sâmbătă, 25 septembrie 2010

Cum scapi de un virus informatic

De azi dimineata ma războiesc cu un virus. Nu că nu l-aş fi dovedit de câteva ori, însă m-am tot încăpăţânat să descarc ceva de pe rapid share, şi până la urmă m-am lăsat păgubaşă, chit ca mi-am făcut cont premium special pt fişierele astea. Asadar: reteta de scapat de virusi indiferent de softurile antivirus pe care le aveti (eu am 3, ruleaza toate 3, da' stiti voi, le ai ca sa fii in rand cu lumea. Am avut si Avast-ul pe bani si tot degeaba, asa ca acum am 3 gratuite - McAfee, AVG si Malwarebytes. Dar n-au facut nici o branza azi. )

Daca pc-ul e inghetat, dati restart si apasati F8, ca sa-l rulati in safe mode. Apoi din meniul START alegeti PROGRAMS apoi alegeti Accesories, apoi System Tools si de acolo System restore. Se va afisa o fereastra cu un calendar din care veti alege o zi anterioara aceleia in care va aflati, care este scrisa cu cifra aldina (bold-uita). Daca e posibil, alegeti o zi din luna trecuta celei in curs, mai ales daca nu stiti de cand aveti virusul in pc. La mine nu a fost posibil, ca nu avea check points decat pe luna septembrie, dar e ok oricum. Selectati acea zi, apoi dati click pe next si sistemul se va reseta la setarile din acea zi anterioara celei in curs, in acest fel virusul va disparea de la sine. Dupa ce sistemul isi da reset, se restarteaza singur, il lasati sa porneasca normal de data asta si aveti pc-ul curat. Nu veti pierde nimic din munca dv., dar daca ati instalat programe noi intre timp, ele nu vor mai aparea, asa ca va trebui sa le reinstalati.

3 comentarii:

  1. Nu e adevarat. Prin System Restore poti intoarce un calculator in timp, adica la un stadiu anterior (de exemplu, inainte de a instala x programe). Cand apelezi la varianta asta, pierzi orice program instalat in perioada respectiva de timp (intre prezent si data aleasa din acel calendar). Insa datele tale (poze, fisiere, muzica etc) raman intacte. Un virus NU este de obicei un program, ci un simplu fisier, ca si o poza de a ta. Spyware este, de cele mai multe ori, sub forma unui program care se instaleaza, si de el poti scapa cu System Restore. Dar de virusi de cele mai multe ori NU.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu stiu metoda asta de mai multi ani de la colegul meu de informatica. Si nu dat gres niciodata. Mi-a explicat ca prin System Restore virusul este automat sters, pt ca el la data aceea anterioara nu exista.

    Oricum, eu am verificat metoda de mai multe ori si am scapat de fiecare data de virusi pe care programele antivirus nu ii depistau.

    RăspundețiȘtergere
  3. P.S. si nu de pe RS il luasem, ci de pe alt pc, prin stickul meu. Spun asta pt ca mi-am reinfectat ambele pc-uri. Era Palevo, pana la urma Malwarebytes-ul si McAfee l-au dibuit, dar dupa 2 saptamani.

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.