joi, 11 iunie 2015

La revedere, Saruman!

La revedere, Saruman!
A fost Dracula, Saruman (LOTR), contele Rochefort (Cei trei mușchetari), a jucat în seria James Bond, a petrecut o viață pe platourile de filmare. Acum a plecat să ia inițierea finală, printre stele.

S-a născut în Westminster, Marea Britanie pe 27 mai 1922, adică de curând a împlinit venerabila vârstă de 93 de ani și a mai apucat să trăiască puțin, cât să se mai bucure de căldura verii.

Și-a început cariera cinematografică în anii '40 și datorită fizicului său considerat expresiv pentru roluri negative, a fost distribuit în filme horror și gotice. În 1977 pleacă în Statele Unite și acolo cariera sa cunoaște o altă dimensiune. Este distribuit în alt gen de filme, de exemplu în seria Aeroportul, în filme istorice, sau împrumută chipul și vocea sa unor figuri politice ale prezentului. În afară de film, a mai făcut muzică, vocea i-a fost folosită la unele pelicule animate, inclusiv în alte limbi, pentru că Lee vorbea fluent italiana, franceză, germană și spaniolă, apoi mai știa și greacă, rusă, chineza mandarină și suedeză.

Dar noi ni-l amintim cel mai bine în rolul vrăjitorului Saruman din trilogia Stăpânul inelelor, personajul care de bună voie trece de partea lui Sauron și se pune cu puterile sale la dispoziția întunericului. Mi-ar fi plăcut să-l văd într-un alt film, continuare la LOTR, cum s-a făcut de a devenit mag negru. Pentru că orice alegere are motivele ei pentru care a fost făcută. Iar dacă Silmarillion va fi ecranizată, probabil că vom vedea pe tânărul Saruman împrumutând chipul unui alt actor.

RIP Christopher Lee!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.