vineri, 8 martie 2013

Suleyman Magnificul, ep. 49, 50

Suleyman Magnificul, ep. 49, 50

Dupa ce Mustafa il intreaba pe sultan cine ia deciziile, el sau Hurrem, Suleyman se intreaba  oare de ce mama lui nu i-a spus despre ce este vorba? Atunci Mustafa ii spune ca degeaba are puterea de a conduce trei continente daca este gata sa-i sacrifice pe toti la scâncetele lui Hurrem. Suleyman se infurie. Valide este mandra de nepotul ei, dar Mahidevran il roaga sa mearga la sultan sa-si ceara iertare. Intr-o alta zi Mustafa intarzie cu Nora alaturi, si refuza sa se prezinte la sultan la cererea acestuia. Datorita acestui refuz, Mahidevran il dojeneste. Nora, care ascultase conversatia dintre cei doi, se duce sa povesteasca ce a auzit lui Hurrem. Dupa acest incident, Mustafa schimba numele Norei in Esfun, iar ea, la indemnul lui Hurrem, ii cere sa devina musulmana. Cu toate acestea, Mahidevran o atentioneaza sa nu spere la o familie si copii din partea fiului ei.

Suleyman Magnificul, ep. 49, 50

Daye era gata sa paraseasca palatul, insa sultanul ii ordona sa ramana cu vechile privilegii. Valide nu este de acord fiind convinsa ca la mijloc este mana lui Hurrem, dar Suleyman ii aminteste ca Daye l-a crescut si ca, oricum, ii datoreaza respect lui Hurrem pentru ca este sotia sa legitima si mama copiilor sai. Asa ca Daye se intoarce la vechea ei slujba, temporar detinuta de Gulsah.

Suleyman Magnificul, ep. 49, 50

Bali Bey il informeaza pe Ibrahim ca Matrakcî nu este bine, ca bea mereu si ca spune in dreapta si in stanga ca Ibrahim l-a dezamagit. Pașa îi răspunde lui Malkacoglu ca probabil or fi niște probleme, ca in orice casnicie, si totusi Hatice se intreaba de ce este Nigar fericita, daca ar fi vorba de probleme?  Intr-o zi cand Ibrahim o viziteaza pe Nigar, totul e gata-gata sa se afle: Matrakcî și Bali Bey merg acasa la acesta iar Nigar nu este acolo iar cand revine, minte ca a fost la palat cu una din multele ei treburi pe acolo; Ibrahim, intrebat de Hatice unde a fost ii raspunde ca a avut o intrevedere cu Gritti si ii cere sa nu-l mai intrebe unde pleaca si ce face, iar cand aceasta o intreaba direct pe Nigar ce se intampla in casnicia ei, i se raspunde ca probabil lipsa unui copil creaza tensiunile dintre ea si sotul ei, Nasuh. După aceea, Matrakcî ii cere lui Ibrahim sa se termine odata cu jocul acesta, pentru ca el nu mai poate suporta. Atunci Ibrahim ii spune lui Hatice ca cei doi se vor separa, dar ea il sfatuieste sa mearga cu Nigar la un medic ca sa poata avea copii. Pe de alta parte o pune pe Daye s-o urmareasca pe Nigar, sa afle ce se intampla cu ea, pt ca nu are incredere in ce-i spune si crede ca-i ascunde ceva. Matrakcî îi cere lui Nigar sa-si strângă lucrurile și să plece. La un moment dat, bolnava fiind si urmarita de Daye, aceasta din urma afla despre povestea de dragoste dintre ea si Ibrahim.

