luni, 2 decembrie 2013

Suleyman Magnificul, ep. 86 (89 Kanal D)

Muhtesem Yuzyil, sezonul 3, rezumatul episodului 86

(după turkweb.tv)

În care Șah o atrage pe Hurrem într-o capcană și ea nu-și dă seama că e manipulată și în care se dezvăluie o veche idilă între Șah și Ibrahim.

Următorul rezumat din Suleyman Magnificul sezonul 3: ep. 90


Când Hurrem aude veștile din gura lui Mustafa Pașa, își amintește că el avea poruncă să-i păzească pe Beyazît și pe Cihangir. În scurt timp ea îi ordonă pașei execuția prințului Mustafa când avea să ajungă în capitală. Acesta răspunde că nu crede că ar exista vreun soldat în tot imperiul care să ridice sabia împotriva prințului. Atunci Hurrem își aduce copiii, pe Beyazît și pe Mihrimah să stea în aceeași cameră cu ea. Lui Mihrimah i se spune că venirea fratelui ei în fruntea unei armate este ceva periculos pentru ea și frații cei mai mici, dar refuză să creadă că așa ceva este posibil.

În toiul evenimentelor, Hurrem își sfătuiește apropiații să nu aibă încredere în nimeni din harem. Îi scrie un mesaj sultanului și-l trimite pe Sumbul să-l dea cuiva de mare încredere. Mercan Aga, eunucul credincios sultanei Șah, urmărește scena dintre cei doi. A doua zi Șah și Gulfem află de la Hurrem despre faptul că Suleyman este rănit și că Mustafa vine cu armată la capitală să preia tronul și să-și alunge frații, ceea ce Gulfem nu poate să creadă că ar fi adevărat. Hurrem îi cere Dianei să aibă grijă de prinți și să nu lase pe nimeni să se apropie de ei. 

La sfatul lui Mustafa Pașa, sultana Șah îi trimite o scrisoare prințului Mustafa. Hurrem se interesează despre Rustem Pașa de la Nigar, care îi spune că nu are vești de la el și că probabil o fi pățit ceva în luptă de nu i-a trimis nici un mesaj, adăugând că Rustem nu este un om de încredere. Gulfem, gândindu-se la cele spuse de sultană, o avertizează pe Șah că la întoarcerea sa, Suleyman ar putea să-l execute pe propriul său fiu numai după bănuielile pe care i le-ar dezvălui soția sa. Șah răspunde că și-a dat seama că Hurrem urmărește să-și pună unul dintre fii ei pe tron, dar că ea va face tot posibilul s-o împiedice. În acest sens, Nigar va merge la Hurrem să-i spună că Șah i-ar proteja cel mai bine copiii, și că în acest fel Mustafa nu s-ar putea apropia de tron.

Mesagerul trimis de Sumbul este găsit mort în grădinile palatului ceea ce o înfurie pe Hurrem. Mihrimah o întreabă pe Șah dacă ar putea Mustafa să le facă vreun rău fraților lui, iar sultana răspunde că la urma urmei astea sunt regulile dinastiei. Când Hurrem află că fiica ei se vizitează cu sultana Șah se enervează și spune că nu trebuie să aibă încredere în nimeni în afară de ea. A doua zi Șah merge să ia copii și se preface deranjată de prezența lui Nigar. Însă Hurrem nu-i dă, ci îi spune că i-a ascuns într-un loc sigur până la întoarcerea lui Suleyman. Urmează replici tăioase între cele două femei, pe tema cui va urma la tron și dacă Suleyman este mort sau viu.

