marți, 10 octombrie 2017

Patria mea esti tu, ep. 16 rezumat




Patria mea esti tu, ep. 16 rezumatKostas, vicepreşedintele sosit de la centru, are o conversaţie cu Cevdet, care nu-i inspiră încredere şi pe care de la bun început nu l-a plăcut, şi la urmă pune să fie degradat, arestat şi ţinut în custodie. Stavros, cu multă plăcere, îi smulge lui Cevdet toate însemnele de colonel de pe uniformă înainte de a-l băga la celulă. Kostas îi ordonă lui Vasili să fie găsiţi cei care au arborat drapelul turcesc peste cel grecesc la ceremonie şi să fie arestaţi, pe lângă faptul că îl trage la răspundere pe Vasili pentru toate eşecurile suferite de armata greacă. Drept urmare, nici Vasili nu va mai fi general şi comandant în Izmir. Pe drumul către închisoare, Leon îl vede pe Cevdet şi amândoi se privesc fără să-şi vorbească. Detenţia este un nou prilej pentru Cevdet să-şi amintească de perioada în care a fost deportat.

Tevfik, încurajat de promisiunea făcută de Azize, vine acum când doreşte în vizită la ea deşi nimeni din familie nu îl primeşte cu bucurie. Hilal, la tipografie, deplânge alături de ceilalţi prieteni moartea camaradului lor, Haydar. Împreună, hotărăsc să ia cadavrul acestuia de unde este depus, dar asta nu e o sarcină uşoară, aşa că o vor ruga pe Azize să-i ajute. Azize se va duce la Tevfik să-i ceară această favoare. Leon are o anume satisfacţie să-l vadă pe taică-său demis, dar stă de vorbă cu el şi îi aminteşte că l-a avertizat că şi Stavros îl bănuia pe Cevdet că n-ar fi loial, totuşi, şi că este un spion, dar Vasili n-a vrut să asculte, iar Leon se înfurie pentru că taică-sau avea atât de multă încredere în colonel. Vasili îl dă afară din birou iar Leon doar îi mai spune, din uşă, că dacă familia lui va trebui să se întoarcă la Atena, el va rămâne în Izmir să-şi facă datoria.

Kostas, noul comandant al Izmirului, ordonă că soldaţii să devasteze tarabele turcilor din piaţă şi să bage spaima în ei. Tevfik află că Cevdet este la închisoare şi se miră foarte mult auzind această veste. La închisoare, colonelul primeşte informaţia că printre tinerii care au desfăcut steagul turcesc era şi Hilal, iar el acum, în situaţia dată, nu poate să facă nimic s-o ajute. Yakup îi aduce un mesaj de la Mustafa Kemal şi îi spune că Anatolia se uneşte sub comanda lui. Vice-preşedintele Kostas le permite turcilor să-l îngroape pe Haydar cu onoruri, însă în realitate el a acceptat asta din două motive bine stabilite: Tevfik să i-l predea pe Esref, şi pentru că în sinea lui crede că făptuitorii se vor deconspira la funeralii. Stavros deja are un plan ca să-i prindă şi suspectează că Hilal a participat şi ea la acea acţiune.

Tevfik se duce la închisoare să-l tachineze pe Cevdet şi să se bucure de păţania lui. Îi spune la un moment dat că o să aibă el grijă de Azize şi de fete, chiar dacă acel glonte - pe care Miralay îl păstrează în buzunar - i-ar fi tras în piept. Colonelul se enervează şi îl strânge de gât pe Tevfik, aşa, printre zăbrelele celulei, şi acesta scapă din mâinile fostului său prieten doar la intervenţia gărzilor. Leon îl descoase pe Stavros să vadă dacă are dovezi că Hilal a colaborat, şi colonelul îi spune sincer că nu are, dar îl întreabă de ce îl interesează acest amănunt? Leon, prevăzător, răspunde că doar voia să ştie cine se face vinovat de demiterea tatălui său. Însă cunoscându-l pe Stavros de ce ar fi în stare, Leon se află printre cei care asigură ordinea la înmormântare şi este cu ochii după Hilal. Mehmet se uită cu multă ură la soldaţii greci, iar Stavros îi ordonă lui Leon să-l aresteze, din exact acest motiv pueril, însă în învălmăşeala care se creează, Mehmet şi Hilal reuşesc să fugă. Leon aleargă după ei, dar şi după ceilalţi camarazi care fug pe străzi cu tiparniţa în braţe. Ali Kemal îi vede şi le face semn să se adăpostească la taverna lui Mihalis. Hristo face curat pe acolo, iar când vin soldaţii, nu găsesc nimic suspect şi pleacă.

