duminică, 22 decembrie 2013

Cyclamen - cum o ingrijesc euAm primit acum vreo 4-5 ani un ghiveci cu o floare de cyclamen de 8 martie. Mi-a fost tare dragă floarea, dar nu știu cum s-a făcut că nu prea am avut parte de ea. Am citit prin diverse surse că e o plantă pretențioasă. Am pus-o undeva pe o masă, lângă geam, să nu fie direct sub razele soarelui. Dar se ofilea cu fiecare zi care trecea. Mi-am dat seama că nu știam cum s-o îngrijesc.

Am adus-o de la locuința mea de serviciu acasă, la ai mei, lăsând-o în grija lui taică-meu, și nu prea și-a revenit. Din când în când mai dădea câte o frunză și rareori câte o floare. Arăta jalnic. Apoi, în vara asta am început s-o ud zilnic, nu la tăviță, așa cum recomandă toate sursele de grădinărit, ci pe marginea vasului de ceramică, de jur împrejur, pentru că floarea mea este pusă într-un vas mare. Puneam cam 150-200 ml de apă zilnic. Abia după vreo 10 zile, din apa aia pusă în fiecare zi, a ajuns, în sfârșit! - și la tăviță. Apoi mă apucasem de cumpărat astă primăvară tot felul de îngrășăminte lichide - pt cactuși, pt orhidee, pt orice plantă. Lună de lună am îngrijit-o adăugând și îngrășământ la udare.Apoi cyclamenul meu a început să facă frunziș, destul de bogat, cu frunze mari, frumoase. Cum citisem că planta înflorește de toamna până primăvara, adică invers decât plantele de pe la noi, am așteptat zi de zi să văd bobocii. Și au apărut, exact în luna octombrie. Acum e plină de boboci. Are și flori, doar că observasem că i se îngălbenesc rapid frunzele.

Eu o luasem din balconul închis, unde este frig, în camera mea, unde sunt peste 20 de grade. Și am înțeles că cyclamenul, chiar dacă e în perioada de înflorire, are nevoie de temperaturi mai joase iarna, adică de maxim 20 de grade ziua (ideal 15-16 grade), și de maxim 10 grade noaptea. Pentru că în caz contrar, i se îngălbenesc frunzele și planta moare. Așa că cyclamenul meu e la loc în balcon, alături de cele câteva crăciunițe înflorite, de un crin care acum și-a găsit să înflorească după o pauză de vreo 2 ani, și alături de alte plante pe care le bibilesc cu mare drag. Acum, iarna, o ud mai rar, cam la 2-3 zile, dar tot lunar îi dau îngrășământ. Sper din tot sufletul să-și fi revenit și să o văd înflorită până în martie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.