sâmbătă, 28 martie 2015

Dormitorul de mahon





Dormitorul de mahon
Esmeralda urcă singură în dormitorul de mahon în noaptea aceea de Bobotează. Bătrâna servitoare, tanti Tamara, îi pregătise camera și îi dăduse cheile. Esmeralda locuia acum doar cu Tamara și cu intendentul moșiei. Erau vremuri tulburi, se auzea zvon de război chiar lângă oraș, iar părinții fuseseră nevoiți să plece la București de mai multe luni, nici ea nu știa prea bine de ce. Dar nu părea să-i pese foarte tare, pentru că la 17 ani era prea tânără să o preocupe astfel de nimicuri. Tamara îi povestise de multe ori despre dormitorul de mahon și legendele lui. Spunea că noaptea de Bobotează e o noapte magică pentru orice fată, și că dacă își pune o oglindă sub pernă și respectă un anume ritual, își va visa ursitul, așa cum și bunica ei, în aceeași cameră îl visase pe nenea Tache, pe care avea să-l cunoască la primul ei bal în societate și cu care avea să se mărite în vara următoare.

Esmeralda ardea de nerăbdare să verifice faptul și deschise cu oarecare teamă și sobrietate în gesturi ușa ferecată altminteri. Aprinse lumina de veghe și jocul umbrelor peste mobilierul retro Belle Epoque capitonat în catifea brocată turcoaz îi dădu o senzație de confort și de liniște interioară. Pe comodă era o poză de la nunta bunicii. Atinse mătăsurile așternutului sidefiu și, pentru că era încă devreme, luă o carte din corpul de bibliotecă opus patului și încercă să își liniștească bătăile inimii. Opulența acelei camere îi tot atrăgea privirile și se întrebă de ce nu stătuse nimeni acolo de când se știa ea. Mâine dimineață avea negreșit s-o întrebe pe tanti Tamara lucrul acesta. Închise cartea, luă oglinda pusă pe pernă de Tamara, se privi îndelung, spuse o invocație în gând apoi stinse lumina și băgă oglinda sub pernă. Surprinzător, adormi repede, ca și cum o mantie vrăjită ar fi acoperit-o imediat aproape împotriva voinței ei. Visă că se afla într-o galerie plină de oglinzi și merse înainte printre ele până când ajunse la capătul șirului și acolo părea s-o aștepte un domn în vârstă, cu fața ciupită de bătrânețe, dar altfel jovial și cu privirea blândă. Esmeralda se trezi aproape ca dintr-un coșmar. Se întristă la gândul că soțul ei va fi un bătrânel simpatic de vreo șaptezeci de ani.

Dormitorul de mahon
Peste câteva zile, ignorând nămeții și gerul, intendentul veni într-o seară cu un bărbat care semăna identic cu acela din vis și cu o scrisoare de la tatăl Esmeraldei, în care o ruga pe aceasta să-l găzduiască pe domnul Eduard Nicolau vreme de două săptămâni, până îi va trimite el veste că poate să plece mai departe. Esmeralda se uită lung la bătrân și-l examină atent. Într-adevăr arăta ca în vis, cu toate acestea părea foarte vioi și degaja o forță și o vitalitate pe care nu le-ai fi bănuit la anii aceia. Domnul Eduard fu găzduit în dormitorul de mahon cu mobilă Belle Epoque și Esmeralda gândi că volutele în S ale picioarelor taburetului și mesei din încăpere se potriveau de minune cu picioarele îmbătrânite și răsucite ale musafirului său. Dar când el își dezbrăcă redingota și rămase într-o haină scurtă acoperindu-i doar șoldurile, Esmeralda rămase uimită de aspectul tineresc al trupului domnului Nicolau. Conversația se lega ușor, părea că se cunosc de când lumea, vocea bărbatului era vibrantă și foarte masculină în ciuda anilor pe care îi arăta chipul.

Dormitorul de mahon
Zilele treceau, cei doi își țineau companie unul altuia cu multă plăcere și își căutau privirile, iar mâinile se atingeau în treacăt mult mai des decât s-ar fi cuvenit. Esmeralda simțea valuri de căldură și un fel de curent electric străbătându-i tot corpul ori de câte ori se afla aproape de el. Parcă nu mai contau părul alb, ridurile de sub ochi, pielea zbârcită pe alocuri. Ceva misterios o atrăgea spre el și ea se lăsa în voia noilor senzații. Nu voia să mai vină niciodată scrisoarea tatălui ei, care însemna sfârșitul vizitei musafirului său. Dar într-o zi intendentul veni în fugă s-o avertizeze că naziștii vin să-l caute pe Nicolau care trebuia să plece fără întârziere peste graniță, cu o călăuză, la un semnal luminos de dincolo de pădure. Eduard se pregăti de plecare suspect de rapid, apoi își luă rămas bun de la Esmeralda mulțumindu-i pentru găzduire și spunându-i că într-o zi va reveni la ea. Se priviră câteva secunde în ochii la fel de înflăcărați, apoi Eduard o sărută ca și cum i-ar fi fost foarte dragă. Semnalul luminos le întrerupse idila, el plecă sprinten prin pădure în noapte, iar Esmeralda, confuză încă, abia ajunse în casă când se trezi cu o percheziție din partea trupelor naziste. După ce ofițerii plecară dezamăgiți de rezultat și Esmeralda se mai liniști, îi spuse intendentului că i-ar fi părut rău ca bătrânelul să fie prins de nemți. Acesta râse.
- Care bătrânel, domnișoară? Domnul Eduard n-are nici 30 de ani, dar trebuia să se deghizeze ca să nu fie recunoscut. Cred că a și ajuns dincolo de frontieră de-acum.
Esmeralda roși apoi râse și ea, parcă eliberată de o povară, fericită în același timp. Când se termină războiul, Eduard reveni la ea și după un an visul din noaptea de Bobotează se împlini. Iar camera de mahon deveni dormitorul lor matrimonial.