În scurt timp se dovedește că Hurrem nu a mințit, pentru că trăsura în care se află Beyazît și Cihangir este atacată iar cei doi prinți sunt răpiți. Sumbul este răvășit iar Hurrem devastată când află ce s-a petrecut. Se face o anchetă și iese la iveală faptul că Nigar ar fi implicată în răpire. Hurrem merge la ferma unde ar fi copiii ei, iar acolo o întâlnește pe Șah care-i spune că tot ceea ce s-a petrecut și a aflat ea în ultimele zile sunt doar niște minciuni, că sultanul e viu și nevătămat, că Mustafa nu a părăsit niciodată palatul de la Manisa, și că totul este în ordine, de fapt. Intriga a fost pusă la cale de ea, de Șah, pentru că la un moment dat Hurrem a amenințat-o că va muri și ea la fel ca Ibrahim. Ea i-a răspuns atunci câ nu e o Hatice și nici soțul ei un Ibrahim, dar Hurrem nu a luat aminte la vorbele ei. Atunci Hurrem o întreabă dacă asta înseamnă o răzbunare a morții vizirului, iar Șah îi spune să țină minte că și dacă i-a otrăvit mintea sultanului cu fel de fel de idei, Ibrahim a fost un sclav, așa cum este și ea, și că ea, Hurrem, ar putea foarte bine să stea în pământ la fel ca fostul mare vizir. Hurrem, deși învinsă pe moment, nu pregetă s-o amenințe că va avea același sfârșit ca Hatice, probabil insinuând că Lutfi Pașa ar putea fi omorât.

În teatrul de război, la o adunare a pașalelor, Matrakcî observă cât de mult se simte lipsa lui Ibrahim și experiența lui în asemenea situații. Toți sunt de acord cu acest lucru, mai puțin Rustem, apoi au loc câteva replici tăioase mai ales la adresa lui Rustem, care face caz de faptul că e pașă, deși toată lumea știe cine l-a ajutat să urce ierarhic.

Hurrem își dă seama cât de periculoasă poate fi Șah și promite în fața lui Mihrimah că o va face să plătească. Sumbul o informează că Mustafa Pașa îi va povesti totul sultanului. Atunci Hurrem spune că la rândul ei va dezvălui cum Nigar a fost convinsă de Șah să acționeze pentru a-l pune pe Beyazît pe tron și a o omorî pe ea. Sumbul îi confirmă că Nigar a trădat. Șah și Gulfem discută și ele despre același lucru, iar atunci când Gulfem se întreabă pe cine va crede Suleyman, Șah răspunde că nu știe, dar că diavolul trebuie învins cu propriile arme. Mahidevran se teme că planurile lor o să-l afecteze pe Mustafa.

 Aici se termină episodul 89 de la Kanal D

sursa capturi video: youtube preluat de pe turkweb.tv

Pentru alte episoade și articole cu același subiect, 
vă rog accesați pagina "Stele tv".


Ultimele episoade turkweb tv: 83, 84, 85 corespunzătoare episoadelor 85, 86, 87, 88 la Kanal D.





37 de comentarii:

  1. O câte de multe s-au întîmplat în acest episod . Acum Hatice trădată va lovi şi ea . Cea mai bună armă a lui Hurrem împotriva lui Şah e acum Hatice . Din sezonul 3 câte episoade mai are de difuzat Kanal D ?
    Al dumneavoastră cititor george ignat .

    RăspundețiȘtergere
  2. La Kanal D. cam 20-22 de episoade. In mod normal la ep. 103 turcesc se termina sezonul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vă multumesc pentru răspuns . Sănătate multă şi numai de bine să auzim ,

      Ștergere
    2. Cu mult drag! Asemenea si dv., multa sanatate va doresc!

      Ștergere
  3. Vai doame,da multe se mai pot intampla :)) S-a adunat marea alianta Gulfem-Hatice-Maihdevran-Nigar-Sah,toate impotriva lui Hurrem, si sultana saraca le bate pe toate 5 cu o singura mana :D Am vazut si episoadele 86 si 87 si sincer vorbind,ma bucur ca au introdus-o si pe Sah in film :D Sultana e un fel de Ibrahim Pasa dar in forma feminina.Cat despre Sultan,mai urmeaza sa scape si de Lutfi-Pasa si si-o indeplinit obiectivul,si-o omorat toti cumnatii :)) Multumesc pentru rezumat,din cate observ eu o sa fie din ce in ce mai interesant..mai ales ca se apropie si moartea lui Mustafa :P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nț,nț,nț! :D ce dășteaptă e Hurrem, mânca-o-ar mama pe ea, ce față de căluț are, ce tăliuță de hipopotămel și ce glăscior de văcuță nedusă la tăuraș când se enervează sărăcuța de ea! Și ce "pruaste" făcute grămadă "e" toate foanfele alea, slăbăturile alea și zăludele alea 5, ba chiar tot haremu', frate! Ce lume nebună, cum nimeni în afar' de Sulică-fără-frică n-o iubește pe ea! y-) =))

