miercuri, 4 mai 2016

Despre comentariile pe bloguri





Despre comentariile pe bloguri
De mult voiam să scriu despre comentatorii de pe bloguri şi comentariile lor. Dar nu mă pot raporta la toate blogurile şi la toţi comentatorii, însă la experienţa mea şi a blogului meu pot să mă refer. Totuși mai întâi, pentru că ideea a pornit de la un fel de ceartă cu o bloggeriţă care de cel puţin doi ani de zile comenta acelaşi lucru aproape zilnic pe blogul meu, uneori fără să citească articolele, să vedem de ce m-am apucat eu atunci s-o rog să nu mai comenteze şi i-am şters aproape toate replicile identice date pe blogul meu.

Bloggerii cu experienţă şi cu expertiză în domeniu, cu mult mai mare decât mine, spun că urâm comentariile scurte gen "Frumos! / Interesant articol", "Mulţumesc mult!", "Foarte bine scris!", etc. Se pare că nu toţi detestăm acest gen de comentarii, dar să vedem de ce nu ne plac.
După cum zice Harsh Agrawal de la shoutmeloud.com, un comentariu e menit să aducă valoare articolului, nu să fie lipsit de sens, sau, mai rău, să fie scris doar pentru linkul din semnătură care poate să valoreze ceva pentru unele motoare de căutare sau să aducă un pic de trafic. În afară de faptul că dacă un comentator scrie doar ca să comenteze, şi atât, îşi pierde vremea făcând asta (dar, în fine, fiecare face ce doreşte cu timpul lui), dacă acel comentator este şi el blogger, îşi face rău şi lui, pentru că google consideră aceste comentarii scurte drept spam şi va asocia contul lui de blogger cu spam-ul.

Carevasăzică, nu doar comentariile alea uneori plictisitor de lungi, în care ţi se povesteşte într-o română dubioasă - tradusă cu google - despre nu ştiu care Mafaldă care a făcut nu ştiu ce vrăji eficiente, iar la urmă ţi se lasă un link spre un site obscur din China sau India sunt spam, ci şi comentariile scurte, aparent, inofensive.

Alţi bloggeri cu renume consideră că din cauza comentatorilor de tip spam mai bine îţi închizi secţiunea de comentarii de tot, dar de ce să nu-i laşi pe alţii să-şi spună părerea, din cauza unora care lasă pe bloguri acelaşi şi acelaşi tip de comentariu fără valoare? Atunci, am început şi eu să selectez comentariile și să învăț ce să las pe blog și ce nu.

Tipul 1 - comentatorul spam.

- categoria 1a, comentatorul copy/paste. Adică acela care scrie comentarii identice, pe acelaşi blog/site, pe parcursul a câtorva ani, ca să-i dai şi tu comment back la el pe blog. De regulă nu-l interesează dacă tu îi citeşti articolele, vrea comentarii la fel de goale de conţinut ca acelea pe care le lasă şi el, pentru că a auzit că dă bine pentru SEO să ai comentarii la articole. Cum ziceam mai sus, cele mai multe de pe blogul meu proveneau cam de la una şi aceeaşi persoană. Cred că n-au fost mai mult de 5 tipuri de comentarii, toate fără legătură reală cu articolele mele, copiate şi lipite zi de zi, săptămână de săptămână, an de an. Până când am luat taurul de coarne şi am rugat-o pe respectiva măcar să nu mai comenteze la seriale, dacă tot nu este în temă cu ele. La început mă amuzam de ceea ce scria, dar după aceea senzaţia era că-şi bate joc. Pozele de mai jos sunt relevante pentru sutele de comentarii identice pe care i le-am şters. Drept consecinţă, după "cearta" cu bloggeriţa în cauză, în mod aproape suspect, au dispărut de tot de pe blogul meu comentariile anonime cele mai deranjante (pt mine), cu eterna întrebare "când postezi episodul următor?", care apăreau de mai multe ori în cadrul aceluiași articol.

