miercuri, 6 septembrie 2017

Compania ta asigura aceste servicii medicale?





Compania ta asigura aceste servicii medicale?Fiecare angajator este obligat de lege să le ofere angajaţilor săi anumite servicii medicale prin care se emit documente obligatorii, printre care şi unele fişe medicale. Cele mai cunoscute dintre ele sunt fişa medicală pentru angajare şi controlul medical periodic. În funcţie de mediul de lucru - toxic sau non-toxic, cu publicul sau nu, în domeniul alimentaţiei publice sau într-un loc unde pot apărea boli profesionale, angajatorii mai au şi responsabilitatea supravegherii stării de sănătate a angajaţilor şi prevenirea riscurilor de îmbolnăvire, în primul rând a angajaţilor, şi mai apoi, a populaţiei cu care aceştia vin în contact, acolo unde este cazul.

De exemplu, fiecare profesie are setul ei prestabilit de examene medicale obligatorii la angajare:
- şoferilor trebuie să li se facă examen clinic general, EKG, examen oftalmologic, psihologic şi audiogramă.
- unei cosmeticiene i se cer teste de sânge precum VDRL-ul, testul HIV, testul pentru hepatită şi o radiografie pulmonară.
- unui bucătar îi este necesar VDRL-ul, coprocultură şi alte teste pentru depistat paraziţii intestinali.
- un profesor dă examen psihologic periodic şi este invitat anual la un examen clinic general.

Aceste controale medicale sunt asigurate de către angajator şi nu este normal ca lucrătorul să plătească pentru ele. În scop profilactic, într-o companie trebuie să aibă loc următoarele tipuri de controale: examen medical de angajare, de adaptare, controlul periodic. Acestea sunt controale obligatorii. Alte tipuri de controale sunt opţionale, de exemplu testul psihologic, dar şi acesta devine obligatoriu în cazul anumitor profesii. În situația schimbării locului de muncă este necesar un aviz medical emis de medicul de medicină a muncii, care la rândul său are obligaţia de a păstra un dosar medical pentru fiecare angajat. Angajatul are dreptul să ceară medicului de medicina muncii să îl informeze despre conţinutul dosarului său.

Aceste servicii sunt prestate de către medici de medicina muncii autorizaţi, care pot fi angajaţi ai companiei sau care au cabinet privat şi negociază contracte pentru fiecare angajator în parte. Iar dacă aveţi şansa ca angajatorul dv. să aibe contract cu o clinică, puteţi profita de ocazie să va faceţi şi alte fişe medicale necesare în funcţie de situaţie, precum fişa medicală pentru permisul auto, ori fişa medicală pentru permisul de port-armă.

La voi la companie sunt asigurate aceste servicii medicale?

sursă foto: pixabay.com


Dacă ți-a fost util, dă mai departe!








11 comentarii:

  1. Aceste servicii medicale ar trebui sa existe in orice companie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mi se par niste lucruri obligatorii care ar trebui asigurate de angajator pentru binele clientilor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, si la noi la firma sunt asigurate aceste servicii medicale. La angajare esti obligat sa iti faci dosarul medical, iar anual mergi la un control periodic. Mi se par chiar necesare!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Aceste servicii medicale ar trebui sa existe in orice companie, dar din pacate nu se intampla asta mereu :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu lucrez pe cont propriu asa ca.. nu stiu ce sa zic. Imi asigur singura orice serviciu :))

    RăspundețiȘtergere
  6. La institutia unde lucram se faceau controale anuale la ochi, tensiune, de rutina. Nu erau prea utile.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ar fi bune in fiecare institutie, dar din pacate nu multi beneficiaza de asa ceva...

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu trebuie sa-mi fac singura aceste fise pentru ca nu mi le suporta nimeni

    RăspundețiȘtergere
  9. La mine nu prea asigura, sau cel putin nu am avut nevoie de ele pana acum ca sa le cer sa stiu daca le asigura sau nu :)
    paolaivan.ro

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu lucrez, dar cred ca toate firmele ar trebui sa asigure aceste servicii medicale.

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.