miercuri, 26 august 2015

10 strategii de design interior pentru iubitorii de arta





10 strategii de design interior pentru iubitorii de artă
Poate că unii dintre voi găsesc că un interior modern sau clasic, decorat cu gust artistic arată mai elegant și mai de valoare decât dacă ar pune pe pereți nu știu ce tablouașe cu flori în relief de la market sau un peisaj din acelea colorate frumos și uneori lucioase, chinezești, de la detailiștii asiatici pripășiți pe la noi. Decât kitsch mai bine pereții goi, dar gusturile nu se discută, nu-i așa? Însă pentru aceia dintre voi care-și doresc artă în spațiul interior în care viețuiesc voi enumera mai jos câteva tehnici de design interior pe care le-am aflat la rândul meu de la un artist plastic local.

1. În primul rând tabloul ales trebuie să se potrivească la colorit și stil cu mobilierul sau cu alt element de decor cu impact puternic în acea cameră. De exemplu o mobilă cu colțurile curbe, cu tapiserie verde, se potrivește cu un tablou având aceleași culori și linii curbe, și nu va fi potrivită o pictură în stil cubist pe nuanțe de roșu, de exemplu. Culorile repetitive într-o cameră cresc impactul și creează un efect vizual care accentuează imaginea din pictură.

2. Echilibrul culorilor. Tabloul ar trebui să respecte echilibrul de culori din încăperea în care este pus. De exemplu dacă în living aveți o sofa ciocolatie și o pernă bej auriu pe ea, tabloul ales ar trebui să fie, de pildă, o vază maro cu o floare galben pal.

3. Mai multe tablouri în aceeși cameră. Tablourile alese ar trebui să fie ale aceluiași pictor sau pictate în același stil. Astfel, ele se potențează reciproc și produc un impact vizual puternic privitorului.

10 strategii de design interior pentru iubitorii de artă
4. Amplasarea tablourilor față de mobilă. Amplasarea este foarte importantă, la fel cum este și aranjarea mobilei din cameră. Efectul este mai puternic dacă tabloul este pus deasupra unei piese de mobilier mai mare, cum ar fi o canapea sau un fotoliu generos, decât dacă s-ar afla lângă o măsuță mignonă alături de două scaune la fel de fin lucrate.

5. Reflexia. Prin amplasarea de oglinzi pe peretele opus tabloului sau pe tavan, pictura se multiplică, inversată sau nu, dând un aer dramatic încăperii respective. E poate mai înțelept să consultați un designer în acest caz, pentru ca efectul să fie bine dozat și echilibrat.

6. Efectul monocrom. Dacă aveți un tablou cu o paletă largă de culori, este mai nimerit să-l puneți într-o cameră unde mobila are o tapiserie monocromă. Astfel, tabloul apare ca o pată de culoare iar ochiul privitorului este odihnit, nu este agresat de prea multele culori care pot exista în restul camerei.

7. Paleta coloristică. Nu e nimic rău în a avea mai multe culori în decorul unei camere. Dar este bine ca ele să fie asortate, complementare, să nu fie discordante între ele sau obositoare. Dintre ele una singură poate fi foarte vie, altfel, în loc de efect artistic veți obține o atmosferă de bâlci în spațiul respectiv.

8. Stilul. Picturile contemporane se potrivesc în camerele bine luminate, cu mobilier modern, funcțional și simplu. Dar o sufragerie cu mobilă sculptată, gen Regence sau Empire se potrivește cu un tablou clasic, vechi și de ce nu, autentic, pictat în clarobscur, și chiar cu o iluminare difuză a camerei prin aplice și lampadare discrete, și mai puțin prin lumina crudă a soarelui. Într-un dormitor se potrivește un tablou care exprimă ceva odihnitor, relaxant, liniștitor, iar pe un hol se poate pune un tablou viu, în culori mai tari, cu efecte vizuale și psihice mai puternice, care să fie centrul de atracție al privirii.

10 strategii de design interior pentru iubitorii de artă
9. Iluminarea. Este de o mare importanță și poate accentua o pictură sau poate crea un efect neplăcut asupra privitorului. O iluminare discretă, de deasupra tabloului este potrivită, dar dacă acest lucru nu este posibil, încercați mai multe variante și vedeți dv. înșivă din ce unghi vine cea mai bună lumină peste tablou. Nu întotdeauna lumina din față, prin amplasarea tabloului pe peretele opus ferestrei, este cea mai bună alegere. Și asta nu doar pentru că în timp veți constata că nuanțele pălesc.

10. Original sau copie? Evident, cel mai de dorit este să vă decorați ambientul cu un tablou original. Dar dacă asta nu este la îndemână, o copie pictată pe pânză sau pe lemn este cu mult mai de dorit decât o poză a unui tablou celebru. Sfatul artistului este să evitați lucrurile prea ieftine. La urma urmei, dumneavoastră le admirați, alături de ele trăiți și ele dau valoarea gustului pe care îl aveți ori spun despre dv. cât de mult vă iubiți pe dv. înșivă. Mai bine un singur obiect de artă original sau o reproducere foarte bună, decât zece kitsch-uri fără valoare, aș zice eu.

Voi ce modalități de a vă decora casa cu obiecte de artă ați găsit?


6 comentarii:

  1. mi-ar place tare mult asa un tablou in camera mea-http://www.retroboutique.ro/tablouri/harti/tablou-harta-vasco-da-gama-3891

    RăspundețiȘtergere
  2. Ultimul tablou, cel de Zatka, este splendid! n-am stiut despre site-ul Retroboutique pana acum, multumesc, oANA!

    RăspundețiȘtergere
  3. eu in general nu sunt de acord cu reproducerile, dar daca arata bine si identic cu originalul, de ce nu? de la retroboutique imi place tare mult mobilierul antic :P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da.. ai dreptate, mobila stil e unul din punctele lor forte, as zice.

      Ștergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.