luni, 25 decembrie 2017

De ce sa-ti cumperi un set de pahare de cristal









De ce sa-ti cumperi un set de pahare de cristal

La ocazii special de obicei se bea vin sau șampanie pentru a sărbători. Iar băutura, cu cât este mai fină, cu atât este servită în pahare mai frumoase, mai deosebite. În multe familii există măcar un set de pahare de cristal pentru asemenea ocazii, care în alte vremuri, reprezenta un lux. Țin minte că mă uitam cu jind la vitrinele verișoarei mele, Daniela, care avea un set de pahare de vin, din cristal roșu rubiniu, dar niciodată nu le întrebuințase, erau prea nobile ca să fie folosite, așa, în familie. Acum lucrurile s-au mai schimbat și paharele sau vazele din cristal de Bohemia nu mai reprezintă ceva atât de intangibil. Acum seturile de cristal sunt accesibile ca preț și pot reprezenta un cadou ideal pentru o nuntă, o aniversare a unei vârste rotunde sau pentru inaugurarea unei locuințe.

Cu toate acestea poate multă lume se întreabă ce are cristalul de este scump și nobil, pentru că până la urmă, tot un fel de sticlă este. Da, e tot sticlă, dar o sticlă specială, cu proprietăți deosebite față de sticla obișnuită sau față de sticla cristalină. Intenționat am pozat niște pahare de cristal de Bohemia alături de două castronașe din sticlă cristalină, ca să vedeți diferența.

De ce sa-ti cumperi un set de pahare de cristal

Compoziția chimică

Sticla obișnuită este compusă din nisip de cuarț, piatră de var, carbonat de sodiu (sau de potasiu) și materiale auxiliare. Cristalul conține oxid de plumb, de obicei în proporție de 24%, iar în Europa sticla care conține plumb între 10 și 30 % este categorisită drept cristal. În Statele Unite, doar 1% plumb, în compoziția acelei sticle, o face să fie categorisită cristal. La noi dacă plumbul este în concentrație mică, sticlă se numește cristalină, iar dacă depășește 30%, se numește cristal superior.



Duritatea

Sticla se topește la temperaturi înalte și, pentru relativ scurt timp, se poate modela sau sculpta, după care se răcește. Cristalul este mai moale decât sticla și poate fi ornamentat o perioadă mai lungă de timp după ce ingredientele sale au fost topite și a rezultat obiectul de lucru. Cu cât are mai mult plumb în compoziție, cu atât cristalul poate fi mai mult timp modelat până când se răcește și devine rigid. Însă dezavantajul este că plumbul dă o mai mică rezistență la spargere, de aceea obiectele din cristal se fac de obicei mai groase decât acelea din sticlă.

Claritatea

Aici cristalul este net superior, sticla obișnuită este oarecum lăptoasă și ceva mai puțin transparentă față de cristal. De aceea s-a împământenit și expresia limpede ca cristalul, nu ca sticla :) limpezimea fiind dată tot de prezența plumbului.

Refracția

De ce sa-ti cumperi un set de pahare de cristalDe asemenea, tot cristalul este pe primul loc la categoria refracție, față de sticlă, și tot plumbul este acela care dă această proprietate deosebită. Există varietăți de cristal cu până la 70% plumb, care scânteiază în soare, dar sticla nu refractă aproape deloc lumina.

Sunetul

Sticla și cristalul vibrează diferit când paharele sunt ciocnite unele de altele sau când se încearcă un pahar cu o monedă, să zicem. Cristalul sună frumos, are un clinchet subțire, fin, pe când sticla sună mai grosier, mai plin și mai grav.

Greutatea

Datorită plumbului, care este un metal greu, firește că un pahar de cristal va fi mai greu decât un pahar din sticlă de aceeași mărime.

De ce sa-ti cumperi un set de pahare de cristalRiscuri pentru sănătate

Din păcate obiectele de cristal elimină plumb, și plumbul se stochează în organism ducând la intoxicații, care pot fi severe și pot provoca moartea. E adevărat, n-am auzit pe nimeni să moară pentru că a băut din pahare de cristal la ocazii, dar nu este bine să se consume zilnic lichide care au stat în recipiente de cristal, ci din sticlă, care este inofensivă pentru sănătatea noastră. Din acest motiv, astăzi se caută înlocuitori ai plumbului, care să ofere aceleași calități deosebite cristalului, fără să fie nociv pentru sănătate.