Aybige nu este lasata sa plece inapoi in Crimeea si la un moment dat, pentru ca Mustafa sa nu se indragosteasca de o sclava din harem, Valide hotaraste sa ii casatoreasca pe cei doi, pentru ca o sotie de prinț trebuie sa aiba sange regal. Nici unul si nici celalalt nu sunt de acord cu ideea casatoriei, si chiar Aybige îi cere ajutorul lui Hurrem pt ca aceasta casatorie sa nu aiba loc, ceea ce Hurrem accepta, ea fiind de partea iubirii. Insa Mahidevran spune ca o asemenea casatorie este spre binele statului si ca nu are de-a face cu iubirea. Suleyman cand afla, este surprins si il indeamna pe Mustafa sa se uite mai bine la Aybige care este o fata frumoasa. Cand aceasta, indurerata, ii spune lui Bali Bey despre ce avea sa urmeze, el, surprins, doar o felicita, fara sa tradeze nimic altceva pe chip. Aybige ramane dezamagita, pentru ca ea il iubeste pe Bali Bey. Valide scrie o scrisoare fratelui ei din Crimeea anuntandu-l de intentia de a-i casatori fata cu printul Mustafa.
Printul o linisteste pe Aybige si o intreaba daca nu este cineva care s-o astepte in Crimeea, iar ea ii spune ca nu. Hurrem este surprinsa cand aude ca Suleyman este de acord cu aceasta casatorie care nu e bazata pe dragoste, dar el raspunde ca tinerii trebuie sa-si urmeze destinul. Nora îl roaga pe Mustafa să n-o părăsească chiar dacă se va căsători, că ea acceptă să-l împartă cu celelalte fete din harem.

Cand Valide aude ceea ce a cerut Nora, se opune zicand ca va trebui sa taie capul sarpelui inainte sa se faca mare, hotarand sa scape de Nora pt ca nu are nimeni nevoie de o a doua Hurrem.

Suleyman Magnificul, ep. 49, 50

Mahidevran lasa pregatirile pentru nunta in seama celor doi viitori miri. Intr-o plimbare prin gradinile palatului, Aybige se intalneste cu Mustafa, Mehmet si Bali Bey, iar Mustafa recunoaste ca nu s-ar putea casatori cu Aybige deoarece  o vede ca pe o soră. Dupa aceea Aybige ii spune lui Bali Bey ca va insista pe langa sultan sa o lase acasa, pentru a-si vedea rudele, dar sa vina si el cu ea si sa fuga amandoi. Pana la urma sultanul ii permite lui Aybige sa plece in Crimeea insotita de Bali Bey. Acesta, insa, ca sa nu piarda simpatia sultanului, nu este de acord cu planul fetei, spunandu-i ca nu i-a aratat niciodata ca ar iubi-o, ceea ce o infurie pe Aybige care-i dă o palmă.

O alta intriga a haremului se isca atunci cand Hurrem le vede pe cele doua cadâne care au incercat s-o omoare in incendiu, ea crezand ca ele au fost pedepsite cu moartea. Desi ii cere explicatii lui Valide, nu obtine nimic, ba dimpotriva, Fatma este trimisa lui Mustafa pentru halvet. Insa Mustafa nu o doreste, si auzind ca Nora a fost trimisa la palatul vechi, porunceste sa fie adusa inapoi. Ibrahim incearca sa-l convinga pe Mustafa sa se casatoreasca cu Aybige spre binele țării, dar sa iubeasca in continuare pe cine doreste din harem. In acest moment, amandoi, atat Mustafa cat si Aybige - dezamagita de Bali Bey - hotarasc sa fie de acord cu nunta lor.
 
Suleyman Magnificul, ep. 49, 50

Ibrahim ii cere unui sculptor sa-i faca un bust din marmura, precum sculpturile din gradina, lucru cu care Hatice nu este deloc de acord.
Suleyman este surprins cand aude ca Ibrahim si-a comandat un bust de marmura. Merge la palatul acestuia si vede statuia, de care Hatice se sperie. Ii cere explicatii lui Ibrahim pentru faptul de a nu-l fi informat despre acest lucru, iar Pașa îi răspunde aratandu-i o statuie cu bustul lui Suleyman. Sultanul se enerveaza, il cheama pe Pașă într-un cabinet și îl dojeneste intrebandu-se oare ce s-a intamplat cu Theo, fiul pescarului Manolis, ce aroganță l-a determinat să-și comande statuie?!  Apoi scoate sabia si decapiteaza statuia.

 traducere si adaptare: Oana D.

Orice inadvertenta intre postare si film se datoreaza sursei in lb. engleza de pe pagina  http://www.facebook.com/pages/Halit-Ergenc-fans-PASSIONATED/213522235343950

sursa foto (si text in lb.engleza): pagina de facebook  http://www.facebook.com/pages/Halit-Ergenc-fans-PASSIONATED/213522235343950


Pentru alte articole și rezumate referitoare la serialul Suleyman Magnificul și la elemente istorice din perioada otomană, vă rog accesați pagina Stele tv.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.