sâmbătă, 17 ianuarie 2015

Vedeta zilei: Al Capone




Astăzi puteam să scriu despre Jim Carrey (Ace Ventura), sau despre Erich Segal, cel care a scris cartea și scenariul celebrului film Love story, sau puteam să scriu despre șahistul Bobby Fischer, multiplu campion mondial, sau despre boxerul Cassius Clay, rebotezat Muhammad Ali după ce a trecut la islamism, despre Anton Cehov sau Anne Bronte (dar cine mai citește azi literatură bună?), ba chiar și despre Benjamin Franklin, inventator și om politic care a contribuit la nașterea națiunii americane prin a fi unul din semnatarii Declarației de Independență și a Constituției.

Dar l-am ales pe Al Capone, notoriul gangster care a condus mafia italiană din Chicago-ul anilor interbelici. Al Capone, acel cap al lumii interlope care nu a fost niciodată acuzat de delictele comise, care nu au putut fi dovedite în nici un fel, ci care a fost închis pentru - ce jenant pentru un mafiot de talia lui - evaziune fiscală.

Vedeta zilei: Al Capone
Alphonse Gabriel Capone s-a născut pe 17 ianuarie 1899 la New York într-o familie de imigranți italieni. De timpuriu a aderat la un sindicat al crimei din Chicago și a devenit rapid mâna dreaptă și bodyguardul șefului acestuia, Johnny Torrio, care era suspectat de a fi făcut afaceri ilegale cu alcool. De altfel, când Al Capone i-a luat locul șefului său, printr-o succesiune de împrejurări de care nu era străin, tot din afaceri ilegale cu alcool, pe vremea prohibiției, a adunat avere. Spre deosebire de Torrio, Capone era mult mai crud și mai violent, dar relațiile sale strânse cu primarul orașului Chicago și cu poliția, au făcut să nu fie niciodată acuzat de nimic, să fie intangibil în fața legii. Ba mai mult, prin donațiile sale și prin imaginea de binefăcător pe care și-o crease, Capone era considerat de mulți un soi de Robin Hood modern. Masacrul produs de Sf. Valentin în 1929, organizat de el împotriva mafiei irlandeze, rivală, a mai șifonat din imaginea de om de bine a lui Capone, iar lumea a început să ceară intervenție federală împotriva lui.

Vedeta zilei: Al Capone
Abia după trei ani, în 1931, Capone a putut să fie acuzat de evaziune fiscală și nimic altceva. Avea câteva afaceri legale cu spălătorii - se pare că de aici provine expresia spălare de bani - dar sursele averii lui erau contrabanda cu alcool, prostituția și taxele de protecție. A primit 11 ani de detenție într-o închisoare federală și a fost găzduit chiar de celebra Alcatraz, dar se pare că de la începutul detenției a manifestat semnele unei demențe cauzate de un sifilis netratat și ajuns în stadiu final. Sau poate cu acest diagnostic voia să scape de închisoare?....  Nu știm. Cert este că starea sa psihică a degenerat continuu iar după 8 ani de detenție a fost eliberat. Al Capone a murit de inimă pe 25 ianuarie 1947 și a lăsat în urma sa faima celui care avea să fie cel mai cunoscut gangster din toate timpurile.

Chiar dacă a fost arestat, acest fapt nu a diminuat cu nimic activitatea ilegală a mafiei din Chicago. Al Capone nu avea nici o proprietate pe numele lui și nici măcar vreun cont bancar. La cheltuielile cu bani gheață folosea serviciile Western Union și nu rula sume mai mari de o mie de dolari odată. A avut strânse legături cu politicienii republicani și a finanțat campania electorală a primarului Thompson în Chicago.

De-a lungul timpului viața lui Capone a fost sursa de inspirație pentru numeroase cărți și filme, din care aș aminti aici serialul Incoruptibilii filmat în 1959, serial care a rulat la televiziunea română un deceniu mai târziu, și filmul Incoruptibilii / The Untouchables, în regia lui Brian de Palma, cu Robert de Niro în rolul titular, ca și celebra mini-serie Nașul / The Godfather, după cartea omonimă a lui Mario Puzzo, realizată în 1972 de către Francis Ford Coppola cu Marlon Brando în rolul principal.

surse foto: - wallpaper prima poză și printscreen după pagina  commons.wikimedia.org fotografia apartinând autorului Thesab.




3 comentarii:

  1. Ce actor ,ce filme ,cum mai stateam cu ochii atintiti la ecranul televizorului si urmaream cu emotie aceste filme superbe!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca stiu aproape toate cartile si filmele!

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.