marți, 12 mai 2015

Dila episodul 11





Dila episodul 11
Chiar dacă Rîza este atât de îndrăgostit, Dila spune că nu-l iartă și că pedeapsa lui va fi să o vadă pe ea mereu. Confuz și trist, se duce la Mahmure să-i ceară părerea și ea îl încurajează că într-o zi va fi împreună cu iubirea sa. În zilele următoare Dila se tot vede cu Rîza pentru că au fiecare biroul în aceeași clădire (care se pare că e proprietatea lui Rîza) și își fac vizite reciproce pentru a se mai tachina un pic. Într-una din zile Rîza are ocazia să vadă dacă o face geloasă pe Dila sau nu, prin intermediul unei vechi cunoștințe care reapare în preajma lui.

Dila episodul 11
Tolga o amenință din nou pe Hulya, ba cu un denunț și cu închisoarea, ba cu dezvăluirea către Metin a activităților ei din trecutul recent. Acasă, Metin vrea să organizeze o masă în cinstea logodnei lui cu Hulya, dar Rîza se supără pe fratele său vitreg pentru că, la drept vorbind, ei nu știu nimic despre această femeie care urmează să le intre în familie. Metin îi spune că părinții ei sunt medici și sunt foarte ocupați, dar chiar și așa, Rîza își menține poziția și anulează masa de logodnă pentru că la acest eveniment ar fi trebuit să fie prezenți și părinții fetei. Ulterior, între cei doi frați mai are loc o discuție în care Rîza îl atenționează pe Metin să se uite bine cu cine să căsătorește, cel mai probabil pentru că el face o investigație pe cont propriu în legătură cu mașina dispărută în mod ciudat când Hulya venise la ei prima dată.

Dila episodul 11
Azer și Fatma se întâlnesc tot mai des și discută despre viitor. Azer, hotărât să obțină divorțul de la Sultan sau s-o determine să plece, ori de câte ori este acasă cu ea, îi spune și îi arată poze cu el și cu Fatma, fericiți, împreună. Însă presiunile pe care le face Azer nu au efectul scontat, dimpotrivă, Sultan roasă de gelozie, hotărăște că trebuie s-o omoare pe Fatma. Într-o zi îi urmărește pe cei doi și se așează la aceeași masă cu ei la o ceainărie, provocând ceartă. Știind că acasă Azer va dori să se răzbune, Sultan îi spune că pleacă în sat la mama ei.

Dila episodul 11
Canîp, care începuse să devină bănuitor, o urmărește pe Dila și vede că stă de vorbă destul de des cu Rîza, apoi îi spune lui Azer ce a văzut. Acesta, pentru ca servitorul să nu vorbească ceva către Seyit, îi promite că-l împroprietărește. Seara, Azer se duce și îi cere Dilei să se plimbe amândoi ceva mai încolo, ca să nu atragă atenția prin ceea ce avea să-i spună. Când ajung pe malul apei, se amenință reciproc cu arma, el întrebând-o pe cine iubește ea și mireasa cărei familii este, iar ea reproșându-i că face exact același lucru, adică e însurat dar o iubește pe Fatma, plus de asta el este de vină pentru moartea lui Ihsan ...


episodul precedent: Dila ep. 10                                         urmează: Dila episodul 12

Notă: stop cadrele sunt preluate de pe youtube.

Pentru rezumatele episoadelor din acest serial vă rog accesați pagina Stele tv





19 comentarii:

  1. Ma bucur ca ai continuat sa postezi rezumatele chiar daca nu e prea multa lume incantata de serial ! Mie mi se pare un serial bun e putin plictisitor dar ini place :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu m-am obisnuit cu ritmul lui ceva mai lent, dar nu sunt toate episoadele la fel. Acum sunt mai curioasa ce se intampla in serial decat in primele episoade.

      Ștergere
  2. Voi reveni cu mini-interviul lui Erkan Petekkaya despre rolul Ali, comparativ cu rolul Rîza din Dila (ultimul nr. revista TV SATELIT). Inca odata se dovedeste ca este un MARE ACTOR!

    RăspundețiȘtergere
  3. Asadar, am revenit: Erkan Petekkaya a declarat ca " Ma simt mult mai confortabil in pielea lui Riza. isi venereaza femeia iubita, nu e influentabil, are un caracter puternic. Pe Ali m-am chinuit mult sa-l joc, pentru ca eu structural, nu as puitea sa le fac rau celor pe care ii iubesc" .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da...! Ca sa vezi ca se confirma parerea ca una se simte pe dinauntru (cand esti intr-o anumita situatie), si altceva, diametral opus, se vede de pe margine, din pozitia de spectator neimplicat.