      Am fost rea... s-) s-)

      Da, ai dreptate, Șah e varianta feminină a lui Ibrahim, dar parcă marele vizir nu i-a întins așa o cursă cum face Șah....
      Lasă că în episodul 112 sau pe-acolo, în sfârșit vede și sultanul ce văd ceilalți: paranoia ei. O prinde că spiona ședințele de guvern dintr-o cameră secretă.
      Cât despre Mustafa, nush când moare, că în ep. 114 e viu și bine mersi. Cu Sumbul se întâmplă ceva că plânge și pleacă de la palat.

      Ștergere
    2. P.S. Am uitat sa zic ce cred eu despre faza cu spionatul vizirilor si a lui Suleyman: cum episoadele se filmeaza azi si se dau saptamana viitoare, cred ca producatorii s-or fi inspirat din realitatea Euro-Americana: ca si Obama o spiona pe Merkel. Ma rog, serviciile secrete ....

      Ștergere
    3. Adevarul e ca ne fascineaza pe toti cu rolul ei jucat perfect!!Deci jos palaria in fata actritei,care datorita ei ne face sa urmarim in continuare serialul!!Ai dreptate la ce-ai scris mai sus,intradevar..Hurrem e 99% din timp diabolica iar 1% ironica,prin zambetele alea a ei,ce difera de la un episod la altul :)) Oricum,un lucru-i clar,cel putin in serial, si-ar da viata pentru copii ei,ceea ce-i demn de-o mama adevarata,ca si-n zilele noastre,deasemenea. Imi pare rau de un singur lucru,ca mi-am fost facuta o impresie buna despre sultana Sah iar acum' (sustinand-o pe Hurrem) sunt nevoit sa-mi schimb opinia :)) Oricum,Suleyman nu stie multe saracul..inca ma intreb daca o aflat adevaratul motiv cum a omorat-o Hurrem pe Isabella la sfarsitul sezonului 1 :P Apoi dupa atatia ani,poa' sa afle linistit Suleyman toate..ca nu mai are nici un rost :D

      Ștergere
    4. Dar nici nu am zis ca Meryem nu e o foarte buna actrita! :) Insa asa sunt eu, vad mereu ambele fete ale monedei chiar daca una din ele imi place mai mult. Sau mi se pare mai accentuata - in cazul de fa'[ la Hurrem vad mai mult personajul prea negativ creionat, desi jucat de o actrita foarte buna. De ce vad asa, de ce ma impresioneaza mai mult partea rea din Hurrem? Pt ca actori si actrite foarte buni/bune am mai vazut, dar personaje structurate in felul asta, nu prea. In plus, asa cum am mai zis, atunci cand in realitate viata ma aduce in preajma unui om care are chiar si partial defectele ei, fug cat pot de acele persoane. Nu pot suferi oamenii care nu fac un pas fara sa-si urmareasca un interes personal.

      Aici ne plasam pe pozitii diferite. Nu mi se pare ca-si da viata pt copiii ei. Dimpotriva, obligand-o pe Mihrimah sa se marite cu babalîcul de Rustem, mi se pare inca o dovada ca-si urmareste interesele proprii, si nici macar in fata propriilor copii nu cedeaza. Desi pe vremea aia probabil ca asa era normal, fetele se maritau dupa cine le dadea tata si mama, nu dupa cine vroiau ele.

