vineri, 11 octombrie 2019

Cum intretii corect incaltamintea de piele

Cum intretii corect incaltamintea de piele

Acum câteva zile, pentru că tot a cam venit iarna pe la noi - da, a și nins pe munți zilele trecute! - am reorganizat pantofarul și am scos la purtat botinele și cizmele, chiar și acelea îmblănite, pentru că afară e o vreme nebună. Nu exagerez. Dimineața mă îmbrac gros pentru că afară sunt abia câteva grade, iar la prânz îmi las doar tricoul pe mine, și restul hainelor le pun la sacoșă. Dar de purtat, port încălțăminte de iarnă, chiar cizme de piele, ca să nu îmi fie foarte cald, asta pentru că la prânz nu pot să-mi schimb și încălțările.

Dar acum despre altceva voiam să scriu. Ca și mine, probabil adori pantofii și cizmele de piele și vrei să le păstrezi frumoase și strălucitoare mai mulți ani. Pentru ca pantofii să arate cât mai bine, trebuie să-i cureți în mod regulat, în special pe vreme rea, atunci când este zăpadă și gheață. Lunar trebuie hrănită pielea din încălțăminte pentru a o hidrata, apoi trebuie lustruită pentru a-i reda strălucirea aceea frumoasă. Poate vrei să îți impermeabilizezi pantofii și cizmele, deși mulți pantofi moderni au deja un strat protector. Iar când îi pui deoparte primăvara sau toamna, păstrează-i în mod corespunzător, ca să îi menții curați și să le prelungești viața.

Unii comercianți de pantofi și cizme de piele pun în cutie și instrucțiuni de întreținere corectă a încălțămintei. Dar mulți alții nu o fac, așa că este bine să știi ce trebuie făcut, pentru că o curățare zilnică, superficială, nu este de ajuns pentru ca pantofii tăi să arate impecabil mult timp.

Curățarea pantofilor și cizmelor de piele


Zilnic trebuie să îndepărtezi murdăria cu o cârpă moale, curată și uscată. Dacă este noroi pe talpă sau pe zonele laterale, îndepărtează-l cu o perie moale și uscată. În cazul în care pantoful este din piele întoarsă, întreținerea acestora se cam oprește aici, pentru că nu trebuie aplicat nimic altceva. Doar ai grijă, dacă plouă sau ninge, alege o pereche de încălțări din piele netedă, nu întoarsă, pentru că aceasta din urmă se deteriorează de la umezeală, ori cel puțin își schimbă culoarea.

La pielea netedă aplicați un produs de curățare cu o perie moale, apăsând ușor în zone concentrice. Nu folosi bureți, deoarece pot conține substanțe chimice care ar putea deteriora pielea. Cu toate acestea există lacuri de pantofi cu aplicator inclus din burete, dar dacă e să aplicați o ceară clasică, preferați peria de păr natural sau o cârpă moale, dintr-un material natural.

Petele albe de pe pantofi sunt de la sare. Unii folosesc un amestec de apă și oțet pentru a îndepărta sarea, dar este mai bine să folosiți doar o cârpă umedă, pentru că oțetul fiind acid, poate să strice aspectul pielii pantofilor. După aceea lăsați pantofii și cizmele să se usuce la temperatura camerei. Aici e bine de știut că o curățare a pantofilor se face seara, sau cu mai multe ore înainte de a fi purtați. Și ceva foarte important, nu lăsați încălțămintea de piele lângă nicio sursă de căldură, dacă nu vreți să se deterioreze.

Lustruirea


Lustruirea pantofilor, care este necesară, de regulă, după fiecare 20-25 de purtări, se face corect astfel: mai întâi îndepărtați șnururile, dacă este cazul. Aplicați cu mișcări circulare ceara de pantofi sau crema de ghete în strat subțire, folosind o perie moale, de preferință din păr natural. Lăsați câteva minute apoi ștergeți ușor cu o cârpă moale excesul de cremă. La urmă cu o perie foarte moale, lustruiți pantofii sau cizmele cu mișcări rapide de du-te-vino de-a lungul și de-a latul pantofului, apăsând foarte ușor, până când pielea capătă luciu.