Peste ani, multe lucruri din casa aceea n-au mai rămas. Esmeralda, adică bunica mea, a fost nevoită s-o vândă mai târziu, pentru că averea îi fusese confiscată de comuniști. Dar păstrez cu sfințenie un taburet retro Belle Epoque din dormitorul magic în care fetele din familia mamei mele își visau ursitul în noaptea de Bobotează.


17 comentarii:

  1. Retroboutique astia au marfa de marfa, un mare like pt talentul tau si pt mobila lor ! Pe bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, TB! :) Da, mobila retroboutique arata intr-un mare fel, drept este!

      Ștergere
  2. Foarte frumoasa mobila dar...ce preturi au..nu imi permit decat sa ma uit. In achimb,povestea tesuta in jurul ei..este nepretuita. Felicitari Oana!! Am citit cu mare placere! Alexandra

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alexandra, iti multumesc mult, ma flatezi si mi se urca la cap :)) intr-adevar, preturile sunt mai mari decat la mobila moderna, dar asa este mobila stil, facuta cu lemn masiv si conform aspectului celei de acum 100 de ani sau mai mult, depinde de stilul de mobilier dorit.

      Ștergere
  3. Asa este Oana,ai dreptate! Dar pentru un salariu modest in Romania,o rata la casa,un bebe..cam greu..dee..daca nu m-a facut mama ministru..:))))) oricum am admirat..ca la muzeu...te pup si sa mai scrii asa frumos mai des!! Astept vacanta de vara sa ai mai mult timp.:) Alexandra

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu din ce vad in jurul meu zic ca salariile modeste sunt numai la unii. Altii o duc bine mersi prin multinationale, dar nu numnai acolo. Nu-ti doresc salariu de profesor ! :D Te pup si-ti urez (si-mi urez si mie) sa ne putem permite oarece mobila retroboutique!

      Ștergere
  4. la Retroboutique se gaseste mobila pe sufletul meu >d<

    RăspundețiȘtergere
  5. Ai dreptate Oana,dar nu in totalitate. Uite eu muncesc in domeniul bancar. Nu am un salariu care depaseste 2000 Ron. La un program de 10 ore pe zi si sambata. Si pe functia mea,de ex in Buc au salariul aproape dublu.asa ca depinde si de multinationala,de oras,etc. Prietena mea care e profa de rom- eng ajunge lunar la 2000-2500 Ron. Si nu are tinte de vanzari. Asta nu e o regula,dar sunt si multe exceptii in toate domeniile. Nu mai vb de serv ca sunt in crestere copil. Alta panarama si cu indemnizatiile astea. Si alocatia de 42 ron. Ce sa cumperi? Ce incurajam natalitatea..alexandra

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta asa e, din pacate in domeniul bancar conteaza marimea unitatii si localitatea. Foarte interesant salariul acela al prietenei tale. Eu am 27 de ani vechime, gradul I, nu am ore suplimentare, dar am dirigentie si iau maxim 1800 de lei lunar. Prietena ta mai ales daca e mai tanara si nu are inca grade, ori are foarte multe ore suplimentare, ori are gradatie de merit, sau ambele. Sau preda la tara si are un spor pentru asta. Altfel asa salariu mare, fara ore suplimentare sau gradatie, nu mi se pare real. Exista un program de calculat salariile in invatamant, pe forumul edu . ro Maine postez linkul la el. Marja de eroare este de ordinul a cativa lei.

      Ștergere
    2. :))) ea are cu 2 mai multi,dar de viata. Din ce stiu,preda si rom si eng,are gradul 2,are dirigentie,si multe ore suplimentare,ceva gradinite la engleza. Dar oricum,comparativ cu alte tari si asa cum sunt conditiile la noi salariile nu sunt motivant. Eu ma duceam la munca de drag la inceput,dupa.. De unde sa mai luam credite?? De economisit nu mai vb,iar asigurarile..ce sa ne asiguram? Saracia? Poate sunt orase unde merge treaba dar.la mine..in schimb vezi pe strada niste pusti cu masini de sute de mii de euro si tu nu stii cum sa imparti salariul..
      Schimband registrul discutiei,te inteleg perfect cand spui ca te streseaza intrebarea" cand postezi un nou episod?".. a ajuns sa ma streseze si pe mine cand o vad :))

      Ștergere
    3. Bizim için ne için oana teşekkürler! Eğer öpmek.alexandra

      Ștergere
    4. Am tradus cu google :) multumesc si eu!

      Ștergere
  6. P.S. am uitat sa-ti trimit un pupiciuc!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Un articol deosebit cu o poveste frumoasa care te face sa-ti imaginezi ceea ce citesti. Foarte bine scos in evidenta subiectul principal care s-a potrivit de minune cu povestea. Felicitari autoarei pentru articol!

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.