      Mie Șah imi place, s-a vazut de la inceput ca joaca teatru cu Hurrem, si ca de fapt, n-o suporta. In sfarsit i-a jucat cineva o festa de anvergura :))))) Păcat că producatorii nu au creionat mai multe personaje feminine cu mintea lui Șah. In ceea ce priveste planurile de razbunare, Hatice este mereu puerila, iar Mahidevran orbita de furie si/sau de gelozie.

      Eu din cate imi amintesc dintr-un rezumat in engleza, Isabella n-a fost omorâtă, ci trimisă cu de-a sila (atunci, când cu sacul în cap) la o mănăstire in Italia. Ibrahim ii aduce sultanului vestea, cam la 2-3 episoade dupa disparitia printesei.

      Dar Suleyman srtie ce face Hurrem - acum cateva episoade, inainte de moartea lui Ibrahim, ia- dat o replica de genul "Daca toata lumea ar fi executata dupa banuieli, multe capete ar cadea" sau ceva de genul. Dupa care Hurrem pleaca cu coada intre picioare din cabinetul lui Suleyman..... Mie aici mi se pare o aluzie foarte transparenta la faptul ca el ii cam stie naravul, dar pt ca o iubeste, se face ca nu vede.

      Ștergere
    5. Da,dar uite ca dupa mai multe "banuieli" decat fapte a fost executat si Ibrahim :P Whatever,am de recuperat ultimile episoade de la tv..iar acum' cum lucru de la 15:30 la 21.00 nu le pot viziona :(( Astazi ma pornesc si mai repdede,ca impodobim bradul la lucru :)) + ca mi-am luat caciula de mos craciun cu luminite, si-am umblat asa ieri pana la lucru,cu luminitele aprinse,am starnit o gramada de zambete prin ochii oamenilor :P Acuma...il asteptam pe Mosu' :X

      Ștergere
    6. Pai a gasit "stenograma" cu ceea ce a spus Ibrahim la intalnirea cu ambasadorul francez. Si n-a suportat sa vada ca avea dreptate, ca intr-un fel, il manipula, la fel ca Hurrem. Oricum, poate ca pt vremurile alea era normal sa omori un om daca era increzut, chiar daca acest om avea o foarte mare valoare pt stat.

      Asa repede faceti bradul la job? :D noi abia saptamana viitoare :((
      Abia astept cadoul de Moș de la colegi. Ne facem cadouri intre noi - cred ca se practica si prin alte parti - dar nu stim cine cui a cumparat cadoul.

      Ștergere
    7. Da...am si facut bradul azi :X http://imageshack.us/f/823/oics.jpg/ Uite asa arata bradutzu firmei noastre :X Am contribuit toti,de la Directorul General,Sefe..pana la noi angajatii :X A fost foarte frumos,m-am simtit ca un copil in vremurile bune :P Acuma pe saptamana viitoare ne-au facut o petrecere intr-un club,abea astept :P

      Ștergere
    8. Foarte frumooooss! :D sa va fie mocheta plina de cadouri sub el!

      Ei, si noi avem o masa de Craciun, probabil vineri inainte de vacanta. Dar aia e asa... doar o masa in laboratorul de fizica, undeva pe la ora 11-12. La club cred ca merg elevii :)))

      Ștergere
  4. Cand urmeaza rezumatele urmatoarelor episoade? Alta data erai inainte cu 2 episoade fata de Kanal D, iar acum esti la zi :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alta data aveam un orar mai omenesc la liceu. Acum din 5 zile, in 3 am ore pana seara sau pana dupa amiaza tarziu :(((((((((((((( Astept vacanta ca pe sfintele moaște, cu toate ca va dura doar doua saptamani.

      Ștergere
  5. Buna Oana! Am 2 curiozitati,si anume: ce se va intampla cu sultana Sah si de ce anume va muri Hatice? Multumesc si o zi buna.

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna Oana! Am si eu 2 curiozitati,si anume: ce se va intampla cu Sultana Sah si de ce anume va muri Hatice? Multumesc si o zi buna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In sezonul 3 cel putin, :ah nu patesete nimic, din cate stiu.

