mi place personajul asta schizoid.)

      Aaaa, vorbesti despre Hurrem cea adevarata? Pai eu vorbeam on topic, adica despre personajul din serialul despre care postez. Ca despre cea reala stiu prea putine date ca sa-mi permit sa scriu ce cred.

      Ștergere
    5. @ Andreea Nacu: Hurrem moare inainte ca Selim sa urce pe tron. Suleyman mai traieste vreo 8 ani dupa ce moare ea.

      Ștergere
    6. Ma bag si eu in discutia voastra pentru ca n-as fi crezut ca cineva citav poate fi de acord cu Hurrem (cea din serial) ....in numele asa- zisei iubiri sa faci atatea crime? naaa , asta e trufie,razbunare si lacomie pentru putere si la orice varsta ai fi , aceste "calitati "ar trebui sa deranjeze nu sa fie admirate.... Oana mi-ai dat veste buna ca va plati si Hurrem pt mizeriile ei , (totusi la cate a facut moartea e pedeapsa prea usoara ) Sa sti ca de obicei nu sunt asa inversunata dar e prea nedrept ....OANA multumim pt efortul si timpul depus pentru
      rezumate (Corina)

      Ștergere
    7. 'neata, Corina!

      Asa e, Hurrem e prea negativ creionata in serial (unii zic ca turcii n-au iubit-o si n-o iubesc pt ca era straina - dar toate kadinele din harem erau straine, pt ca o femeie otomana nu putea deveni sclava.....) dar ca orice pe lumea asta, unii o plac, altii nu. Eu sunt din aia cu nu.

      Stii ce m-am gandit? Ca din ce motiv a fost Hurrem cea reala ceea ce a fost?
      Unii zic ca Suleyman era bisexual, si ca Ibrahim i-ar fi fost iubit. Daca e asa (pe vremea aceea intr-adevar oamenii de rand il poreclisera pe Ibrahim "favoritul", numele asta fiind dat concubinelor sultanului, deci apelativul are conotatie sexuala), probabil ca Hurrem-Roxelana l-a avat la mana cu chestia asta pe adevaratul Suleyman, si l-a santajat. In acest fel, zic eu ca s-ar explica nemasurata putere pe care a obtinut-o si influenta pe care a avut-o asupra lui.

      Sigur, e doar un exercitiu de imaginatie ....

      Ștergere
    8. Asa e Ona, am citit o parte din cartea asta care e diferita de film si tind sa cred ca e mai aproape de adevar decat filmul. Am zis ca nu ma mai uit la serial pt ca prea ma dezgusta dar totusi m-am uitat mai inainte si am vazutl ca in curand Hurrem o ia razna rau de tot ceea ce insemna ca i se cam intoarce raul facut , macar fericirea si trufia ei e umbrita de un stres , n-am inteles de ce , abea astept sa se ajunga acolo. Corina

      Ștergere
    9. In viata stiu ca totul e cu dus si intrors :) dar in film se prea poate ca Hurrem sa scape mereu de rasplata faptelor sale.

      Despre ce carte este vorba?

      Ștergere
    10. cartea "Suleyman Magnificul si sultana Hurrem" scrisa de Isaure de Saint -Pierre
      in care Ibrahim e "favoritul Sultanului" si era dragoste mare, de aceea Hurrem-Roxelana era geloasa....e" putin" diferita de film asa ca o s-o citesc dupa ce se termina serialul .Corina

      Ștergere
    11. :) bine, dar intr-o carte de literatura e si multa fictiune, chiar foarte multa. Iar un autor de romane nu are posibilitatea de a citi documente istorice - multe dintre ele nu sunt disponibile publicului larg.

      Eu am scris ce am scris pt ca recent am citit pe un site de stiri ca in prezent sunt istorici turci care afirma ca intr-adevar Ibrahim ar fi a vut o relatie "nepotrivita", sexualmente vorbind, cu Suleyman. Si am descarcat asta primavara niste fisiere scrise tot de istorici, de pe site-urile unor universitati, in care se afirma ca Ibrahim era poreclit "favoritul" de catre popor.

      Asadar, uneori fictiunea se impleteste cu realitatea ....

      Ștergere
    12. P.S. @Corina: am inteles si eu ca prin episodul 112 parca, Suleyman descopera ca Hurrem il spiona, si ca asculta ce se petrecea la sedintele vizirilor (ale guvernului) dintr-o camera secreta, si astfel isi pierde increderea in ea si cade in dizgratie.

