marți, 3 decembrie 2019

Cum se păstrează bijuteriile curate?

Cum se păstrează bijuteriile curate?

Cred că orice femeie are și poartă bijuterii dama de toate felurile. Pe mine bijuteriile mă fascinează, în special acelea cu pietre, dar am de toate tipurile, de aur și de argint, cu pietre sau fără, gablonțuri și brățări din piele. Și chiar dacă unele bijuterii dama fine, realizate cu materiale precum aurul, platina, diamantele și pietrele prețioase pot costa o avere, sunt de departe preferatele mele - nu că aș și avea destule :). Însă bijuteriile la modă, accesibile oricui, sunt realizate cu componente mai ieftine precum metale placate, pietre semiprețioase, mărgele și sticlă, și vreau să vă spun că am văzut multe femei care poartă exclusiv aceste gablonțuri și au pentru fiecare ținută mai multe astfel de accesorii asortate.

Cu toate acestea, dincolo de accesibilitatea la preț, fie că avem bijuterii de aur și argint sau de metale uzuale cu pietre semiprețioase, la un moment dat tot trebuie curățate și întreținute pentru a le prelungi durata de viață. Iar dacă aurul și argintul se curăță mai rar și nu ne pun probleme, bijuteriile din metal uzual ajung destul de repede să ne păteze pielea cu oxizi.

Cum se păstrează bijuteriile curate?

1. Cum se curăță bijuteriile din materiale uzuale?


- Păstrați-le într-un loc uscat 

În contact cu umezeala și lichidele, aceste bijuterii se oxidează rapid și vă colorează pielea în verde. Pentru ca aceasta să nu se întâmple, și mai ales să nu se altereze culoarea metalului din care este făcută bijuteria, când vă spălați pe mâini dați-le jos, sau imediat după ce ați umblat cu apă ori poate chiar prin ploaie, ștergeți-le bine și uscați-le. Același lucru îl veți face și după utilizarea cosmeticelor, precum loțiuni, creme, uleiuri, spray sau parfum. Aș spune să evitați să le puneți în contact cu substanțele cosmetice, și să nu purtați bijuteriile decât după ce toaleta și machiajul dv. sunt complete.

- Stocați-le în mod corespunzător 

Deoarece expunerea la umezeala din aer sau la lumina solară timp îndelungat, vă poate deteriora bijuteriile, este important să le depozitați corect. Toate bijuteriile pe care le primiți este indicat să le puneți într-un săculeț de catifea sau într-o cutie din lemn specială.

- Acoperiți-le cu un strat transparent de lac de unghii 

Este o metodă veche de păstrare a bijuteriilor din materiale uzuale care protejează atât inelul sau brățara respectivă cât și pielea dv. Cel puțin partea care este în contact cu pielea se acoperă cu un lac transparent, cam o dată la 2-3 săptămâni, ca să nu se oxideze pielea (oricât ați vrea, tot o să transpirați uneori) și ca să păstrați bijuteria frumoasă mai mult timp.

Vorbind despre bijuterii dama la prețuri accesibile de multe ori le cumpăr și de pe internet. În acest sens aș recomanda site-ul neer.ro/ cu o sumedenie de alte lucruri pentru casă, dar și cu haine, încălțăminte, bijuterii, accesorii, etc, un magazin online pentru toată familia la prețuri mai mult decât accesibile.

2. Cum se curăță bijuteriile din argint?


Cum se păstrează bijuteriile curate?Una dintre metodele pe care le-am învățat eu este așa: se pun părți egale de oțet, sare și bicarbonat în apă fierbinte și se amestecă totul până când toate ingredientele sunt dizolvate. Apoi se introduc bijuteriile de argint în acea soluție și se lasă câteva ore, ideal, peste noapte. A doua zi se clătește și se șterge ușor cu un prosop moale. Mai mult, bicarbonatul o să vă indice și dacă bijuteria dv. este sau nu de argint. Dacă după o noapte metalul respectiv se înnegrește, atunci sub nicio formă n-a fost argint.

O altă metodă simplă de curățare a argintului este cu apă călduță și cu pastă de dinți, bijuteria frecându-se cu o periuță moale. Se clătește cu apă caldă și se șterge cu un prosop moale.


3. Cum se curăță bijuteriile din aur?


Anumiți comercianți oferă o bucată textilă impregnată cu o substanță specială cu care se curăță foarte ușor și frumos aurul. Pe materialul textil rămân urme negre iar bijuteria va fi galbenă și strălucitoare. Acea bucată de material nu se va spăla.

Dar dacă nu aveți această metodă la îndemână, faceți un amestec din părți egale de detergent de rufe de preferință lichid, și amoniac (cel alimentar este ideal) și adăugați apă caldă. Amestecați până când soluția este bine omogenizată apoi lăsați bijuteria câteva ore sau peste noapte în ea. După aceea clătiți și ștergeți ușor cu un prosop moale - cât de moale posibil, pentru că aurul se poate zgâria relativ ușor. La bijuteriile de aur, evitați contactul cu clorul (din anumiți detergenți, de exemplu).

Voi cum vă păstrați bijuteriile curate ?


Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share tweet pin tweet










5 comentarii:

  1. Eu le pastrez in cutiile lor originale sau in cutia de bijuterii, incerc sa le feresc de praf si solutii care le pot distruge, renunt la bijuterii cand fac curat in casa si lucrez cu substante tari.

    RăspundețiȘtergere
  2. Majoritatea bijuteriilor mele sunt din argint. Le pastrez intr-un dulap, ferite de lumina si le curat cu pasta de dinti cand e cazul.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu am foarte multe bijuterii, pe cele care le am, le si port si le mai curat din cand in cand cu o periuta.

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte bun articolul. Multumesc mult pentru sfaturi :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte utile informatiile oferite. Recunosc ca nu fac nimic special si de multe ori am renuntat la ele dupa ce au inceput sa arate mai urat. Voi incerca si eu sa iti urmez sfaturile

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.