Dacă locuiești într-o regiune cu climă umedă, lustruirea pantofilor o vei face mai des, la cca 2 săptămâni o dată. Și ar trebui să folosești produse pentru întreținerea pantofilor din piele pe bază de ceară de albine. Ceara asigură o foarte bună protecție împotriva intemperiilor. După lustruirea sau curățarea obișnuită, doar aplică produsul pe pantof cu o cârpă sau perie curată și șterge-l cu mișcări circulare. Șterge orice exces și lasă pantofii să se usuce, departe de vreo sursă de căldură. Crema pe bază de ceară de albine se poate aplica măcar o dată în fiecare anotimp.

Cum intretii corect incaltamintea de piele


Protecția încălțămintei de piele


Toamna, pe timp de ploaie, cândva se foloseau galoși, adică niște pantofi speciali din cauciuc lăcuit care erau încălțați peste pantofii obișnuiți pentru protecție. Și astăzi mai există galoși, deși cred că foarte puțini mai poartă, dar era o măsură foarte bună împotriva ploii și a noroiului.

Dacă porți pantofi și cizme de piele, probabil că știi că nu este indicat să porți zilnic aceeași pereche. Pielea absoarbe umezeala, și deci și transpirația de pe picioarele tale, așa că este indicat să lași o zi între purtări pentru ca pielea să aibă timp să se usuce. De aceea e bine să ai minim două perechi de încălțări de piele pe care să le porți alternativ, la serviciu.

Depozitarea în extrasezon


Când urmează o perioadă mai lungă în care nu mai porți acei pantofi, sau pui cizmele de piele deoparte, că vine sezonul cald, folosește șanuri din lemn, pentru ca forma încălțămintei să nu se modifice. Dacă nu ai șanuri, atunci păstrează măcar acele ghemotoace de hârtie pe care le găsești în pantofii noi. Înainte de a-i pune la păstrare, mai dă-le un lustru cu ceară, apoi lasă-i în pantofar sau în dulap în pungi din material textil. Pungile de plastic nu lasă pielea pantofilor să respire, așa că evită acest tip de depozitare. De exemplu, eu păstrez cutiile originale și pun încălțămintea în ele, chiar dacă-mi ocupă ceva mai mult spațiu.

Voi cum vă întrețineți pantofii de piele?



Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share tweet pin












9 comentarii:

  1. Imi intretin incaltamintea de piele cu ajutorul produselor speciale, dar din cand in cand am o problema - pielea se intareste cand nu este folosita si incaltarile devin incomode.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu tot cu produse speciale, dar cele mai des vazute in magazine sunt sintetice. Ceara de albine este cea mai buna pt pielea din incaltaminte.

      Ștergere
  2. Ai mare dreptate! Parintii mei lucreaza in domeniul acesta si stiu cum trebuie sa ne lustruim si sa ne ingrijim corect incaltaminte. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu folosesc produse de ingrijire de la brandul de la care cumpar toata incaltamintea si de aceea pantofii mei arata impecabil si dupa 5 ani.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si ai putea sa-mi spui si mie care este acest brand? Ma intereseaza produse de ingrijit incaltamintea, de buna calitate, nu zeama aia pe care o gasesti in toate magazinele, și de la care se strica pielea pantofilor...!

      Ștergere
  4. Hmmm...eu nu sunt fan incaltaminte din piele, imi place doar pielea intoarsa :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu incerc s-o curat dupa fiecare purtare si am niste produse speciale cumparate din magazinele de profil

    RăspundețiȘtergere
  6. Si eu incerc sa curat incaltarile dupa fiecare utilizare si am grija sa le pastrez in locuri ferite de umezeala sau caldura.

    RăspundețiȘtergere
  7. Aici la Londra avem curățătorii chimice pentru pantofi și le duc toate acolo. Știu, știu, știu ca nu e varianta cea mai buna, însă e cea mai comoda pt mine.

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.