luni, 19 ianuarie 2015

Vedeta zilei: Janis Joplin




S-a născut pe 19 ianuarie 1943 în statul Texas, SUA, și a fost o celebră cântăreață de rock psihedelic, cu nuanțe împrumutate de la soul și blues. A cunoscut celebritatea alături de alte nume de zei ai perioadei hippy, precum Bob Dylan, Joan Baez, Jimi Hendrix, Beatles, Rolling Stones. A făcut istorie cu stilul său muzical și a fost o deschizătoare de drumuri în muzica rock. A fost supranumită de către fani Regina muzicii Soul Psihedelic, iar cei care au văzut-o pe scenă, au descris prestațiile ei ca fiind "electrice", în ciuda faptului că era mică de statură. Știa să cânte la mai multe instrumente, dar pe scenă evolua doar vocal.


Joplin a fost de timpuriu o fată rebelă și a dus o viață dezordonată, pigmentată cu droguri și băuturi alcoolice tari. În 1965 s-a hotărât să renunțe la viața pe care o ducea și să revină la normalitate ca să-și termine studiile în Texas, dar asta nu a durat multă vreme. În 1969, la festivalul de la Woodstock, a urcat pe scenă beată și drogată bine cu heroină, ceea ce n-a împiedicat-o să fie extraordinară, chiar dacă n-a fost în forma ei maximă.

Dintr-o supradoză de heroină, Janis moare în jurul datei de 4 octombrie 1970, la 27 de ani. Era duminică. Trebuia să vină la o înregistrare, iar producătorul care o aștepta s-a dus la ea acasă să vadă ce s-a întâmplat. Janis era deja moartă, căzută lângă pat. Se pare că în ultimele 72 de ore nu mai fusese văzută de nimeni, iar în ultimele 24 de ore nu mai vorbise cu nimeni la telefon.

Dar dincolo de păcatele mai mari sau mai mici, rămâne muzica ei și amprenta pe care a lăsat-o unei generații întregi.

surse foto: poza de sus - captura video de pe youtube, Janis Joplin in concert in 1969. Poza de jos - printscreen dupa o fotografie de pe fanpop.com




2 comentarii:

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.