vineri, 21 iulie 2017

Coduri vestimentare: cocktail party





Coduri vestimentare: cocktail party
sursa: pixabay.com
Codurile vestimentare, mai pe scurt, dress codes, sunt nişte reguli scrise, însă mai ales nescrise, privind îmbrăcămintea în anumite ocazii. Ca şi alte aspecte ale felului în care arătăm, aceste coduri au o anumită semnificaţie, transmit nişte simboluri şi nişte mesaje, în funcţie de circumstanţă şi de aşteptările celorlalţi. Dacă vreţi, este un alt mod de a comunica semenilor cine eşti şi ce statut ai în societate. Deşi de-a lungul timpului fiecare cultură şi fiecare tip de societate a avut normele sale, astăzi codurile vestimentare ale occidentului sunt acceptate de toată lumea ca valabile.

Mesajul transmis de un asemenea cod se referă la profesie, la poziţia socială, venituri, clasa socială din care face parte persoana, starea civilă, apartenenţa religioasă, etnică sau politică, atitudinea sa faţă de modă, tradiţii şi de multe ori dă un semnal şi despre disponibilitatea sau chiar orientarea sexuală, acest ansamblu fiind definitoriu pentru cultura din care face parte respectiva persoană. De-a lungul istoriei, în special clasele superioare adoptau un asemenea cod vestimentar, ca să se diferenţieze de păturile de jos, care nu aveau voie să poarte haine din anumite materiale sau bijuterii de o anumită mărime, datorită rolului lor în societate şi a locului umil pe care-l ocupau.

În societatea de azi se folosesc în principal cinci coduri vestimentare:
- white tie (cravată albă), codul cel mai exclusivist, care are cerinţe stricte atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei, şi anume frac, cămaşă albă, brâu alb şi papion alb, respectiv rochie, obligatoriu lungă şi mănuşi.
- black tie (cravată neagră), cu smoking şi papion negru pentru bărbaţi, rochie lungă pentru femei.
- lounge suit (costumaţie de gală), costum şi cravată pentru bărbaţi, rochie de ocazie pentru femei.
- cocktail party, e mai puţin pretenţioasă, costum pentru bărbaţi, cu cravată sau fără, cu papion sau fără, şi rochii de seară scurte, pentru femei.
- smart casual, cu vestimentaţie mai comodă pentru bărbaţi, sacou, blugi, tricou, însă neapărat pantofi eleganţi, iar pentru doamne orice fel de rochie sau compleu elegant.

Vorbind despre vestimentaţia de cocktail la femei, pot să spun că este cea mai versatilă şi că aici, doamnele au de câştigat, pentru că dacă domnii sunt obligaţi de etichetă să poarte un anumit costum, doamnele pot alege o ţinută de cocktail şi la o ocazie black tie nu foarte strictă. De-a lungul timpului rochia de cocktail - denumirea a fost inventată de Christian Dior spre sfârşitul anilor '40 - a fost mai întâi lungă până la gleznă, sau de lungime medie. Însă definiţia modernă a acestei rochii aduce lungimea ei până peste genunchi, astfel, fiind foarte potrivite la o asemenea ocazie rochiile scurte cu dantelă sau cu inserţii brodate manual.

De asemenea, pentru că la o ocazie de acest fel eticheta este una lejeră, doamnele şi domnişoarele pot purta şi salopete elegante de seară, cu umerii goi şi cu pantalonul larg, vaporos, acoperind glezna.
Aşadar, până la urmă tot noi suntem cele mai avantajate, pentru că putem să asortăm două, trei piese elegante de îmbrăcăminte, accesorizate potrivit şi avem o ţinută impecabilă atât la un dineu cu ştaif cât şi la un garden party.


Dacă ți-a fost util, dă mai departe!








20 de comentarii:

  1. acum se foloseste smart casual, mai relaxat si comod, de primul nici nu stiam, drept sa-ti zic :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Coco, eu zic ca aceste coduri sunt si in functie de clasa sociala predominanta de la respectivul eveniment. Ca daca ai acolo numai printi, printese, capete incoronate, ma indoiesc ca vor veni imbracati ca la birou...

