sâmbătă, 10 ianuarie 2015

Hobbitul: Batalia celor cinci armate



Nu puteam să încep anul cu alt film decât cu partea a treia din Hobbitul, Bătălia celor cinci armate. Pentru că-mi place genul fantastic, pentru că le-am văzut și pe celelalte din serie, pentru că, pentru că ...


Hobbitul: Batalia celor cinci armateRegia a aparținut și de această dată lui Peter Jackson, la fel ca și scenariul. Producătorii sunt New Line Cinema, MGM și WingNut Films iar distribuirea peliculei este asigurată de casa de filme Warner Bros. În distribuție Martin Freeman (Bilbo tânăr), Ian McKellen (Gandalf), Richard Armitage (Thorin), Orlando Bloom (Legolas), Christopher Lee (Saruman), Luke Evans (Bard), Evangeline Lilly (Tauriel), Lee Pace (Thranduil), Manu Bennett (Azog), Cate Blanchet (Galadriel). Vocea dragonului Smaug și a lui Sauron aparține lui Benedict Cumberbatch.

Hobbitul: Batalia celor cinci armate Acțiunea: Bilbo și gnomii văd de pe Muntele Singuratic cum Smaug atacă Laketown și îl distruge. Bard reușește să iasă din închisoare și cu ajutorul unei săgeți negre, singura care îl putea străpunge pe dragon, îl omoară pe Smaug. În cădere șeful orașului este strivit de corpul dragonului iar Bard va fi ales de oameni drept noul lider. Acum toată lumea va afla de moartea dragonului și va dori să cucerească aurul din munte și mai ales să dețină Arkenstone, piatra care încununează toată bogăția strânsă de Smaug și care dă puteri celui ce o are. Dar Arkenstone este deja la Bilbo ... În munte se află Thorin, regele gnomilor și războinicii lui cei mai iscusiți. Thorin nu mai judecă limpede orbit de puterea pe care o are aurul asupra sa și începe să fie interesat doar de piatră.

În acest timp undeva pe un vârf de munte Gandalf este legat și agățat deasupra unei prăpăstii. Galadriel și Elrond vin să-l salveze, iar el le spune că răul (Sauron) este deja acolo. Sauron se arată și prevestește domnia orcilor, dar Galadriel folosește toată lumina Earendil de care este în stare și îl obligă pe Sauron să se prefacă într-o elipsă de foc fără nume și fără formă care se retrage la muntele Mordor, de unde a venit. Saruman, deocamdată vrăjitor Alb, consideră nedreaptă această exilare a lui Sauron și se hotărăște să-l urmeze.

Hobbitul: Batalia celor cinci armate Hobbitul: Batalia celor cinci armate Hobbitul: Batalia celor cinci armate

Acum, toate neamurile care au auzit de moartea lui Smaug strâng armată ca să poată lua aur din munte. Azog și Bolg mărșăluiesc cu miile de orci, gnomii și elfii se adună și ei. Thorin, în munte, nu este interesat decât de nestemata pe care n-o găsește și începe să-i bănuiască pe cei ai lui că i-ar fi furat-o. Bilbo face o ultimă încercare de a evita lupta și duce piatra prețioasă lui Thranduil și lui Bard pentru ca ei doi s-o dea la schimb cu aurul care le se cuvine. Dar Thorin nu acceptă târgul și preferă lupta. Armatele se încleștează și cu toții mor pe capete distruși de orci. Într-un târziu Thorin își revine în urma unei halucinații și se hotărăște să intre în luptă, moment în care sorții se întorc în favoarea gnomilor și împotriva orcilor.

Hobbitul: Batalia celor cinci armate Hobbitul: Batalia celor cinci armate Hobbitul: Batalia celor cinci armate

Legolas se luptă cu Bolg și îl omoară, după ce acesta reușise să-l înjunghie mortal pe Tili, iubitul lui Tauriel care îl plânge. Thorin se luptă pe un lac înghețat cu Azog și până la urmă se rănesc reciproc de moarte. Lovitura finală împotriva orcilor vine de la vulturi, care reușesc să-i învingă. Bătălia s-a terminat, unii jelesc, alții supraviețuiesc, iar Bilbo se pregătește să plece acasă, în Comitat. Acolo, surpriză, lumea îl credea mort și îi scotea la licitație obiectele din casă. El reintră în posesia casei sale, apoi ... îl vedem pe Bilbo bătrân, la cea de a 111-a aniversare a sa, scriind ultimele cuvinte pe cartea cu povestea vieții sale. Cineva bate la ușă și este Gandalf - scena din partea de început a primei serii din Stăpânul Inelelor.   

Hobbitul: Batalia celor cinci armate Hobbitul: Batalia celor cinci armate










Cui îi place genul, va aprecia scenele de luptă bine puse la punct, efectele speciale, efectele sonore, spectacolul în sine pe care îl oferă vizionarea filmului. Eu, dincolo de povestea lui Bilbo, mă întorc mereu la o replică a lui Galadriel despre Sauron: "Acum se va duce în Răsărit...."  sau în Est, sau în Orient. Sau poate că am fost prea conectată la cele întâmplate zilele astea în Franța și orice aluzie la rău și la Orient îmi amintește de fundamentaliști, de crime în numele Divinității sau de stigmatizare a unor popoare pentru că nu se supun globalizării și nu gândesc cum vor unii să gândească. Dar chiar, de ce răul, întruchipat de Sauron, se duce neapărat la răsărit? :)

Hobbitul: Batalia celor cinci armate Hobbitul: Batalia celor cinci armate

Hobbitul: Batalia celor cinci armate Hobbitul: Batalia celor cinci armate

Hobbitul: Batalia celor cinci armate Hobbitul: Batalia celor cinci armate





Un comentariu:

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.