vineri, 6 februarie 2015

Vedeta zilei: Bob Marley





Cântăreț de muzică reggae, poate cel mai cunoscut solist reggae din lume. S-a născut pe 6 februarie 1945 în Jamaica. Deși era de origine europeano-jamaicană, și avea rădăcini britanice, Bob Marley a militat pentru recunoașterea drepturilor negrilor și a fost activ în diverse mișcări care aveau acest scop.


Vedeta zilei: Bob Marley
Datorită acestui fapt, în 1976 a fost ținta unui atac armat în care au fost împușcați el, soția lui și unul din membrii trupei the Wailers, cu care cânta. Cei doi soți au avut răni ușoare, dar colegul de trupă a avut nevoie de mai multe operații pentru a supraviețui. Cu toate acestea, el a susținut concertul din Kingston, Jamaica, planificat, dar a plecat către Statele Unite a doua zi.

A murit în 1981 de cancer, la Miami, SUA, la numai 36 de ani, pentru că a refuzat amputarea unui deget de la picior atunci când, în 1977, i s-a depistat un melanom malign. În 1981 a făcut un tratament controversat în Germania, bazat pe excluderea unor alimente și băuturi din meniul zilnic, dar rezultatele au întârziat să apară. Bob s-a îmbarcat apoi într-un avion cu destinația Jamaica, pentru a-și mai vedea odată țara natală, dar starea i s-a înrăutățit mult pe drum, așa că avionul a aterizat la Miami iar Bob a fost dus la spital, unde a și murit, cancerul invadându-i creierul și plămânii.Alături de el în mormântul său au fost puse o chitară, o minge de fotbal și un mănunchi de marijuana, pentru că Bob Marley a fost un fervent susținător al legalizării drogurilor, ca măsură de reducere a consumului.

Dintre cele mai îndrăgite melodii ale sale, se disting No woman, no cry, I shot the sherrif, One love.






3 comentarii:

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.