      Ștergere
  2. Aveam eu habar de ceva, dar nu stiam chiar atat de multe despre aceste coduri vestimentare. Despre White tie chiar nu stiam nimic :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt cele mai putin mediatizate evenimente, banuiesc. Cele private, la care participa spuma inaltei societati.

      Ștergere
  3. Folosescintodeauna cand nu sunt sigura care e dress codul o rochie neagra si gata ma scoate din impas!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta e unul dintre cele mai bune sfaturi - o femeie trebuie sa aiba mereu la indemana in garderoba ei o rochie neagra si o fusta neagra eleganta cu o bluza abla sau crem deschis. Te scot din orice impas.

      Ștergere
  4. Foarte util acest articol, am fost in real impas cand am primit o invitatie cu un dress code obligatoriu de care nu aveam habar. Multumesc pentru info.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag! Eu n-am avut asa ocazii deosebite... insa cand mergeam la opera, in studentie, de cele mai multe ori ma duceam cu rochie lunga de catifea si manusi negre de dantela, pentru ca majoritatea doamnelor asa veneau imbracate, iar eu nu-mi puteam permite sa vin acolo ca la gradina de vara...

      Ștergere
  5. Ce sa zic ... norocul meu, sau ghinionul meu ca nu prea am invitatii unde se impun dress codes. O nunta, un botez... o petrecere, sunt evenimente importante dar de obicei fara reguli impuse privind vestimentatia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si la mine la fel, si chiar ma bucur ca e asa, pentru ca pot sa imbrac si o rochie eleganta si un pantalon deosebit, daca asa-mi place.

      Ștergere
  6. Dresscode-urile pot fi si utile, dar si care sa te puna in incurcatura. Cocktail party totusi mi se pare unul accesibil, mai ales acum dupa ce am citit descrierea ta. Acum chiar mi-e dor de o asemenea petrecere :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iar mie mi se pare accesibil si la un black tie. Ma refer la vestimentatia de dama, ca un domn nu poate merge in blugi la o gala cu staif.

      Ștergere
  7. De white tie la barbati nu stia, poate doar la ginerica ( mire), cu alta ocazie unde ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu, Doina, eu nu la o nunta ma gandeam, ci la acele dineuri, oficiale sau nu, de pe la anumite palate regale sau imperiale, care mai exista azi in lume. Zic ca printesa Margareta si Radu Duda nu ar veni in rochitica scurta si blugi la un dineu dat de casa regala a Spaniei, spre exemplu...

      Ștergere
  8. M-am lovit de multe ori de obligativitatea codului vestimentar in cadrul unor evenimente si a trebuit sa ma informez atent cu privire la ele, pentru a face nota discordanta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta cam asa este, ca sa fii in rand cu lumea, trebuie sa ai in graderoba cate ceva potrivit pentru orice eventualitate.

      Ștergere
  9. Am inceput sa descopar salopetele si sa le iubesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe mine salopeta nu ma avantajeaza, dar pantaloni port mereu de mai bine de 10 ani. Doar o rochie lunga de seara mai am in dulap, altfel, nu mai pot purta rochie sau fusta din cauza unei cazaturi care mi-a lasat niste urme pe un picior. Sau, daca port, asta e iarna cand am ciorapi grosi dincolo de care nu se vede nimic...

      Ștergere
  10. pana acum n-am fost la niciun eveniment care sa impuna un anume dress code. mi se par destul de greu de respectat, mai ales de o persoana care n-are nicio treaba cu eleganta, cum sunt eu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici la mine in viata n-am avut evenimente cu anumite coduri, dar nu ma imbracam oricum la o nunta sau la un alt eveniment care avea loc seara. Insa in ziua de azi, lumea nu mai respecta o anume eticheta, si nu stiu daca este neaparat bine...

      Ștergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.