miercuri, 26 martie 2014

Ouale Faberge





Ouale Faberge
Am văzut un filmuleț pe youtube despre ouăle Fabergé. Auzisem despre ele, dar nu știam foarte bine ce au fost ele.Povestea lor m-a încântat, aspectul lor m-a fascinat. Ouăle Fabergé sunt, prozaic vorbind, niște ouă cu surprize.

Bijutierul rus având nume cu sonoritate franceză, Peter Carl Fabergé, a lucrat pentru prima dată un astfel de ou în 1885 la comanda țarului Alexader al III-lea pentru soția sa, Maria. Țarul îi spusese bijutierului că soția sa avea acasă un ou iar înăuntrul acestuia se afla o găinușă aurie. Voind să-i amintească de meleagurile natale, țarul a comandat un asemenea ou de Paști. Apoi, an de an bijutierul făurea câte un ou încrustat cu pietre scumpe și aur, în interiorul acestuia găsindu-se câte o surpriză, de care nici țarul însuși nu afla ce este decât atunci când deschidea cadoul, de fiecare dată cu ocazia sărbătorilor de Paști.

Ouale Faberge
Iar dacă primul ou fusese simplu alcătuit, probabil și datorită timpului scurt pe care l-a avut la dispoziție bijutierul, următoarele ouă-surpriză sunt adevărate opere de artă, migălos lucrate, aduse la perfecțiune. Până în 1917, când a fost livrat ultimul ou Fabergé casei regale, bijutierul a mai lucrat ouă asemănătoare și pentru alte persoane particulare, dar celebre sunt cele aproximativ 50 de ouă comandate de casa regală a Rusiei. Țarul Nikolai al II-lea îi cerea câte 2 ouă de Paști, unul pentru soție și unul pentru mama sa. Revoluția a întrerupt definitiv această tradiție, deși un ou de paște era pregătit deja, dar nu a mai fost terminat. Se numește Constellation și era format dintr-un ou transparent, albastru închis.

Ouale Faberge
Din toate ouăle Fabergé astăzi mai lipsesc 7, unul dintre ele fiind găsit de foarte curând, într-o piață de vechituri din Statele Unite, estimându-se că valorează peste 24 de milioane de euro.

Preferatul meu este unul din ouăle cu caleașcă regală, dar cel mai impresionant se pare că este acela cu un castel în miniatură. Din păcate, după anul 1917, familia Fabergé a emigrat la Dresda unde afacerea nu a mai avut succes, a fost vândută apoi de mai multe ori de-a lungul timpului, iar astăzi firma care deține dreptul de a utiliza numele Fabergé produce bijuterii, uneori sub formă de ou de Paște.

Însă orice s-ar fi întâmplat cu afacerea bijutierilor Fabergé, rămâne un privilegiu să vedem azi, fie și pe internet, splendoarea și finețea unei astfel de lucrături. 

Ouale Faberge Ouale Faberge




2 comentarii:

  1. sunt deosebite aceste oua ,m-au fascinat mereu,multa munca ,multa migala si rezultatul este maginific.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multe multumiri,Oana,pentru informatiile interesante si nu numai !

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.