      Hatice se sinucide in episodul 102 pt ca nu mai putea suporta suferinta dupa moartea lui Ibrahim.

      Ștergere
    2. Multumesc pentru raspuns. Sunt curioasa ce o sa pateasca Nigar,presupun ca bine nu o sa ajunga :) Mult succes in continuare si multa rabdare. Astept urmatorul rezumat :D

      Ștergere
    3. Nigar va fi executata, sau in orice caz va muri, din pacate....

      Multumesc, sper sa-l pun maine dimineata sau seara.
      Am stat "lipita" de serialul Vrajitoarele din West End si ieri seara si acum....

      Ștergere
  7. Buna seara ! Va citesc cu placere si, recunosc, nerabdare, postarile cu rezumetele serialelor. Imi place mult si modul in care descrieti calatoriile. Felicitari si sa va dea Dumnezeu sanatate, putere de munca, rabdare si mai ales timp liber, nu in ultimul rand rasplata acestei munci. Legat de seriale, nu stiu unde si de ce a disparut 'Conspiratia iataganelor !' Ma atasasem si de acest serial, desi la un moment dat mi-au casapit mai toate personajele indragite...dar nu mi s-a parut ca s-a terminat...cel putin asa sper...aveti idee ce s-a intamplat ? Au anuntat ceva ? ca nu am gasit nimic despre asta.
    O seara buna,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! Va multumesc pt incurajari - cand vad ca pot ajuta cu ceva, asta ma motiveaza sa nu ma plictisesc de ceea ce fac si sa continui.

      De pe site-uri straine am inteles ca serialul Conspiratia iataganelor a avut doar 20 de episoade. S-a terminat, din pacate indecis.... se pare ca turcii au o inclinatie catre finaluri ciudate, si Iffet s-a terminat la fel de fara sens.

      Ștergere
  8. Ce sfarsit va avea sah?? Si ce se va intampla cu hurrem cand o descopera suleyman in camera??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Despre Sah deocamdata nu stiu cum iese din serial, o sa ma informez si o sa zic. Hurrem va fi alungata de la palat, cel putin o vreme - zic asta pt ca acum, in ep. 114 la turci, ea este inca in dizgratie, ii scrie sultanului scrisori de dragoste, dar el nu mai crede in vorbele ei.

      Ștergere
  9. Buna ,Oana!Sunt Cosmin ! Nu vreau sa te superi ,dar vreau sa iti fac o remarca : ar fi trebuit sa pui eticheta aia cu ,,Aici se termina ep 89..'' inainte de ,,Suleyman vede armura care i-a salvat viața și din nou își amintește cu durere de Ibrahim. Hatice o cheamă pe o clarvăzătoare care-i prevestește de rău și care-i spune că va primi vești de pe o altă lume - de la Ibrahim - și o sfătuiește să se roage. Suleyman le explică arta războiului prinților care sunt cu el, Mehmet și Selim. Bali Bey vine și îl informează că l-a arestat pe acela care a comandat atacul asupra lui în pădure și că toți au acționat la comanda Papei Benedict....'' !
    Te astept in continuare pe blogul meu!Azi am dat teza la romana! Pe 13 am la mate , o sa pot posta mai multe pana atunci , si pana inainte de Craciun!Vreau sa postez si niste retete de deserturi , te astept(bineinteles daca vrei si daca ai timp) ! Succes la predat,dna profesoara! Noapte buna! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Cosmin! Sper sa fi facut bine la teza, succes in continuare!

      Da, probabil ca am gresit randul sub care am pus eticheta respectiva, nu ma supar, dar cele cateva scene descrise in paragraful cu pricina nu au fost deja in episodul 89? Oare de ce am senzatia ca le-am vazut?

      Multumesc! :) Aahhh, maine am de facut si eu subiecte pt teze, clasele de economic dau teza la prima limba straina studiata.

      Noapte buna si tie, Cosmin!

