marți, 16 martie 2010

Mandrie si prejudecata

Nu, nu despre roman voi scrie, ci despre ceva ce mi-a venit in minte in urma unei lectii deschise la care am participat astazi.

Profesoara prezentase o scena din ecranizarea romanului de Jane Austen si incerca sa le sugereze elevilor ca una dintre eroine se casatoreste cu un barbat oarecare doar pentru averea lui, pentru ca-i oferea un camin si nu din iubire. Dar dialogul dintre eroina si prietena ei care nu o intelege, era foarte clar: nu avea bani, evident nu avea un serviciu, in secolul 18 femeile nu munceau, era fata batrana la cei 27 de ani, si era singurul barbat care o ceruse.

Deja devenise o povara pentru parinti si era cazul sa plece de pe capul lor, chiar daca pretendentul nu era barbatul visurilor sale. Si totusi profesoara insista asupra acestui aspect, material, si a lipsei iubirii.

Dar poate ca in secolul 21 este firesc ca doi oameni, care isi castiga painea si au un serviciu, sa se ia din iubire. Insa intr-un secol in care femeia nu avea scoala si nu era de conceput ca ar putea munci, intr-un secol in care femeia era o anexa a barbatului, nu era perfect normal ca o casatorie sa fie de fapt un fel de afacere: eu iti ofer casa si bani, tu-mi faci menajul si copiii ?

Asa ca, extrapoland ideea, incep sa ma indoiesc serios ca tinerele din ziua de azi, care umbla dupa babalâci plini de bani, sunt moderne. Ba din contra, au o gandire Victoriana, atata vreme cat ele nu concep sa munceasca pentru a-si castiga existenta, ci doar sa fie niste obiecte frumoase la bratul sotilor lor, sa le faca eventual un copil, doi, si sa suporte fara sa cracneasca viata de desfrau pe care toti barbatii (ultra)bogati o duc.

Ca unele se mai schimba si incep sa castige banii lor, si apoi se desprind de cel care le-a oferit protectie - ce cuvant alunecos :o si incep sa devina femei moderne cu adevarat, asta e o alta poveste, nu? :)

2 comentarii:

  1. Eu cred ca fetele care aleg sa traiasca , la umbra unor babalaci,nici nu stiu ce este o gandire Victoriana !De ce spun asta ? pentru ca ele provin din niste familii foarte sarace ,unde nu au avut poate nici ce sa manance dezorganizate si ce este foarte grav chiar sunt sfatuite sa gaseasca unul cu bani si sa-i scoata si pe ei din saracie.A se vedea cazul Moni , cazul sotiei lui Lis.....etc.Nu pot sa cred ca aceste fete au ceva pentru un barbat cu 20-30 -40 de ani mai in varsta !Slava Domnului, am fost si eu tanara cei drept erau alte vremuri,dar nici o clipa nu ma puteam gandi la un baiat cu varsta mai mare decat mine.Diferenta dintre mine si sotul meu este de 3 ani, ca o paranteza . De aceia cred ca educatia din familie , armonia in familie,si mai ales rolul MAMEI un educatia fetelor este foarte importanta.O femeie mama puternica care stie ce vrea de la viata ,cu siguranta va avea grija , ca fata ei sa fie stapana pe ea sa-si faca o cariera ,si la randul ei sa aiba o familie sanatoasa !Din pacate ,tot mai multe femei aleg cale strainataii,sa poata sa-si intretina familia si iar si iar femeia , mama , fica , sora, ajung sa duca pe umerii lor toata greutatea si mizeria acestei societati din care nu stiu cum vom ajunge si noi la civilizatie! Din fericire , si multumesc Domnului am fost si sunt priveligiata in sensul ca am o familie frumoasa cu doi copii realizati ,care stiu ce au de facut si de care sunt tare mandra! Doly

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa este, Doly, acele fete nu stiu ce fel de mentalitate au, si nici nu e nevoie sa stie. odata ce constientizezi un lucru gresit despre tine, ai si inceput sa-l corectezi. Dar ele intr-adevar, o parte, provin din familii foarte sarace (exact ca eroina din romanul sus mentionat:) ) si asta e singura solutie de a scapa de saracie. Am cunoscut o asemenea femeie, ghid turistic, in 2005. Era foarte nefericita, a recunoscut ca era saraca si a ales sa se marite cu un domn mult mai in varsta numai ca sa scape de aceasta povara, dar nici nu si-ar fi dorit sa fi facut altfel vreodata. (Nu cred ca e cazul sa le judecam, eu ii multumesc lui Dumnezeu ca am ce manca si ce imbraca, desi nu am o casa a mea si nici masina sau alte lucruri scumpe, dar care in ziua de azi sunt ceva normal pt orice om; unii n-au ce pune in gura zile intregi, am o colega asa, de cativa ani are doar 45 de kg si din salariul ei de prof. traieste si fiul ei, fara serviciu si putin bolnav psihic, sunt doua umbre amandoi). Insa nu toate fetele care gandesc asa si fac asa, intr-adevar, invatate de mici din familie sa faca asta, au provenit din familii sarace, ci dimpotriva, se continua o mentalitate de ev-mediu: avem bani, tu ia unul tot cu bani, si stai acasa sa nu faci nimic toata viata. Dar in fine, ideea era ca ele se considera moderne pt ca gandesc asa :)) pe cand femeia moderna e aia care isi castiga singura banii. Acuma neah! :P de cand era omul om si venea la pestera, femeia statea acasa sa creasca copiii si sa ingrijeasca pamantul, iar barbatul mergea la vanat sa aduca de-ale gurii. Poate ca si pestera tot el o castiga prin lupta dreapta cu alti masculi :)))

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.