      Ștergere
  8. Am inteles, dar eu ma referam mai mult la Mahmet ca sa urce pe tron.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mehmet moare, dar nu mai stiu de ce. Ideea era ca din moment ce Suleyman i-a supravietuit, oricum nu se putea sti daca baietii ei aveau sa traiasca si sa devina sultani. Ar fi putut muri de cine stie ce boli amandoi, si Mehmet si Selim. Mihrimah find fata nu putea conduce statul, iar Cihangir prin lege nu putea deveni sultan pt ca avea handicap fizic (cocoasa), si oricum moare de tanar.

      Hurrem putea spera cu adevarat ca unul dintre fii ei sa devina sultan, daca Suleyman murea mai devreme. Asa... intamplarea a facut ca Selim sa ajunga pe tronul imperiului.

      Ștergere
    2. erata: unul dintre fiii - cu 3 de i - ei sa devina ...

      Ștergere
  9. Dragilor sa stiti ca Hurrem nare sa moara .
    Ci din contra ea va fi sultana mama si preferata lui Suleyman desi vor mai fi cateva cadane{in turca=femeir}care ii vor fura inima sultanului.{Andra}.

    RăspundețiȘtergere
  10. Ador blogul dvs si serialele turcesti(mai ales Suleyman) ! Imi plac mult rezumatele dvs! Abia astept rezumatele urmatoare! De curiozitate ce materie predati? Mentionez ca sunt a 7-a ! Mai am un pic si voi fi si eu boboc de a 9-a! Cosmin Lazar , 13 ani ,Galati

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Cosmin! Predau engleza. A 7-a? Pari mai mare, zic asta pt ca scrii corect gramatical si te exprimi foarte bine in scris :)

      Mult succes in tot ceea ce-ti propui!

      Ștergere
  11. Buna!Am o intrebare : cum iti faci un blog?E gratuit ?Cum as l-as putea face in asa fel incat sa nu apara la google sau oriunde altundeva, deoarece la calculatorul meu mai sta si o verisoara de a mea si nu vreau sa afle! Am uitat sa mentionez: sunt pasionat de lectura, sa fac articole etc. ! O seara buna! Cosmin Lazar

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Cosmin! Da, poate fi si gratuit, daca il faci pe blogger.com sau pe wordpress.com (sau pe alte platforme gratuite), dar nu poti avea nume de domeniu gratis (adica adresa blogului tau va fi www.cosminlazar.blogspot.com si nu www.cosminlazar.ro, de exemplu). Insa pentru inceput blogul gratuit este foarte potrivit, ca sa te inveti cu bloguiala.

      Dar nu cred ca ai cum sa ascunzi o pagina de internet de un motor de cautare. Asta este imposibil. Stai linistit, chiar daca google te indexeaza, nu apari in prima pagina, sus, la cautari pe cuvintele cheie din titlul blogului tau decat daca ajungi la un page rank mare (si asta cere timp si cunostinte de SEO) sau daca ai mii de vizualizari zilnic pe blog - ceea ce la inceput e greu de obtinut.

      Succes cu blogul, Cosmine! :)

      Ștergere
    2. Multumesc mult ! Mai stau o perioada deoarece urmeaza tezele si nu prea o sa am timp de calculator!Am facut aseara o pagina de facebook (,,Blogul meu'' - poate imi veti da like, daca doriti desigur) si o sa incep sa postez pe el , apoi imi voi face blog!Si eu care credeam ca la calculator vorbesc incorect din punct de vedere al exprimarii!! Nu vreau sa va suparati , dar urasc limba engleza! Eu sunt cu limba romana, franceza , turca ...

      Ștergere
    3. Sa-mi dai linkul de la pagina ta, bineinteles ca o sa-ti dau like!

      Nici o suparare, Cosmin, fiecare cu talentul sau :)
      Mult succes la teze!