      Mie Riza mi se pare un caracter slab, nu puternic. Dar asta ramane de vazut pe parcursul serialului.
      Mi-a placut mult mai mult pasionalul Ali - da, fara tendinta de a-i face rau familiei, dar per ansamblu Ali e mult mai real si mai barbat decat mototolul asta de Riza. :)))) Adevarat, o iubeste pe Dila, dar nu prea se manifesta iubirea asta in modul in care ii ardeau talpile lui Ali dupa Cemile.

      La Riza imi plac scenele cand se enerveaza si o pune la punct pe ma-sa. :D

      Ștergere
    2. Da, idem si eu! Chiar e contrast cum arata Riza si...cum se comporta (ca un caracter slab...). Si, vorba ta, Oana, Riza este..."feroce", doar cu mama lui (asa isi apara, oare, iubirea?). Iar Ali a fost si un personaj complex (tata, cap de familie, capitan), adica nu traia doar prin aceste drame de iubire...Pe parcursul serialului, personajul a evoluat, cel putin asa l-am perceput eu. Adica, la inceput mi se parea un usuratic, iresponsabil, etc., in sezonul 2,..."l-am iertat", fiindca impresioneaza prin framintarile sale, incercarile de-a reveni in familie, chiar de a-i ajuta, etc. Cemille e mindra si sceptica si il respinge, copiii, insa, il accepta.

      Ștergere
    3. Mi-ai luat vorba din gura, Dana, si eu voiam sa zic ca Ali era un personaj complex fata de Riza - cel putin deocamdata. Ca serialul are 62 de episoade si nu stim cum va evolua. Dar ce sa zic? Serialul incepe sa-mi placa. Drept e, a inceput agale, plictisea, dar actiunile se complica iavaș-iavaș :))

      Ștergere
    4. Da si mie imi place (culmea, vad ca si barbatul meu il urmareste uneori), dar nu din cauza celor 2 eroi principali, care nu-mi plac. Am mai spus: peisajele sunt deosebite, mai nou observ interioarele (traditionale, elegante, dar NU LUXOASE, ca in alte seriale)), obiceriurile (dansul din episodul 11 a fost minunat). Si unele personaje (convingatoare prin scenariu, dar si interpretarea actorilor): socrul Dilei, Azer. Si imi plac toaletele lui Sultan: fine, clasice, au un stil deosebit.

      Ștergere
    5. Fiindca, aici discutam multe si ne cunoastem, am 2 intrebari, apropo de traditii (oricum, cind am timp, voi cauta/cerceta): 1. APA, cind pleaca in calatorie, turcii arunca cu apa (si au havuz in curte, cit de saraci sunt). SI la noi, cind ploua in calatorie, se spune ca aduce noroc, oare de ce? 2. BATISTA: la ansambluri din SERBIA (chiar si sirbii din BANAT), Grecia si Turcia, este prezenta la dansatori, sigur ea simbolizeaza ceva! La romani nu imi amintesc sa fi vazut! Precizez ca le-am vazut si live, la festivaluri, nu numai in seriale! Fireste, e legat de o esarfa, pinza, etc, batista a fost tirziu inventata...in genere: in ritm, stil de dans sunt elemente comune (sirbi, bulgari, macedoneni, chiar si grecii din nordul Greciei-Macedonia, Traci, romani, mai ales cei din Oltenia si Muntenia). In acest episod 12 am vazut ca si la turci (din zona Adana) multe elemente de hora /CERC! etc. Scuze pentru aceasta mare PARANTEZA!

      Ștergere
    6. Da, in fine, MULTUMIM MULT, OANA draga, fiind episoade zilnice aproape, vei fi tare ocupata cu acest serial. Spor si multa putere in toate!

      Ștergere
    7. Dana, asa este, va fi dat zilnic, dar oricum, eu de blog ma ocup total doar dupa ora 18.00 seara, altfel de rezumate nu am timp.

