sâmbătă, 23 septembrie 2017

Aur nu-i prea mult in verighete





Aur nu-i prea mult in verigheteAurul a fost mereu venerat de oameni şi dorit, cu toate că, la drept vorbind, nu se cunoaşte exact de ce. Nu este nici cel mai rar metal, nici cel mai scump. Şi totuşi, aurul arată atât de bine, durează atât de mult şi este atât de maleabil încât a devenit cel mai căutat material când vine vorba de bijuterii, mai ales din acelea pe care vrem să le avem o viaţă, cum sunt verighetele.

Căutând un răspuns la întrebarea de ce îşi doresc oamenii bijuterii din aur, cert este că încă de pe timpul faraonilor Egiptului aurul era considerat un metal care avea darul de a aduce iluminare spirituală. Pe atunci numai cei de rang înalt aveau dreptul să-l poarte, crezându-se că acest metal era mult prea important ca să fie lăsat la propriu pe mâna oamenilor obişnuiţi. Însă şi mai preţios decât aurul normal era, pentru egipteni, aurul monoatomic, despre care se credea că fusese adus de zeii Anunaki pe Pământ şi că odată ajuns în organism, ascuţea inteligenţă şi dădea calităţi neobişnuite celui care înghițise aşa ceva.

Unul din răspunsurile la dilemă ar fi că aurul are ceva solar în el, este că un fel de reprezentant al Soarelui pe pământ. Grecii vechi credeau că aurul era alcătuit dintr-o combinaţie de apă şi strălucire solară. Tot popoarele din vechime au fost cele care s-au gândit să bată monedă din aur, pentru că acesta nu rugineşte. De unde vine denumirea de monedă? De la zeiţa romană Moneta, zeiţă a memoriei şi a banilor.

Aur nu-i prea mult in verighete

În Evul Mediu aurul îşi găseşte noi utilizări, că de exemplu, tratament pentru ciuma bubonică, băut în stare topită împreună cu praf de smaralde. În unele ţări asiatice, acum câteva sute de ani se considera că aurul înghiţit cu fructe, cafea sau ceai, era benefic pentru sănătate şi dădea calităţi speciale. Şi astăzi or mai fi unii care cred că aurul înghiţit te ajută să levitezi.

Aur nu-i prea mult in verigheteCu toate folosinţele lui mai ciudate sau mai practice, aurul a rămas materialul preferat al omenirii când vine vorba de bijuterii. Şi ce bijuterie este cel mai des purtată, dacă nu inelul de logodnă sau verigheta de cununie? Deşi de-a lungul timpului s-au elaborat diverse modele de verighete, cea clasică, uşor curbată şi subţire, se găseşte oricând printre modelele oferite de orice magazin de bijuterii. O variantă mai modernă o reprezintă modelele de verighete cu aur alb, ceva mai scumpe, dar foarte frumoase şi la fel de durabile ca şi cele din aur galben.

Eu n-am avut şansa să port vreo verighetă, dar dacă aş fi putut să aleg, mi-ar fi plăcut una din aur alb şi galben. Tu ce fel de verighetă ţi-ai dori?

sursă foto 1 licență zero - pixabay.com


Dacă ți-a fost util, dă mai departe!








11 comentarii:

  1. Si verigheta mea e din aur alb si aur galben. Cred ca acest contrast arata foarte bine.

    RăspundețiȘtergere
  2. eu sunt de moda veche...verigheta mea e de aur galben, simpla....

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce verighete frumoase! Faine recomandari! Eu sunt fana a aurului galben.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu am si galben si roz si alb. Cred totusi ca definitia aurului e data de cel galben, in rest e mai mult aliaj.

    RăspundețiȘtergere
  5. Si eu as vrea tot una din aur galben si platina.

    RăspundețiȘtergere
  6. Si eu am ales tot aur alb pentru verigheta si o dunga mica de aur galben.

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu prefer aurul galben, dar nu refuz nici aurul alb :) Iar combinatia de aur galben cu aur alb imi place foarte mult.

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu imi doresc una cu aur alb si galben, la aniversarea de 25 de ani de la casatorie! Sa vedem daca gasesc si modelul potrivit!

    RăspundețiȘtergere
  9. Atunci cand a fost cazul, am avut si eu foarte multe idei si preferinte. Am ajuns la concluzia ca nu da bine sa-mi aleg aur in 2 culori pentru ca unul dintre ele va disparea in timp. Mi-am ales o verigheta din aur alb si sunt extrem de multumita de modelul ales

    RăspundețiȘtergere
  10. Mie imi place mult argintul. Verigheta e singura bijuterie din aur pe care o am.

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.