      Ștergere
    4. Va multumesc mult! Uita-ti link-ul : https://www.facebook.com/pages/Blogul-meu/177181365813112

      Ștergere
    5. Ok, am dat like, sunt nr. 4. :)

      Ștergere
  12. Link Blog : http://cosminlazar2000.wordpress.com/ ![Cosmin

    RăspundețiȘtergere
  13. Oana D , daca traiai la Curtea Otomana acum 500 de ani,sigur ai fi luptat pentru viata ta si a copiilor tai si nu ti s-ar fi parut normal sa nu te aperi fata de oricine vrea sa te omoare.Femeile acelea ,in prostia lor nemasurata cred ca pot trece peste dorinta fratelui lor,Marele Sultan.Hurrem a fost cea mai puternica femeie ce a condus vreodata Imperiul Otoman(din umbra.)Daca ea nu lua masuri ,uratele alea ar fi omorat-o demult.A te apara de dusmani nu inseamna a fi paranoid.Ucide sau vei fi ucis.Noi romanii avem o vorba:decat sa planga mama mea mai bine sa planga mama...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu fa presupuneri despre ce as fi facut eu, atata vreme cat nici nu m-ai vazut vreodata in viata ta :) sigur nu faceam asa pentru ca nu am in mine atata ură, placere de a barfi si de a construi intrigi si dorință de putere. E o mahalagioaica si o criminala, nimic mai mult. Eu asa o vad.

      Nu seman deloc cu Hurrem, din absolut nici un punct de vedere, si este normal sa nu-mi placa si sa n-o iubesc. Nu poti iubi ceva ce nu ai in tine si ceva ce tu nu esti.

      P.S. Nici vorba aia cu mama care plange n-o agreez. N-as putea face rau cuiva doar imaginându-mi ca acel cineva mi-ar putea face rau. Din punctul meu de vedere a actiona intentionat impotriva cuiva, fara ca acea persoana sa-ti fi facut vreun rau, mi se pare produsul unei minti bolnave.

      Ștergere
    2. Oana ai mare dreptate, Hurrem e o criminala si o rautate! Atat ! Si eu sunt impotriva mea! Anonim chiar nu ai dreptate , ,,uratele'' au foarte multi fani (poate nu la fel de multi ca Hurrem dar au destuli, mai bine putini si buni , decat multi si prosti asta e clar) ! Eu unu le ador pe Hatice ,Sah , Beyhan ,Fatma(Sez 4) si pe Mahidevran!! Cosmin

      Ștergere
    3. Cosmin, dreptatea nu e numai una. Depinde fiecare om din ce punct de vedere priveste lucrurile. Fiecare are dreptate, DIN PUNCTUL LUI DE VEDERE. Pe lumea asta totul este relativ, adica si bine si rau. Eu vad in Hurrem si partea buna si aceea rea, dar mai mult ma deranjeaza partea ei rea decat ma bucura partea buna. Altii, dimpotriva, minimalizeaza latura ei negativa pentru ca la ei conteaza mai mult frumusetea actritei (hai sa fim seriosi, care frumusete, cu fața aia de cal?!?!?!!?? da' in fine, este telegenica si asta conteaza foarte mult pe ecran ... ) decat rautatea personajului.

      Din lista aceea singura femeie urâțică este Beyhan - desigur, așa văd eu lucrurile. Prietena mea, Iulia, le vede altfel, tu le vezi intr-un mod diferit de mine si de Iulia, iar o a patra persoana are o parere cu totul diferita de a noastra.

      Pt mine - la fel si pt tine - nu are nicio importanta ce crede majoritatea, ci ceea ce credem noi in mintea noastra si cum simtim noi lucrurile. Alegerile mi le fac singura, nu dupa mintea si gusturile altora.
      Si cred ca toata lumea ar trebui sa faca la fel, iar daca nu e asa, asta nu mai este problema mea.

      P.S. Unii oameni pur si simplu dau foarte rar ocazia sa li se faca rau. Tocmai pt ca ei nu sunt in stare sa actioneze impotriva cuiva.Se apara prin a se indeparta de cei care le-ar putea face rau.

      Nu suntem toti la fel, asa cum nici degetele de la mana nu sunt la fel.

      Ștergere
  14. in sfarsit....sa fim putini realisti....cat poate Hurrem sa pacaleasca si sa omoare fara sa sa-si dea seama si sultanul ? ca o tot iarta e altceva dar sa nu-si dea seama e prea detot ...ar pica putin de fraier. Oana spor la traduceri si multe multumiri. Corina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa ziceam si eu, Corina, dar pe de alta parte, ma gandesc ca daca ar recunoaste ca vede ce face Hurrem dar nu ia masuri... nu ar fi ok ca exemplu pt ceilalti.

      Ștergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.