vineri, 20 martie 2015

Ai grija de tine si de sanatatea ta!

Ai grija de tine si de sanatatea ta!
sursa: pixabay.com
De când mă ştiu am avut unele probleme de sănătate, în primul rând endocrinologice. Locuind într-o zonă în care apa este săracă în iod şi având o moştenire genetică precară din acest punct de vedere, primii medici pe care i-am cunoscut, în afara celui de familie, au fost endocrinologii, şi asta de la o vârstă destul de fragedă. Diagnosticul de hipotiroidie mi-a fost pus pe la 11 ani şi de atunci sunt învăţată să iau suplimente cu iod şi pastile care să suplimenteze hormonii tiroidieni din organismul meu. Nu ştiu dacă prescrierea de hormoni la o vârstă atât de fragedă a fost benefică, dar pe atunci aşa era procedura corectă. Însă un examen endocrinologic complex, la un copil cu probleme de greutate corporală, cu oboseală accentuată, când el ar trebui să zburde aproape non-stop pe afară, nu este nimic neobişnuit, ba chiar este cel mai bun lucru de făcut.

Însă dacă problemele tiroidiene la copii pot fi mai rare astăzi, femeile care ajung la vârste mature trebuie să aibă singure grijă de organismul lor şi de acest balans foarte fin al hormonilor secretați de glandele endocrine, care se dă peste cap odată cu încetarea activităţii ovarelor şi instalarea menopauzei. În jurul vârstei de 50 de ani unele femei, care până atunci nu aveau probleme majore de sănătate, constată că se îngraşă brusc, că se confruntă ori cu hipotiroidie ori cu hipertiroidie, oasele devin fragile, tensiunea nu mai este stabilă sau chiar urcă, iritabilitatea este crescută şi ne sare muştarul din te miri ce, bufeurile ne strică momentele cele mai frumoase ale zilei, iar viața nu mai e aceeaşi ca şi până atunci. Dar cu toate trebuie să ne obişnuim până la urmă, însă asta nu înseamnă că nu există o medicaţie care să ajute la ameliorarea neplăcerilor specifice vârstei mature.

Un alt examen anual obligatoriu după 40 de ani este testul Papanicolau, simplu de făcut, fără dureri pentru pacientă, dar care are atâtea beneficii şi care te poate scuti de multe probleme ulterioare. Acest test detectează dacă pe colul uterin există o înmulţire anormală a celulelor şi astfel un eventual cancer de col uterin poate fi depistat într-o fază incipientă, moment care permite un tratament şi o vindecare totală. De ce să nu ai grijă de tine, când astăzi este uşor să depistezi problemele de sănătate şi când medicina a evoluat atât de mult încât există tratamente adecvate pentru toate afecţiunile şi toate problemele care ne pot umbri anii maturităţii? Totul este posibil, dacă mergi la timp la un control medical.

6 comentarii:

 1. trebuie sa avem grija de sanatatea noastra,caci daca nu avem noi ,atunci cine sa aiba!

  RăspundețiȘtergere
 2. Sunt eu Ale.Ce mai faci?Multe persoane sunt diagnosticate cu endocrinologie.Noi suntem sensibili.Nu suntem puternici ca vantul.Noi trebuie sa avem grija,caci sanatatea o pierzi intr-o fractiune de secunda.E foarte usor.Dac-o pierdem,viata noastra e ruinata.Si oricum,Oana,cand pui rezu' ep-ului 101 din tradarea?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna Ale. Adevarat, suntem si sensibili, dar fara un fond genetic cu tendinte de dezechilibre endocrine nu se prea intampla sa ai probleme din astea. Poate doar daca intervine o alimentatie dezechilibrata pe o perioada lunga de timp.

   Si tu, Brutus? :) Pe bune ca nu-mi programez cand sa ma uit la serial(e). De obicei, nu postez la Tradarea in weekend. Am de recuperat la Fatmagul. Poate e greu de crezut, dar totul la mine depinde de chef. Iar acum ploua de 2 zile si n-am chef de nimic, de nimic, de nimic........

   Ștergere
 3. Barbatii au mai putine probleme de tiroida. Asa am auzit. Si ma intreb oare de ce?...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cred ca ai dreptate, desi n-as sti sa-ti raspund la intrebare. Poate din cauza ca sistemul vostru endocrin e mai stabil?

   Ștergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.