vineri, 16 august 2013

În ospetie

N-o să scriu despre obiceiuri, la noi sau la alții, ci pur și simplu o să întreb - sau o să mă întreb - cum ar trebui să fie? Am primit și eu musafiri de departe, am fost și eu, și ai mei musafirii altora. Dar cum ar trebui să fie, la urma urmei?

Noi am pățit așa:
- eu am găzduit câteva zile pe o prietenă din Germania. Prin 2003. I-am oferit mâncare,  cazare, plimbări și distracție pe cheltuiala mea. Când m-am dus eu la ea, am fost nevoită să o țin de mâncare și pe ea și să-i plătesc transportul și intrările la muzeele și locurile pe care doream să le vizitez. Mi-a oferit doar o singură masă de mic dejun (lapte și fulgi de porumb, că mi-a spus că musli e scump) că ajunsesem pe la 6 dimineața la ea, și mi-a dat cafeaua de dimineață, în toate cele 5 zile cât am stat acolo.

- acum câțiva ani am fost invitată insistent la o rudă care stă de mulți ani în Irlanda. M-a găzduit cum se cuvine, însă, se pare că deoarece am dorit într-una din zile să vizitez orașul - iar ei, nu - m-a făcut cu ou și cu oțet la plecare, jignindu-mă nepermis de mult doar pentru că nu m-am dus cu ei în parc în ziua aceea ci am luat un autobuz turistic hop-on/hop-off și am vizitat vreo 7-8 ore tot ce aveam de văzut acolo, cu harta în mână. După părerea mea, și după cum a degenerat discuția finală, am impresia că ar fi vrut să plătesc cazarea și masa asigurate. Ceea ce cu dragă inimă făceam, dacă ar fi vrut să-mi dea un număr de cont să-i transfer banii la întoarcerea în țară. A insistat că nu despre bani era vorba, deși toate reproșurile ei într-acolo duceau. Invitația venise în urma faptului că a petrecut mai multe zile, de sărbători, în țară, că noi i-am organizat la noi acasă ziua de naștere, i-am oferit și un cadou în afară de masa în sine (pentru vreo 12 persoane), și că au venit la noi la Revelion 5 persoane, deși anunțaseră 2.

- am fost invitată în Brazilia, aproape de Sao Paolo de o persoană cunoscută pe internet. Am fost găzduită, hrănită, plimbată toată ziua, dusă la carnaval, mi s-a oferit camera gazdei, am avut acces la orice din acea casă zi și noapte. S-au organizat mici surprize pentru venirea mea, am fost primită de primăria orașului respectiv, am fost plimbată prin Sao Paolo o zi întreagă. Am cheltuit doar pe avion și câteva cadouri aduse din țară, în rest mi s-a spus că mi se oferă masă și casă 8 zile, plus plimbări și exact așa a fost. Am plecat cu valizele pline de cadouri, cafea, suveniruri, ba vreo câteva le-am lăsat acolo pentru că nu mai aveam unde să le mai pun. Și fusesem avertizată să-mi iau minim o valiză goală că voi avea de dus înapoi niște cadouri.Dar chiar și așa, o valiză în plus a fost neîncăpătoare.

Fiecare om are calități și defecte, că nu e nimeni perfect. Dar proverbiala ospitalitate a românilor unde este? Ori ceea ce am pățit noi au fost niște pure coincidențe și cazuri izolate?






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.