De ce cristal de Bohemia?

Pentru că în regiunea Bohemia din Cehia și Slovacia se găsesc cele mai fine materiale din care se produce cristalul. Brandul Bohemia înseamnă lux, calitate și eleganță, de secole, și va însemna și pe viitor.

Ce se produce din cristal?

În principal sticlărie, pahare, cești, farfurii, sticle, vaze, bomboniere, fructiere și alte obiecte de veselă. Dar și bijuterii, candelabre, lentile, diverse piese ornamentale, ceasuri, figurine.

De ce sa-ti cumperi un set de pahare de cristalÎn țară la noi distribuitorul oficial de veselă din cristal de Bohemia este www.bohemia-crystal.ro și aceleași produse le mai puteți cumpăra de pe www.bohemia.ro și www.bohemia-cristal.ro. Mie pasiunea pentru seturile de pahare de cristal mi-a deschis-o Andreea, nepoata mea, care mi-a oferit cadou un set de pahare de whisky. Apoi mi-am completat colecția, cum îi zic eu, cu alte seturi, să am pentru 12 persoane.
Acum, de Crăciun, am primit un premiu constând din 6 pahare de șampanie din cristal. Mulțumesc, Bohemia-Crystal !

Vouă ce set v-ar plăcea să primiți cadou ?


Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Google plus pin










19 comentarii:

  1. Sunt superbe paharele tale Oana draga ! Sa le folosesti sanatoasa ...doar vine Revelionul ! Sarbatori fericite pe mai departe !
    Pupici !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Sidy! Da, vine Revelionul, dar il fac la restaurant anul asta... poate la ziua mea sa le folosesc pe acelea de sampanie :P

      Ștergere
  2. Sunt frumoase paharele din cristal, însă până să citesc articolul nu știam atâtea lucruri interesante despre el, deși m-am mai întrebat de-a lungul timpului care ar fi diferența dintre sticlă și cristal.

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte frumoase, chiar ieri am fost in vizita la niste prieteni si am baut o crema de wisky din paharele acelea masive.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este, Oana, sunt foarte frumoase si decorative, prin ele insele.

      Ștergere
  4. Am avut acum cativa ani mai multe cristaluri de Boemia, dar cum sunt cam impiedicata am reusit sa sparg cam tot. Acum chiar daca imi doresc nu-mi mai cumpar pentru ca stiu cat m-am consumat de fiecare data cand am spart ceva sau mai grav, cand a spart altcineva :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma mir, Raluca. Seturile mele si tot ceea ce mai am din cristal - o chestie care nu stiu la ce foloseste, cu capac, cubica, așa, cred ca este o tabachiera cu scrumiera - sunt groase si foarte groase, doar sa le trantesc serios de ciment, cred ca s-ar sparge.

      Ștergere
  5. Imi place tot ce am citit si chiar am aflat lucruri interesante. Trebuie sa am si eu un set de cristal

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merita efortul, sa stii. Sunt cu adevarat o investite intr-o casa.

      Ștergere
  6. As vrea si eu un astfel de set de pahare, arata absolut superb!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intra pe site si alege-ti. In magazinele offline e posibil sa le cumperi mai scump.

      Ștergere
  7. Sunt atat de frumoase incat mi-ar fi "mila" sa beau din ele de frica sa nu le sparg.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) nu se sparg, Mihaela, sunt indeajuns de groase ca sa nu se sparga prea usor.

      Ștergere
  8. si eu am un set de pahare de whisky de cristal de boehmia, chiar sunt foarte faine, fac senzatie

    RăspundețiȘtergere
  9. Si mie imi plac paharele de cristal. Am un set care-mi este tare drag!

    RăspundețiȘtergere
  10. Mie imi plac mult paharele din cristal, mi se par elegante si deosebite! Am si eu cateva seturi de pahare si sampanie, le ador.

    RăspundețiȘtergere
  11. Am si eu un set,dar il tin suuus, pana mai creste cel mic. Sunt tare frumoase.

    RăspundețiȘtergere
  12. Eu mi-as dori niste pahare de vin din cristal. Se vad frumos si atunci cand ai un musafir sunt foarte potrivite

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.