vineri, 1 august 2014

William Sturgeon si Thomas Davenport



William Sturgeon este un inventator si fizician englez ce a creat primii electromagneti si primul motor electric functional. Interesul pentru stiinta dateaza din anii de armata in timpul vizionarii unei furtuni foarte puternice. Explicatiile oferite de colegi cu privire la cauza si natura fulgerului nu au fost pe placul sau si de aceea a inceput sa citeasca toate cartile de stiinta disponibile. Autodidactia de a invata cat mai multe l-a condus catre domeniul stiintelor exacte si a limbilor moarte.

La varsta de 41 de ani, Sturgeon expune in fata publicului primul electromagnet artificial. Deoarece firele de sarma izolatoare nu fusesera inventate, electromagnetul a fost realizat din 18 fire de sarma din cupru prinse la mijloc de o bucata din fier in forma de potcoava cu o lungime de 30 cm si un diametru de 13 mm. Pentru a putea functiona, electromagnetul de doar 200 de grame a fost conectat la o baterie de Cu-Zn. Acesta avea puterea de a sustine o greutate de pana la 4 kilograme in ciuda greutatii sale.

William Sturgeon si Thomas Davenport
W. Sturgeon a avut cateva contributii fundamentale in domeniul electricitatii. De exemplu, acesta a reusit sa ofere galvanometrului un design mult imbunatatit. Galvanometrul se utilizeaza si in prezent reprezentand instrumentul de masurare a curentului electric. In acelasi an (1836), britanicul a prezentat publicului larg prezent la Galeria Adelaide de Stiinte Aplicate din Londra primul comutator pentru un motor electric fiabil. Comutatorul este utilizat si in prezent, fiind o parte importanta a motorului electric modern.

Inventarea electromagnetului de catre W. Sturgeon a reprezentat inceputul unei ere in utilizarea energiei electrice la scara larga. Astfel, comunicatiile electronice puteau fi utilizate la distante mari, iar masinile si echipamentele au putut fi puse in functiune si controlate mult mai eficient.

Thomas Davenport a fost un fierar american ce a inventat primul motor electric cu curent continuu (1834). Motorul electric era pus in functiune de o baterie si a putut fi utilizat la o masina pusa in functiune pe o pista auto. Aceasta aplicatie reprezinta un adevarat deschizator de drumuri pentru tramvaiele electrice.

In timpul vizitei sale la lucrarile din fier Penfield si Taft de la Crown Point, New York, a observat primul electromagnet comercial pus in functiune. Davenport a achizitionat un astfel de magnet pentru a-i observa modul de functionare si pentru a-i aduce imbunatatiri. Astfel, a refacut instalatia electrica utilizand fire de matase naturala provenite de la rochia de mireasa a sotiei sale, Emily Davenport, pentru o izolatie mult mai buna.

William Sturgeon si Thomas Davenport
Motorul electric cu curent continuu a fost inventat dintr-o intamplare. Thomas Davenport a construit un aparat ce functiona cu patru electromagneti. Doi electromagneti au fost montati pe un pivot, iar ceilalti doi pe stalpi ficsi. Electromagnetii au fost pusi in functiune printr-o baterie conectata la un comutator. Cand comutatorul a fost pornit, aparatul a inceput sa se roteasca, astfel luand nastere primul motor electric cu curent continuu.

Trenul electric inventat in 1835 a fost utilizat pentru a transmite energia electrica pe distante lungi prin intermediul caii ferate. Desi, T. Davenport a dorit sa patenteze inventia, acesta a fost refuzat. Insa, dupa doar 2 ani, a obtinut patentul de inventie american pentru o masina electrica.

William Sturgeon si Thomas Davenport
Impactul inventiilor sale, precum si viziunile asupra viitorului stiintei, au facut din Davenport o personalitate importanta in istoria stiintei electricitatii. Acesta a reusit sa puna in functiune un pian electric ce functiona cu un motor electric cu curent continuu. In 1840, a construit cel mai puternic motor electric pentru a pune in functiune o masina de imprimat. Pana in prezent, motorul electric a suferit diverse modificari astfel incat sa poata fi folosit in numeroase domenii de activitate pe tot mapamondul. Astfel, in Romania se produc motoare electrice cu precadere pentru domeniul industrial, dar se pot folosi si in constructii sau domeniul alimentar. BRACO INDUSTRIAL este un distribuitor autohton ce ofera motoare electrice de diferite tipuri si dimensiuni ideale pentru diverse aplicatii. In cazul in care doriti un motor electric romanesc, contactati firma producatoare.



4 comentarii:

  1. Padurariu Cristina2 august 2014 la 10:49

    Foarte interesant articolul! Chiar nu stiam unele lucruri. Multumesc, Oana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cristina, multumesc pentru apreciere, dar articolul apartine altcuiva, eu doar l-am gazduit. Si apreciat in aceeasi masura. :)

      Ștergere
  2. Un articol util pentru cine mai are timp si de citit ... Am mai vrea asa ceva pe blogul Pulbere-de-stele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Boris, multumesc mult! O sa tin cont de parerea si de dorinta ta. Cred ca ai dreptate, deocamdata postez prea multe rezumate la seriale si la alte rubrici, nimic.

      Ștergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.