sâmbătă, 20 iulie 2013

Hobitul. O calatorie neasteptata.


Prima parte din seria trilogiei The Hobbit, de J.R.R.Tolkien a fost lansată anul trecut. Anul acesta urmează să apară partea a doua.

Filmul începe oarecum cu scenele de la începutului seriei LOTR. Frodo, ușor neatent la ceea ce face Bilbo, surescitat de apariția în zonă a vrăjitorului Gandalf. Dar Bilbo își scrie memoriile, ca să aibă Frodo ce citi și învăța mai târziu.

Hobitul este povestea în care Bilbo găsește inelul lui Sauron. Este povestea in care gnomii pierd teritoriul care trebuie recucerit de la dragonul Smaug. Este povestea oricărui drum de viață, în care un scop, pentru a fi atins, cere sacrificii, perspicacitate, ajutorul prietenilor, luptă, și uneori, știința de a pierde sau de a te retrage. În urma unro astfel de experiențe nu mai poți fi același om. Bilbo, dintr-un hobit obișnuit devine un erou. La fel cum în LOTR, Gandalf își ia inițierea de magician Alb, iar Arargon, dintr-un călător incognito, un anonim, devine rege.

Așadar această primă parte a trilogiei este povestea găsirii inelului lui Sauron. Presărată cu pericole, troli, orci, elfi, goblini. Cu magie neagră și cu ajutor de la vulturi. Cu umor și cu atmosferă ciudată. Cu personajul ăsta mic și slab, Gollum/Smeagol. Poate că este personajul cel mai complex al seriei. În rest, știm prea bine cine-i bun și cine-i rău. Elfii sunt ăia buni, orcii sunt ăia răi. Saruman din vrăjitor Alb devine slujitorul lui Sauron, probabil a și devenit, iar la întâlnirea dintre el și Gandalf doar se preface, pentru că e prea devreme să-și arate noul chip. Saruman trece definitiv de partea răului. Așadar și aici știm cu cine avem de-a face.

Dar Gollum este complex. El e într-o continuă luptă interioară cu el însuși. Are două nume, are două chipuri, unul real, iar celălalt oglindit în luciul apei. Chiar și când vorbește despre el, vorbește la plural, folosind pronumele personal "noi". Gollum pendulează mereu între a face bine altora sau a face bine lui însuși. Este, poate, singurul personaj care nu se regăsește în mitologiile nordului, atât de mult îndrăgite și utilizate de Tolkien în romanele sale.

Un film de văzut, pentru cei care preferă genul fantasy, și poveștile acestea pentru copii mari, povești pline de simboluri și de interpretări.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.