Despre comentariile pe bloguri

Despre comentariile pe bloguri

- categoria 1b, comentatorul străin care lasă link. Aici intră comentariile străinilor care lasă un text tradus, sau nu, din engleză şi la urmă te invită să le vizitezi site-ul. Pe astea le şterg imediat ce le depistez.

- categoria 1c, comentatorul român care lasă link. De obicei, vrea să obţină un link la tine pe blog şi/sau ceva trafic, dar scrie la obiect, aşa că eu pe astea nu le şterg. Dacă pot ajuta cu ceva, o fac cu drag.

Tipul 2, comentatorul hater. Ăsta intră pe site-uri şi bloguri ca să te enerveze pe tine, adminul. Şi de multe ori reuşeşte. Iniţial comentează la obiect, deci... este ok conţinutul lui, dar foarte rapid trece la atacuri la persoană, deşi este evidentă tragerea spuzei pe turta lui, că de fapt, nu-l provoacă nimeni, dar el se supără cum că l-ai jignit, vezi Doamne! Dacă nu eşti atent, te atrage într-un joc al insultelor de tot felul din care tot tu rămâi terfelit iar el îşi râde-n barbă din scaunul său de lângă monitor. Pentru că nu-l poţi depista din prima, e bine ca la primul atac la persoană să-i dai papucii, adică ignore. Să nu-i mai răspunzi, sau să-l bagi pe moderare. El va continua să te scoată din pepeni, iar ideal este să nu te laşi prins în jocul lui. La început, nu prea vei reuşi, dar cu timpul, n-o să-ţi mai pese de insultele lui şi o să te lase în pace, căutându-și altă victimă.

Tipul 3, comentatorul organ. Adică ăla care-şi bagă mula peste tot şi te înjură de mizda păsii - înţelegeţi voi ce vreau să zic, ori te face prost/proastă, imbecil-ă, kur.vă etc, numai pentru că nu e de acord cu părerea ta. De ce îmi lasă mie unii asemenea comentarii la rezumatele serialelor, nu pricep şi nici nu-mi bat capul. Internetul e plin de frustraţi, dar e loc sub soare pentru toată lumea, doar trebuie să ştii să te fereşti de ei. Exemplu, în poza de mai jos, comentariul era la un text umoristic preluat de pe facebook. La ce mi-a lăsat dejecţia aia acolo, e de noaptea minţii, ce să mai despicăm firu'n pai'şpe?

Despre comentariile pe bloguri


Tipul 4 este comentatorul întrebare-inutilă. Întrebarea e la obiect oarecum, dar e repetată pentru aproape fiecare articol şi la mine pe blog sună aşa: "Când pui următorul rezumat?", "În ce episod se întâmplă cutare lucru?", "Câte episoade are serialul ăsta?", "Cum o cheamă pe actriţa din rolul cutare?" şi tot aşa. Bineînţeles, pe blogurile altor nişe întrebările astea sunt modificate în funcţie de subiect. Dar au şi alţii asemenea comentatori, care vin să arunce o întrebare, de cele mai multe ori, inutilă. Răspund la ele, dar nu întotdeauna, mai ales dacă răspunsul este, de fapt, în articol.

Tipul 5, comentatorul ok. Vine şi spune ceva pertinent, legat de articol, într-un comentariu decent exprimat, cu o lungime medie de câteva rânduri, sau chiar mai mult, în aşa fel încât îţi dai seama că într-adevăr omul este interesat să afle ceva, să spună ceva, sau îţi apreciază munca prin chiar valoarea pe care o aduce postării tale. Vedeți că n-am zis că scrie neapărat pozitiv, o părere negativă e binevenită dacă are legătură cu subiectul articolului și este decent exprimată.

Din acest fel de comentatori vă doresc şi vouă, bloggeri care intraţi pe aici, în devenire sau nu, şi-mi doresc şi mie, tot mai mulţi.

Vă pup, la bună vedere! ;)

articole sursă pentru ideile exprimate mai sus:








Un comentariu:

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.