      Apa in calatorie nu stiu ce e cu ea, la turci presupun ca e ceva de a aduce noroc si sa mearga totul asa cum curge apa, nestingherita, cred. De faptul ca e bine sa ploua cand mergi la drum, iarasi nu am stiut. Dar pe la noi am vazut de mai multi ani obiceiul ca la o cununie religioasa sa existe o caldare cu apa la usa bisericii, afara si dupa ce mirii ies cununati, mireasa - sau altcineva, nu retin foarte exact, ca nu am mai mers de multa vreme la o nunta - varsa acea caldare ori in fata mirilor, ori dupa ei. De ce nu mai stiu exact? Pt ca unii nu varsa caldarea spunand ca apa aceea reprezinta greutatile pe care mirii le lasa deoparte in drumul lor (ei cand ies din biserica, acea caldare se afla in lateral de usa). Altii spun ca e de bine, sa le mearga bine in viata lin ca o apa curgatoare. Deci, fiecare cu ideile lui.

      De dansuri mie mi s-a parut ca sunt extrem de asemanatoare cu ale noastre, sarbe, hore, invartite, batute. Iar aseara am vazut si covoarele alea saracacioase facute din niste dungi textile subtiri, albe si colorate, ca niste traverse, acoperind o casa a unei femei sarace (mama lui Sultan, parca, dar la tv e in episodul de azi). Apoi carpetele alea de pe pereti, mileurile de pe mese si de pe mobila, ce sa mai! Dacii si tomanii sunt oale si ulcele de mult, mie imi este clar ca suntem urmasii otomanilor si ca influenta lor este covarsitoare in cultura si traditiile noastre. Pai traditiile lor in mare masura se regasesc in mentalitatea parintilor mei. Ei asa au fost educati: femeia nu are cuvant de spus in fata barbatului, nu-i trece pe dinainte, trebuie sa-l accepte asa cum este el, barbatul are dreptul de a s-i bate nevasta si copiii, trebuie sa se poarte dur in familie, sa nu faca nimic in casa pt ca totul face femeia, cand sunt in comunitate femeile stau cu femeile, barbatii cu barbatii (mereu imi spunea mama sa ma joc cu fetele, pt ca asa este normal, fetele cu fetele, si baietii cu baietii). Am niste poze de la o aniversare de-a mea cand eram copil si doamnele nu stau la masa alternativ cu domni, ci separat, bine, nu la o alta masa, dar pe o parte sunt barbatii si pe cealalta femeile. Locurile cele mai bune sunt luate de domni - adica scaunele dinspre fereastra, unde nu este culoar de trecere, ca sa nu fie deranjati de nimeni.

      De cand ma uit la seriale turcesti imi dau seama de unde provine mentalitatea parintilor mei - pe care am urât-o extrem - dar pe care acum o inteleg si ii inteleg originile.

      Ștergere
    8. Multumesc mult, Oana! DA, am OSBERVAT si eu interioarele mamei lui SULTAN, asemnatoare cu ale noastre (in Oltenia mai ales). Recunosc, ca eu una am descoperit influentele turcesti in Romania, prin Suleyman, mai intai si apoi celelalte seriale (cum am mai declarat, saream peste... ORIENT la studiul istoriei!) Fiind si in Banat (care a stat mai putin sub stapinire otomana, mai mult austro-ungara) nu m-a preocupat nici perioada, nici numismatica otomana. Moldova si Muntenia da, au suferit mai mult. Si, iata, ca si-au pus amprenta pe mentalitate! Cel mai mult am vazut si la sirbi (ei au stat ca si grecii 600 de ani, sub otomani). In 2009, la un ciolcoviu international, am ajutat niste sirboiace sa traducem din engleza si la ei, statiunile balneare erau altfel organizate, in sec. XX-inceput, inca dupa...legi/influente musulmane! La greci influente MARi turcesti se observa in dansuri si cintece, desigur si in arhitectura!

      Ștergere
    9. Si in fine, am remarcat sensibiitatea unor versuri din cintecele turcesti, populare sau culte...NU as fi crezut....Multe idei filosofice, melancolia, patima iubirii, etc. le intilnisem in opera unor mari poeti greci, Iata inca un element comun. Mereu uit ca turcii au fost razboinici, e adevarat, insa cucerind militar, au fost CUCERITI de civilizatiile superioare, pe care le integrasera in imperiu (din Asia si din Europa de Est). Asa cum Grecia "invinsa" a cucerit Roma! SCUZEEEEE pentru aceasta incursiune istorica!

      Ștergere
  4. dacii si romanii, nu tomanii :D
    a-si bate

    Spor si tie in toate!

