duminică, 11 martie 2018

Secretul Medici, de Michael White. Recenzie



Secretul Medici, de Michael White. RecenzieTitlu - Secretul Medici
Titlul original - The Medici Secret (publicată prima oară în 2008)
Autor - Michael White (Australia)
Traducerea - Anca Ilie
Editura - RAO
Colecția -
Preţ - cca 15-20 lei, 320 pagini
Anul apariţiei - 2010
ISBN - 978-606-825-169-1
Comercializată pe Libris

Când un grup de oameni de știință începe să lucreze la Proiectul Medici și studiază rămășițele celebrei familii florentine, se lansează un lanț de intrigi și secrete periculoase. Cu patruzeci de ani în urmă, custodele Capelei Medici a descoperit un obiect ciudat, care părea să conțină un jurnal scris de marele Cosimo de Medici. Acum, când cadavrele familiei Medici sunt supuse controlului științei moderne, un tânăr om de știință care găsește un obiect straniu, așezat în cadavrul lui Cosimo, este ucis cu sânge rece. Jeff Martin, un om de știință englez care trăiește în Veneția, este atras de mister și se străduiește să afle ce a descoperit Cosimo într-o mănăstire macedoneană în 1410 - și de ce cineva este dispus să ucidă pentru ca taina să nu fie dezvăluită.

Secretul Medici, de Michael White. RecenzieSecretul Medici, de Michael White. Recenzie
















Cam asta e povestea, pe scurt. Romanul începe cu descrierea unei inundații care a avut loc la Florența pe 4 noiembrie 1966, inundație în timpul căreia cripta familiei Medici a fost afectată, și, odată cu ea, câteva dintre augustele cadavre ale familiei. Custodele de atunci, Mario Sporani, încearcă să salveze cripta, dar nu reușește să facă față diluviului. Peste 40 de ani, un grup de cercetători vor să afle dacă osemintele aparțin cu adevărat familiei Medici, pentru că cel puțin unul dintre ei are bănuiala că sicriul lui Cosimo conține rămășițele altcuiva. Un grup de agitatori face zilnic manifestație împotriva acestui lucru, considerând că este o ofensă adusă familiei Medici să iei acum rămășițele și să încerci să le supui testelor ADN. Profesorul Carlin Mackenzie găsește o tăbliță ciudată lângă coloana vertebrală a lui Cosimo, și, euforic, începe să o descrie la telefon, lăsând un mesaj vocal nepoatei sale, dar bateria se descarcă și Mackenzie nu-și termină mărturia. Din spate, cineva necunoscut, îl atacă și îl ucide.

Secretul Medici, de Michael White. RecenzieSecretul Medici, de Michael White. Recenzie











A doua zi, ziarele urlă despre moartea tânărului cercetător. După ceea ce s-a întâmplat la Florența, Sporani se duce la Veneția la un englez pasionat de istorie, Jeff Martin, ca să-i predea niște documente găsite de el în timpul inundației din 1966 și ca să-i povestească cele petrecute și anumite lucruri trăite de el și familia lui. Sporani crede că există persoane din umbră foarte interesate ca adevărul să nu iasă la iveală, și îi arată lui Jeff că a fost el însuși amenințat și pus să-i convingă pe cercetătorii de la Proiectul Medici să-și întrerupă munca. La început Jeff nu are prea mare încredere în bătrânul Sporani, considerându-l țicnit. Mai târziu, evenimentele îi vor demonstra lui Jeff că Sporani nu a inventat nimic și se va lăsa antrenat în căutarea adevărului și a secretului Medici.














Firește că n-am să vă răpesc plăcerea de a citi această carte de Michael White și oferită mie de Libris, scrisă într-un ritm alert, cumva asemănătoare cu Codul da Vinci a lui Dan Brown, plină de întorsături de situații și de aventură, de șarade ascunse în note muzicale sau de indicii date de razele soarelui la apus peste anumite lucrări de artă. Lupta dintre cei care vor să afle adevărul și cei care vor să-l lase ascuns este acerbă. Urmăririle și crimele se țin lanț, dar și indiciile care duc la Secretul Medici se înmulțesc. Michael White ne poartă prin trecut și prin prezent, prin Florența, Veneția și Macedonia, ne arată o lume medievală în care familia Medici sponsorizează artiștii Renașterii și în care există legături neștiute între Giordano Bruno, familia Medici și Antonio Vivaldi, chiar dacă n-au fost contemporani unii cu alții.

Secretul Medici, de Michael White. Recenzie

Secretul Medici este un thriller bun, captivant, o carte pe care n-o prea lași din mână până n-o termini. Dacă ați citit-o, vă aștept cu impresii. Dacă nu, credeți că v-ar plăcea s-o citiți?


Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!










19 comentarii:

  1. Intrigant! Mi-ar place sa o citesc mai ales ca am o atractie aparte pentru atfel de povesti si pentru Italia :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Am fost recent la Florenta si am aflat multe despre familia de Medici.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu am citit-o, insa din tot ce ne-ai povestit pare tare intrisanta. Intotdeauna mi s-a parut interesant tot ce tine de familia de Medici, deci cu siguranta ca mi-ar placea aceasta carte!

    RăspundețiȘtergere
  4. Imi plac aceste carti pe care trebuie sa le citesti cu sufletul la gura, cu venele clocotind de adrenalina. O sa ma uit si eu dupa ea. Multumesc pentru sugestie.

    RăspundețiȘtergere
  5. E un subiect interesant care cred ca m.ar captiva si pe mine.

    RăspundețiȘtergere
  6. Îmi plac cartile de la Rao. Și aceasta pare foarte interesantă.

    RăspundețiȘtergere
  7. După ce am citit recenzia ta, da, chiar mi-ar plăcea să citesc această carte.

    RăspundețiȘtergere
  8. Se noteaza si asta! Tin minte ca aparuse si un serial cu un nume asemanator, insa nu stiu daca e pe aceeasi tema.

    RăspundețiȘtergere
  9. Pare o carte interesanta si m-am lovit de cateva ori de acest titlu dar nu stiu de ce pana acum nu a ajuns in cosul meu de cumparaturi. O am in vedere cu prima ocazie.

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu am citit-o insa se adauga la wishlist.

    RăspundețiȘtergere
  11. O sa-mi placa sigur pentru ca stiu cate ceva despre familia de Medici din serialul cu Leonardo da Vinci si sunt convinsa ca mai sunt multe lucruri demne de aflat despre ei.

    RăspundețiȘtergere
  12. Tare interesanta pare aceasta carte! Ma tenteaza!

    RăspundețiȘtergere
  13. Am citit cartea! Este una dintre cele mai frumoase! Merita citita:)

    RăspundețiȘtergere
  14. Intr-adevar, e un thriller foarte bun! Si eu am citit-o atunci cand a aparut, adica acum muult timp.

    RăspundețiȘtergere
  15. Imi plac acest gen de carti care sunt brodate pe un suport istoric, astfel incita si sunt captivante.

    RăspundețiȘtergere
  16. Mi-ar place sa citesc aceasta carte. Multumim

    RăspundețiȘtergere
  17. Sunt fan LIBRIS.RO!!!
    Cele mai frumoase carti, la cele mai bune preturi!!!

    RăspundețiȘtergere
  18. Nu am citit-o inca, dar dupa prezentarea ta, o pun pe lista. Imi plac genul asta de carti.

    RăspundețiȘtergere
  19. Eu cred ca as fi incantata s-o citesc. Imi place recenzia ta si m-a facut s-o indragesc si mai tare

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.