Patria mea esti tu, ep. 16 rezumatSeara, are loc o recepţie de bun venit dată în onoarea lui Kostas iar Hilal vrea să vină ca să-i vorbească vice- preşedintelui şi să-i spună că ar trebui să le permită turcilor să-şi onoreze drapelul. Hilal ştie că ceea ce vrea să facă este riscant, dar presupune că nu s-ar atinge nimeni de ea cu atâţia jurnalişti de faţă. Tevfik începe să pună în aplicare un plan, ca să îndeplinească promisiunea faţă de Kostas, legată de Esref şi amândoi se întâlnesc, în civil, la un restaurant unde discută despre misiunile care vor urma. Yildiz află despre bal şi se duce la Eleni la magazin s-o roage să-i dea o rochie, ca să-l recucerească pe Leon. Cu acest prilej, Eleni îi spune lui Yîldîz că ea îl iubeşte pe Ali Kemal, dar aceasta nu se bucură, deşi este mirată să audă aşa ceva şi devine chiar geloasă. Însă rochia de la Eleni are o altă destinaţie. Hilal găseşte rochia, o ia şi se duce la bal ajutată de Mehmet. Leon o vede şi o forţează oarecum să danseze cu el, ca să aibă ocazia să-i spună să-şi bage minţile în cap şi să nu se apropie de Kostas, dacă vrea să nu fie dusă la închisoare escortată de Stavros. Leon o avertizează că a doua oară n-o poate nimeni scăpa de ştreang.

Yakup se află şi el la bal şi dă unei servitoare o anumită placă de gramofon pe care s-o pună după melodia pe care Leon şi Hilal tocmai au dansat. În sală se aude un discurs de-al lui Mustafa Kemal în timp ce invitaţii sunt şocaţi. Leon imediat o roagă pe Hilal să plece, pentru că ea este singura persoană de naţionalitate turcă din sală şi toate bănuielile vor cădea pe ea. Dar Hilal îl trage pe Leon după ea, afară şi apoi pleacă acasă unde se ceartă cu Yildiz pentru rochie, aceasta minţind că a fost invitată de Leon. Hilal se întristează auzind-o, pentru că o crede şi pentru că îl iubeşte şi ea pe locotenetul grec.

Yakup, care plecase înainte să se dezmeticească cineva dintre cei de la bal, ajunge la închisoare şi, deşi ordinele errau foarte stricte în ceea ce-l priveşte pe Cevdet, el scoate pistolul şi ameninţă, ca să i se deschidă celula acestuia să poată intra la el, să-l ajute să evadeze. Înainte să iasă din incinta închisorii, un gardian îl răneşte pe Yakup şi Cevdet îl va duce într-o casă în pădure unde îl va îngriji. Grecii îl caută peste tot, însă mai întâi merg acasă la familia lui şi le trezesc pe femei în toiul nopţii. Stavros ordonă că doi soldaţi să rămână peste noapte acolo în caz că Cevdet va veni. Leon se oferă voluntar. Hilal, din cauza minciunilor surorii sale, crede acum că Leon se joacă cu amândouă fetele, şi, când acesta încearcă, dimineaţa, să între în vorbă cu ea, se face că nu-l aude. Când o întreabă de tatăl ei, Hilal îi răspunde tăios, că oricum, chiar dacă ar şti ceva despre el, nu i-ar spune. Discuţia lor este auzită de Yîldîz, iar la un moment dat Hilal bravează şi îi spune locotenentului că mai bine murea decât să danseze cu el aseară.

Patria mea esti tu, ep. 16 rezumatYakup face febră şi se simte tot mai rău din cauza rănii de la braţ iar Cevdet, deşi este riscant, pleacă la spital şi o convinge pe Azize să vină cu el. Stavros pune peste tot în Izmir poze cu colonelul, că este căutat, apoi se interesează peste tot unde este Azize, care pare să fi intrat în pământ. Când ajung la casa din pădure, Azize nu vrea să-l salveze pe Yakup şi asta generează o ceartă între cei doi foşti soţi, Cevdet încercând să-i explice de ce a divorţat de ea deşi îşi iubeşte familia. Până la urmă el o încuie în casă şi ea trebuie să-şi facă meseria.

Yakup îi transmisese lui Cevdet, de când era încă în închisoare, că mesajul lui Kemal Mustafa era ca el să reintre în serviciile armatei greceşti, iar pentru asta îl va preda pe Esref lui Kostas, deşi ştie că Esref trebuie eliminat. Pentru a-şi îndeplini planul, Cevdet îi trimite un bilet paşei şi se prefac că Esref a fost prins şi ameninţat de colonel. Amândoi merg la comandament unde Stavros rămâne uimit şi invidios când vede cine pe cine aduce. Vasili şi Kostas se arată mulţumiţi de faptul că fostul colonel l-a adus pe tavă pe Esref, dar situaţia acestuia încă nu este clară, pentru că predarea paşei nu exclude faptul că el este spion ....

rezumat alcătuit după episodul în limba turcă


Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Google plus pin




a fost: Patria mea esti tu, 15                                                       urmează: Patria mea esti tu, episodul 17 rezumat
sursa foto: capturi video de pe youtube

Pentru alte episoade din acest serial
vă rog accesați pagina Rezumate seriale.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.