marți, 29 septembrie 2015

5 criterii de tinut seama la alegerea unui parchet





5 criterii de tinut seama la alegerea unui parchet
Am în casă şi parchet clasic, din lemn de stejar, şi un laminat, pe o porţiune a camerei mele. Parchetul laminat îl prefer, pentru că deşi are cca zece ani de când este pus, e la fel de frumos, de lucios şi are acelaşi colorit ca la început. Parchetul din lemn este mult mai vechi, dar trecerea timpului a lăsat urme mai adânci - se văd urmele mutării mobilei de colo-colo, paluxul s-a dus de mult şi lemnul are un aspect striat, neplăcut privirii, zonele de sub covoare sunt mai uniforme coloristic vorbind, iar cele expuse sunt mai închise la culoare şi mai uzate, chiar dacă nu se trece pe acolo. Dar şi parchetul laminat este bun doar dacă e de calitate bună, nu un sortiment ieftin care rezistă câţiva ani doar. Iar în ziua de azi parchetul laminat are cam toate calităţile unui parchet din lemn, este inclusiv anti-fonic, dar arată bine timp mai îndelungat.

Să luăm pe rând câteva criterii de ţinut seama la alegerea parchetului.

1. Preţul. Parchetul din lemn este mai scump. Cel laminat vine în diverse variante de calitate şi de preţuri, pentru orice buzunar. Parchetul laminat este mai ieftin datorită procesului de fabricare din lemn compozit presat la temperaturi înalte, de aceea laminatul poate fi la jumătate din preţul parchetului de lemn clasic, care şi el diferă la preţ în funcţie de esenţa din care este făcut. Un parchet din lemn exotic va costa cu mult mai mult decât un lemn autohton, iar diferenţa de bani va acoperi raritatea lemnului şi/sau importul acestuia, calitatea fiind aceeaşi cu a unui lemn mai popular.

2. Instalarea. Este cu mult mai uşor de instalat şi de acoperit o cameră cu parchet laminat, decât cu parchet clasic. De aici, şi manopera este mai scăzută în cazul laminatului.

3. Durabilitatea. La o aceeaşi calitate, laminatul este mai durabil pentru că este tratat cu substanţe speciale care asigura rezistenţa la şocuri şi la umezeală, ceea ce la parchetul din lemn nu se întâlneşte în aceeaşi măsură. Ba chiar se degradează foarte rapid de la umezeală, indiferent ce ai face.

4. Reparaţia. Parchetul laminat trebuie înlocuit de tot dacă peste ani se strică o porţiune din el. Asta deoarece se decolorează în timp şi chiar dacă v-aţi luat câteva lamele de rezervă, cele noi s-ar putea să nu arate la fel cu parchetul deja purtat.

5. Aspectul estetic. Aici, fiecare cu gusturile lui. Unii zic că mai bine arată parchetul clasic, alţii că acela laminat este mai arătos. Eu fac parte din a doua categorie, pentru că am văzut parchet laminat care este la fel ca aspect ca şi cel din lemn.

5 criterii de tinut seama la alegerea unui parchet
Acum am în casă parchet din lemn dar dacă s-ar deteriora foarte mult, l-aş schimba cu un parchet laminat de bună calitate, o culoare ceva mai închisă decât gălbuiul de care m-am săturat până la refuz. Pe site-ul celor de la Arabesque am găsit o varietate foarte mare de parchet laminat ca şi de lamele pentru lambriuri. Lambriul este foarte potrivit într-o cameră răcoroasă, lemnul fiind un bun izolator. Parchetul maro roşcat de la Arabesque îmi place cel mai mult şi mi se pare convenabil la preţ. Dacă vreau o sufragerie frumoasă, că tot m-am apucat s-o redecorez, trebuie s-o înnoiesc până la capăt, nu? Voi ce fel de parchet preferaţi?



7 comentarii:

  1. calitate si design pe masura,imi plac foarte mult aceste modele de parchet,usor de montat si se intretin si foarte usor!

    RăspundețiȘtergere
  2. Intr-adevar, o fi parchetul din lemn masiv mai bun, dar cel laminat se intretine mult mai usor si arata mult mai bine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa zic si eu, desi sunt voci care afirma ca parchetul natur transmite mai multa familiaritate si caldura. Dar acum este laminat care arata exact ca parchetul clasic, deci ...

      Ștergere
  3. Si eu am laminta si sunt foarte foarte multumita de el.

    RăspundețiȘtergere
  4. Parchetul din lemn este mai durabil, orice s-ar zice.

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.