duminică, 4 februarie 2018

Carari clandestine de Emmanuel Kattan, recenzie



Carari clandestine de Emmanuel Kattan, recenzieTitlu - Cărări clandestine
Titlul original - Les lignes de desir, ed. Boreal, 2012
Autor - Emmanuel Kattan (Canada)
Traducerea - Diana Crupenschi
Editura - Univers
Colectia - Romanul sec. XXI
Preț - 30 lei, 190 pagini
Anul apariției - 2015
ISBN - 978-606-8631-37-0

Cărări clandestine este o carte care poate fi privită în mai multe feluri. Unii zic că este un roman de găsire a identității, alții că e o carte polițistă, alții că este un thriller. Dacă o citești, găsești câte puțin din toate astea adunate la un loc. În plus, e un roman contemporan despre un subiect fierbinte și sensibil al zilelor noastre, care sângerează constant pe trupul planetei: conflictul Israeliano-Palestinian din Orientul Mijlociu. Însă Emmanuel Kattan, observator fin al firii omenești, a îmbrăcat un subiect de politic fiction într-o poleială polițistă și o intrigă bine condusă din vârful peniței.

Carari clandestine de Emmanuel Kattan, recenzie

Romanul începe cu Daniel Benzaken, un bărbat de vârsta a doua, care se află în avionul de Ierusalim, plecat din Montreal, ca s-o găsească pe fiica lui, Sara, dispărută de două săptămâni. Tânăra studentă se hotărâse să-și continue studiile de arheologie în Israel, dar ea nu era conștientă de pericolul potențial care o aștepta odată cu această alegere.

Carari clandestine de Emmanuel Kattan, recenzie

Sara este pe jumătate evreică, după tată, pe jumătate musulmană, după mamă. Pentru oamenii din țara în care vine să studieze, ea reprezintă exact falia dintre cele două comunități aflate de secole în conflict religios, etnic și politic, iar faptul că este și una și cealaltă, dă naștere unor invidii care degenerează abrupt si tragic.

Carari clandestine de Emmanuel Kattan, recenzie

În Ierusalim se împrietenește cu Samira, o tânăra musulmană, care o duce la fel de fel de manifestații cu tentă politică și care îi dezvăluie noua lume și mentalitate în care va trebui să se adapteze. După aceea o cunoaște și pe evreica Tamar, care îi arată cum stau lucrurile din celălalt punct de vedere. Sara nu se identifică în niciun fel și nu poate să facă o alegere fără să se nege pe ea însăși, pe jumătate. Apoi îl cunoaște pe Avner, care este evreu, și se îndrăgostește de el, dar relația lor se deteriorează și se despart. În viața tinerei apare arabul Ibrahim, pentru care ea face o pasiune, dar iubirea lor este umbrită de gelozia lui Avner, pe de o parte, și de ura lui Tareq, vărul lui Ibrahim, pe de altă parte. Tareq nu înțelege de ce vărul său trebuie să iubească o femeie cu origini evreiești. Toate acestea, ca și amenințările fățișe pe care le trăiesc zi de zi, îi determină pe cei doi îndrăgostiți să plănuiască să plece la Montreal, dar subit, amândoi dispar...

Carari clandestine de Emmanuel Kattan, recenzie

Când Daniel sosește la Ierusalim îl cunoaște pe comisarul Nathan Ben-Ami care conduce ancheta dispariției Sarei. Cu ajutorul lui, al Samirei și al jurnalului lăsat de Sara în urma ei, Daniel începe să o cunoască pe fiica sa cu adevărat, dându-și seama că multe din laturile personalității ei nici nu i le știa. Romanul prezintă alternativ pagini de jurnal, e-mail-urile schimbate de Sara cu tatăl său și evenimentele curente ale anchetei care înaintează greu. La un moment dat este găsit cadavrul fetei, dar nu și făptuitorul. Însă pentru Daniel, acest lucru nu mai contează. El va trebui să trăiască de acum încolo cu acest imens gol generat de dispariția singurului său copil. Deși nu este un tip credincios, începe să se roage pentru sufletul Sarei și să rostească incantații.

Carari clandestine de Emmanuel Kattan, recenzie

Și poate că, acolo, în profunzime, unul din nivelurile semantice ale romanului Cărări clandestine este spiritualitatea. Cred sincer că firul roșu al cărții îl reprezintă, de fapt, sporadicele referiri biblice, iar leitmotivul acestor Cărări clandestine stă pitit în primele zece pagini:

"Dumnezeu n-are nevoie ca noi să credem în el. Tot ce își dorește el e să ne purtăm ca și cum ar fi acolo."

Mulțumesc editurii Univers pentru lectura acestei cărți. 
Cărări clandestine poate fi cumpărată direct de pe site-ul editurii, de aici, sau de la librăriile partenere.



Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!






Pentru alte recenzii vă rog accesați pagina Carti.







18 comentarii:

  1. Interesanta carte. Nu am auzit de ea pana acum. Multumim pentru recenzie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pare destul de interesanta, dar recunosc ca nu este pe gustul meu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma intereseaza acest subiect, mai ales ca e unul de actualitate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intr-adevar, cartea e de o mare actualitate, dar gasesti in ea mai multe planuri care se intrepatrund si au drept numitor comun personajul Sara.

      Ștergere
  4. Imi place mult de tot citatul si chiar cred in el. E un subiect atat de vast si de frumos totodata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intr-adevar, si pe mine m-a atras acest crez, ca sa zic asa. E atat de bine formulat, ca nu m-am putut abtine sa nu observ ca sustine, oarecum, intreaga intriga a cartii.

      Ștergere
  5. Romanul acesta nu e chiar pe stilul meu, insa are o poveste interesanta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu as zice ca este pe gustul multora, depinde ce cauti - intriga politista? Povestea de dragoste, portretul social al Israelului de azi?...

      Ștergere
  6. multumim de prezentare, daca are din toate cate putin, trebuie sa fie buna!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Frumoasa recenzie si interesanta carte, chiar pare ca are cate putin din toate. Imi era teama ca este o carte de dragoste si nu prea diger genul, dar nu, cred ca e pe toate gusturile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este si o carte de dragoste, dar nu e genul acela siropos... nici eu nu-l agreez. N-ai sa prea vezi la mine romane de dragoste, idilice si pășuniste...

      Ștergere
  8. Daca o aveam, maine plecam cu ea la drum. Imi pare ca se preteaza bine unei calatorii mai lungi cu trenul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Totusi nu as zice ca e o carte de citit in cateva ore. Cel putin, mie nu-mi iese chestia asta niciodata :))

      Ștergere
  9. Multumim pentru recenzie, ma bucur sa descopar cate un roman bun.

    RăspundețiȘtergere
  10. Subiectul are cate putin din toate - mister, drama...mi.ar placea sa citesc cartea asta!

    RăspundețiȘtergere
  11. Mulțumim pentru recenzie, as vrea sa o citesc dar nu știu în cat timp o termin.

    RăspundețiȘtergere
  12. Povestea acestei fete pare tare interesanta si chiar mi-as dori sa aflu mai multe. Voi citi si eu cartea

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.