luni, 30 martie 2015

Laptop sau tableta?





Laptop sau tableta?
Uneori nu știi la ce să te oprești. Dar în cazul de față cred că totul se reduce la ceea ce ai nevoie cel mai mult, deși, la drept vorbind, le poți avea pe ambele, așa cum le am și eu. Cu toate acestea, tableta stă uitată într-un colț de bibliotecă, pe când laptopul este un accesoriu nelipsit în timpul meu liber și nu numai.



Mi-am luat tabletă pentru călătorii, tocmai ca să nu mai car după mine laptopul, care nu este greu, dar oricum, o tabletă ocupă spațiu mult mai mic în valiză sau în geantă. Am zis că o tabletă îmi înlocuiește foarte bine laptopul, că pot să intru pe internet, că pot posta pe facebook, că pot folosi email-ul și că pot face poze - mai mult de asta voiam o tabletă în vacanțele mele. Apoi am descoperit că pot să-mi pun cărți în format electronic pe tabletă, sau joculețe, sau lecții interactive. Calitatea imaginii ecranului este mai bună decât la laptop, dar ultimul îmi conferă un control mai mare asupra ceea ce fac, sunt obișnuită cu calculatorul de mulți ani, cunosc programele și sistemul de operare.

Laptop sau tableta?
Dar cu laptopul nu pot face poze în vacanțe și nici filmulețe. Nu e ușor de manevrat, nu încape în poșetă și nici nu are multă autonomie a bateriei. În schimb, are de departe mult mai multă memorie, ecranul este stabil și nu se rotește la orice mișcare neatentă de-a mea, pot scrie lejer pe documente sau pe internet, pentru că văd literele foarte bine. De asemenea, la conectivitate, laptopurile conduc lejer - au multe mufe USB, poți conecta tot felul de cabluri de date, al unui smatphone sau al aparatului de fotografiat, etc. Tableta este foarte slab dotată cu asemenea porturi din cauza mărimii limitate. Dar pentru cei obișnuiți cu un touch screen, am o veste bună - tabletele folosesc ecrane cu senzori, deci la acest capitol câștigă detașat tabletele în fața laptopurilor. Că eu personal nu mă pot obișnui cu ecranele sensibile la atingere și prefer de o mie de ori o tastatură clasică, este o altă poveste pe care o s-o scriu într-un articol viitor.

Laptop sau tableta?
Așadar, concluzia este că, cel puțin la momentul actual, în întrecerea dintre laptopuri și tablete, laptopurile câștigă în fața tabletelor la mai multe categorii, dar tabletele se îmbunătățesc pe zi ce trece. Cu toate acestea, acum mi-aș schimba laptopul meu care a îmbătrânit în cei 6 ani de utilizare zilnică. Am găsit o ofertă bună pe strada IT - mărturisesc că-mi place și numele acestui site deși încă mai frunzăresc paginile lor, că așa sunt eu, mă hotărăsc mai greu ce vreau. Deși, la drept vorbind, cred că trebuie să mă învăț și cu tableta, pentru că laptopul cel nou n-o să-l folosesc decât acasă, nu și în călătorii.

Așa că, răspunsul meu la întrebarea din titlu este: ambele. :) Dar al vostru? Voi ce-ati alege dacă ar fi să luați doar una din două?


6 comentarii:

  1. Eu mi-as lua laptop. Imi place mai ales cand vine vorba de filme sau seriale, imi place sa le vad pe un ecran mare. Tableta fiind mai micuta poti sa o cari mai usor, si poti descarca diverse de pe magazin play(mai ales jocuri, finutele mele au si cand vin la mine ma pun sa le descarc jocuri). Amandoua au avantajele lor pana la urma.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevar graiesti. Dar am inteles ca si la tableta poti vedea seriale, dar pe youtube.

      Ștergere
  2. Avem si laptop si tableta. Pitica noastra, de doar 3 anisori, nu se desprinde de tableta cand mananca sau cand sta pe olita. Asta e... narav rau, deocamdata. Tati si mami folosesc laptopul, ca deh, sunt mari. E bine sa le ai pe amandoua. Buni, adica eu, folosesc calculatorul. Sunt de moda veche.

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.