    RăspundețiȘtergere
  5. Dana, raspund aici ca dupa aceea nu se mai intelege ce este cu erata mea de deasupra :)

    Pe la noi influentele otomane au fost covarsitoare. De exemplu toale din acelea facute din benzi textile subtiri/inguste puse una langa alta aveam si noi acasa, la bucatarie, cand eram mica, si bag mana in foc ca in multe case taranesti de azi se mai gasesc. Pe mine m-a uluit asemanarea dintre noi si ei cand am urmarit Iffet. Si la 1001 de nopti, care a fost, in paralel cu Suleyman, primul serial turcesc cu subiect modern vizionat de mine, am remarcat asemanari, dar in Iffet eram consternata: tatal lui Iffet avea EXACT mentalitatea si obiceiurile tatalui meu. Urmaream episoadele si nu-mi venea sa cred ochilor ca eu traisem aievea ceea ce vedeam in serial. Cu exceptia batailor - eu n-am fost un copil batut de parinti, din fericire, - in rest am cunoscut toate restrictiile impuse de mentalitatea respectiva, si cu aceasta unica exceptie, personajul tatal lui Iffet, din primele episoade, era fix taica-meu!. Dupa aceea personajul se schimba si devine mai cooperant si mai intelegator, si de aici incolo nu mai seamana cu tatal meu.

    Apoi am observat ca avem multe expresii si zicatori care provin de la ei. Mi-am propus sa fac o lista a lor odata si-odata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ma deranjeaza incursiunea istorica, Dana, chiar te rog tare mult sa mai intervii cand simti nevoia s-o faci. Candva eram o femeie care citea mult si stiam o gramada de lucruri din multe domenii. Insa un episod extrem de intunecat din viata mea m-a obligat sa ma schimb, sa devin mai relaxata psihic si mai superficiala. Acum nu ma preocupa decat sa fiu sanatoasa si linistita sufleteste. Nimic altceva nu mai are sens si nu mai conteaza. Nu mai sunt omul care eram acum 15 ani; uneori viata nu te iarta, asa ca am fost nevoita sa ma inchid in mine si sa las interesul pentru cultura pe umerii altora.

      Mi-e drag sa mai aflu din cand in cand cate ceva din lumea cunoasterii care-mi era foarte familiara candva.

      Ștergere
    2. ASA e, viata cu evenimentele ei ne schimba. Din fericire, una din punctele luminoase din ultimul an, mai ales din 2015 esti tu, conversatiile cu tine si Ale, lectura blog-ului tau. Nici eu nu mai sunt cum am fost, dar simt ca revin si, datorita voua! EXPRESII DA, o sumedenie sau...berechet (din turca "gramada") si eu chiar ma gindeam sa fac o lista...ca sa vezi telepatie. IN BANAT, influerta turca nu a fost asa mare (au stat mai putin), dar, acum IMI DAU SEAMA: venind multa populatie din Oltenia, Moldova, in Banat, au adus si expresiile si traditii, mai ales culinare - (deci o..."turcizare" la mina a doua...). Bunica mea, care mergea des la Bucuresti, la fiica cea mare, aducea dupa o perioada..de capitala: expresii (era nemtoiaca si vorbea...pocit romaneste, dar ii placeau expresiile din "REGAT" si feluri de mincare - de pilda vinete, necunoscute pina in ep. contemporana la noi!) Dar, cum nu am vazut saptamina asta aproape deloc DILA, ma grabesc sa citesc rezumatele tale! Revin mai tirziu. Am discutat ieri si cu prietena, care merge des in germania si intilneste acolo....familii de turci si am aflat lucruri interesante Un sfirsit de saptamina armonios va doresc tuturor!!

      Ștergere
    3. Sa stii ca la felurile de mancare si eu am descoperit ca, in realitate, in afara de mici, nu exista fel de mancare specific romanesc. Tot ceea ce noi avem impresia ca e romanesc se mananca intr-o arie cu mult mai larga si provine de la greci sau de la turci, ba chiar de la rusi, polonezi, etc. Deci nici aici nu suntem originali :))) sarmalele sunt turcesti, musacaua e greceasca, banala salata de rosii cu ardei si cu ceapa e horiatiki-ul grecesc, borsul exista si la polonezi si la rusi. Ar mai fi romanesti - sper! - placintele poale-n brau, placinta dobrogeana (desi ar putea foarte bine sa provina din Turcia). Am citit ca nici cozonacul nu e al nostru, se zice ca este un panetone adaptat !!! Deci... originalitate, yok, mon cher! :D

      Ștergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.