sâmbătă, 4 ianuarie 2014

De ce dispar fisierele video de pe youtube




Probabil că nu sunt singura care a observat că dispar multe fișiere video de pe youtube, în special cele cu filme, seriale, documentare, melodii - adică acelea pentru care utilizatorul care le încarcă, e un om obișnuit, ca tine și ca mine, și nu are acest drept legal. Ele sunt șterse din oficiu de către youtube, sau chiar în urma unor repetate reclamații (report-uri) din partea deținătorilor legali ai dreptului de autor. Iar ăsta e cel mai bun lucru care ți se poate întâmpla când faci așa ceva.

Cel mai rău, nu vrea nimeni să-l încerce pe pielea lui. Deținătorii de drepturi de autor te pot da în judecată și îți cer daune financiare pe care nici într-o viață de om, unii, nu le-ar putea plăti. Că la noi nu se prea întâmplă, e una, dar nu în toate țările este la fel. Și cum un astfel de proces s-ar judeca după legile lor sau ale dreptului internațional, mă foarte îndoiesc că ar avea câștig de cauză, vreodată, userul. Ceea ce se poate urca pe youtube fără nici un risc sunt filmele sau melodiile de peste 25 de ani vechime. La cărți, e cam greu - trebuie să treacă peste 70 de ani de la moartea autorului, pt ca ele să devină domeniu public, și deci, să fie "dezlegate" de drepturile de autor.

De unde știu că dispar fisierele video de pe youtube? Am avut câteva documentare la favorite. Acum câteva zile am constatat că lista mea de favorite este goală, în sensul că filmele respective sunt inaccesibile ... :)

Acum câțiva ani, prin 2010 am pățit-o și eu. Am filmat un revelion (2009-10) în stradă, în Piatra Neamț. Era în zona dintre telefoane, teatru și magazinele de peste drum. Au fost câteva formații invitate să cânte (bravo, Pinalti!) printre care și Mandinga, parcă, și exact înainte de 12 noaptea au cântat "The final countdown". Eu, ca toată lumea care venise cu aparat de filmat pe acolo, înregistram pupăturile dintre noi - eram o gașcă de verișoare, verișori și nepoți, desfăcutul șampaniei, clipocitul ei în paharele de plastic aduse de acasă și artificiile de la miezul nopții. După care, a doua zi am urcat, mândră, filmulețul pe youtube. N-a trecut jumătate de an când m-am trezit cu mesaj de la adminii youtube că filmul meu încalcă drepturile de autor pentru melodia "The final countown", deținător nu-știu-ce firmă din Germania (dacă am timp azi, scotocesc prin mesajele vechi și pun un print screen) și, ca atare, el nu mai este vizibil pe site.

Așa că ...  vrei-nu-vrei, bei Grigore, aghiazmă :) adică vrând-nevrând, cu sau fără vină, dispar fișierele video de pe youtube, dacă nu ai dreptul să le urci acolo.

De aceea, din păcate pentru unii dintre cititorii acestui blog, nu se mai găsesc pe net melodiile din Iffet și din alte seriale. Sau, poate că se găsesc, pe alte site-uri gen youtube (vk, de exemplu) dar cu alte denumiri, care fac imposibilă căutarea lor printr-un cuvânt cheie specific.

-----------------------------

later edit

poza cu mesajul de la youtube. Si o rectificare: mesajul l-am primit in 9 septembrie 2010. Adica dupa 8 luni de la postarea lui.







8 comentarii:

  1. Da. Drepturile de autor! S-a ajuns cam departe. Daca filmarea nu a fost facuta in scop comercial... O firma din Germania... Avem voie sa respiram daca drepturile de autor sunt detinute de "Nu stiu cine"?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu daca s-a ajuns departe sau asa era deja, dar asa este legea dreptului de autor in toate tarile. Adica nu conteaza scopul comercial. Conteaza daca ai sau nu dreptul de a difuza o creatie originala care nu este a ta.

      Am pus poza cu mesajul primit de la ei.
      Din cate stiu, video-ul acela este in lista mea, dar nu e vizibil pe youtube.

      Ștergere
  2. Nu cumva asta e filmuletul? http://www.youtube.com/watch?v=4TdMYw8GDps

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ba da, Daria, asta e. Dar stiu sigur ca atunci, in 2010, nu era vizibil, verificasem pe alt calculator, fara sa fiu conectata pe youtube, si nu era vizibil. Poate intre timp si-au mai schimbat politicile.

      Ștergere
    2. Păi totuși...numele dvs.de utilizator pe Youtube este Zelda?Că așa apare la cel care l-a urcat pe net.

      Ștergere
    3. Am si un cont cu numele Zelda pe youtube. Pe aceeasi adresa de email.

      Ștergere
  3. pai mi se pare normal ca youtube sa le stearga si sa zica mersi cei carora le sunt sterse materialele la timp, inainte sa apuce cineva sa ii dea si in judecata pentru treaba asta.

    RăspundețiȘtergere
  4. Uite ca nici nu m-am uitat daca mi-a sters sau nu vreun film, dar am atat de multe incat e posibil sa se fi intamplat asta si eu sa nu fi bagat de seama.

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.