duminică, 29 decembrie 2013

Pe cont propriu sau cu o agentie de turism?




Exact. E vorba de vacanțe. Acum, fiecare metodă are avantajele și dezavantajele ei. Ca orice lucru pe lumea asta.

Dacă mă gândesc bine și eu aș vrea să călătoresc pe cont propriu. Dar este ceva mai scump decât printr-o agenție de turism, care obține reduceri la cazări. De exemplu, când am vizitat Scandinavia cu 800 de euro pachetul mă îndoiesc că aș fi putut avea 6 nopți de cazare (din cele 13) în hoteluri de 4 stele și 4 cazări la 3 stele, transport și mic dejun în toate cele 14 zile ale excursiei, plus ghid local pentru Cracovia, Varșovia și Berlin, la același preț, dacă mergeam pe cont propriu. Dar este foarte adevărat că nu m-aș fi culcat foarte târziu în noapte niciodată și că aș fi putut vizita pe îndelete tot ceea ce mi-aș fi dorit. Ăsta ar fi punctul cel mai important care înclină balanța în favoarea călătoritului pe cont propriu.

Pe de altă parte, eu călătoresc singură. Adică fără familie (pt că nu am așa ceva, în afară de două bucăți părinți bătrâni) și fără prieteni - am dar nu se prea încumetă să iasă din țară. Așa că nu mă prea văd ducându-mă "de nebună" prin cele țări, la tren sau autocar, prin magazine, prin hoteluri. Deși, cândva, am făcut-o. Dar a fost o singură dată, și am fost preluată de o gazdă. Deci... până la urmă nu am fost singură de tot în acea excursie.

Așa că, alături de marea dorință de a vizita obiectivele turistice pe îndelete, pe celălalt taler al balanței stau bugetul și temperamentul meu introvertit - că dacă aș fi foarte sociabilă, mi-aș găsi companioni de călătorie pe drum, dar nu intru în vorbă cu nimeni, dacă se poate; mă simt bine în carapacea mea. Amândouă acestea trag balanța în favoarea lor.

E drept, când mergi printr-o agenție de turism, mai ales într-un circuit, programul este relativ înghesuit, în încercarea de a bifa cât mai multe obiective, se renunță la vizitarea lor pe interior, trebuie să respecți programul impus de agenție - lucru care pe unii îi deranjează, dar altora, printre care mă număr și eu, li se pare dimpotrivă, o ușurare că nu mai trebuie să-și bată capul și cu traseul. De multe ori se ajunge foarte târziu, seara, la hotel, și nu mai ai timp de vizitat împrejurimile, de o plimbare, ba chiar mai rămân doar 4-5 ore de somn până dimineața, apoi picotești în autocar în loc să mai vezi peisajul.

Dar una peste alta, prefer un circuit cu o agenție de turism, decât aventura de a călători de una singură prin lume. Prefer să stau single în cameră și să nu plătesc diferența (asta se întâmplă doar la www.omnia-turism.ro din câte cunosc) sau să fiu cuplată cu o altă doamnă care călătorește singură. Prefer să fiu dusă exact la locurile cele mai importante de pe traseu, să nu-mi bat eu capul cu masa și cazarea, să mă bucur doar de ceea ce-mi oferă excursia în sine. Nu caut perfecțiune, așa ceva cred că nu se poate găsi nicăieri. Dar atât cât pot, îmi fac din visul meu o relaxare, o plăcere și o formă de cunoaștere. În rest, funinginea unui anume disconfort se spală rapid, iar când ajung acasă nu mai rămâne decât frumusețea locurilor prin care am trecut.




2 comentarii:

  1. multumim mult de recomandari,eu as calatori organizat printr-o agentie ca in mod sigur este mai convenabil mai ales cand vrei sa vizitezi o tara straina,insa la mine in tara imi place sa ies din casa fara o destinatie anume si sa inoptez acolo unde ajung ,si asa sa colind tara mea frumoasa in lung si lat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In Ro, ai dreptate, Brindusa, si eu merg pe cont propriu, dar altfel... nu m-as aventura singura. Desi as vrea sa incerc sa vizitez cateva locuri de una singura. De exemplu parisul sau Dubai-ul.

      Multumesc pt vizita!

      Ștergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.