      Ștergere
    2. Ma rog sa iau 9.50 ! :)) Am gresit la gramatica un pic , in rest e ok ! Succes la realizat subiecte! Ba da au fost in ep 89! Eu trebuie sa plec acus la scoala ! O zi buna! :)

      Ștergere
    3. Sper sa iei nota mare! :) succes!

      Ștergere
    4. Multumesc mult! iyi geceler!

      Ștergere
    5. teşekkürler pt noapte buna! :)

      Ștergere
  10. Oana, sa sti ca prin episoadele 100. 102, 103 Hurrem este inlocuita de mama lu Feriha, care ii joaca rolul.[Andra}

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiu, Andra :) am si postat la vremea respectiva vreo 2 articole.

      Ștergere
  11. Pana la urma Rustem ajunge marele pasa si se casatoreste cu Mihirimah.{Andra}

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarat, Hurrem isi obliga fiica sa se marite cu Rustem - pe care tot ea il ajuta sa ajunga mare vizir, desi nu era chiar atat de merituos - pt ca sa aiba intr-o pozitie cheie in stat pe cineva apropiat ei. Din pacate este adevarul istoric.

      Ștergere
  12. Chiar asa se intampla, in realitate???{Andra}

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, Andra, informatiile sunt din documente istorice. Odata cu mutarea haremului la palat (haremul era o cladire separata de palatul TopKapî, pana cand a avut loc un incendiu care l-a distrus - in serial a fost vorba despre incendiul provocat de Fatma si inca o kadînă credincioasă lui Mahidevran cand au vrut s-o arda pe față pe Hurrem) sultana Hurrem instituie ceea ce se va numi in istorie "sultanatul femeilor", adica isi va exercita mult mai usor influenta asupra lui Suleyman, fiind langa el oricand dorea. Astfel, capatand putere, va ajuta pe cei credinciosi ei pe pile (asa am zice astazi) si pe mită. Din pacate sistemul acesta nedrept se va perpetua multa vreme la palatul imperiului Otoman, ceea ce va aduce oportunisti in functii inalte si asta va contribui din plin la decaderea Imperiului.

      Uite ce scrise pe wikipedia (aici gasesti tot articolul: http://ro.wikipedia.org/wiki/Sultanatul_femeilor)

      "Sultanatul femeilor este o perioadă din istoria Imperiului Otoman (ultimele decenii ale secolului al XVI-lea și prima jumătate a secolului al XVII-lea) în care femeile, în special mamele sultanilor, Valide Sultan, au exercitat o influență importantă asupra politicii Imperiului Otoman. Termenul a fost folosit pentru prima oară de istoricul turc Ahmed Refik (1881-1937) pentru explicarea unei perioade dezvoltării încetinite a Imperiului Otoman.

      Prima femeie din harem care a deținut o putere importantă în imperiu a fost Roxelana (c. 1510-1558), soția preferată a sultanului Soliman Magnificul. Succesiunea la tron a fiului Roxelanei, Selim al II-lea, a fost asigurată prin manevre violente de către soției sultanului. ea a organizat asasinarea a doi dintre prezumtivii moștenitori ai tronului, frați vitregi ai lui Selim. Pentru a-și asigura poziția de forță, Roxelana a complotat în 1536 pentru executarea marelui vizir Damat İbrahim Pașa, iar în 1555 pentru uciderea marelui vizir Kara Ahmed Pașa și înlocuirea acestuia cu propriul ginere, Rüstem Pașa..... "

      Ștergere
    2. Si inca un citat de acolo:

      Astfel de femei puternice și-au exercitat influența în ceea ce privește numirea în funcții importante precum marele agă al ienicerilor. Locuitoarele haremului erau din punct de vedere legal fără nicio excepție sclave și aveau ca singură sarcină servirea sultanului. Implicarea acestor persoane nepregătite pentru conducere în politică a fost din această cauză umbrită de greșeli și nepotism. Opțiunile femeilor din harem nu erau ghidate de apărarea intereselor imperiului sau de meritele protejaților lor, ci de satisfacerea unor interese personale și de loialități create pe baze etnice.

      Ștergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.