vineri, 2 noiembrie 2018

Avantajele si dezavantajele utilizarii unui cuptor cu convectie

Avantajele si dezavantajele utilizarii unui cuptor cu convectie

Un cuptor cu convecție este un cuptor care încălzește alimentele prin circulația aerului fierbinte. Cuptoarele cu convecție utilizează un ventilator pentru a circula aerul fierbinte. Dacă sunteți pe punctul de a vă cumpăra un aragaz și un cuptor nou,sfatul meu este să alegeți un cuptor cu convecție, bineînțeles luând în considerare avantajele și dezavantajele acestuia.

1. Eficiență la gătire


Când alimentele sunt gătite într-un cuptor convențional, schimbul de căldură între aerul fierbinte și alimentele reci și evaporarea umidității în alimente creează un strat izolator pe suprafața alimentelor care încetinește procesul de gătire. Curenții de aer dintr-un cuptor cu convecție elimină acest strat izolator, astfel că transferul de căldură este mult mai eficient și timpul de gătire e mai scurt, ceea ce aduce economii la factura de curent.

2. Mâncarea este gătită uniform


Avantajele si dezavantajele utilizarii unui cuptor cu convectieUn cuptor tradițional nu are aerul din interior la o temperatură constantă peste tot. Sunt zone cu aer fie prea fierbinte, fie prea rece. Ventilatorul cuptorului cu convecție permite aerului cald să circule peste tot, astfel încât temperatura să fie aceeași. Mai mult, la cuptorul cu convecție nu trebuie să vă faceți griji că mâncarea s-ar putea arde sau va fi insuficient gătită. Acestea sunt probleme obișnuite doar la cuptoarele convenționale.

3. Puteți găti mai multe feluri deodată


Dacă aveți de pregătit o masă festivă, sau pur și simplu pentru mai multe persoane, va trebui să gătiți mai multe feluri de mâncare în cuptor simultan. Acest lucru este posibil numai în cuptoare cu convecție. Puteți să așezați felurile de mâncare unul peste celălalt, iar mâncarea va fi gătită la temperatura corectă. Sau puteți să așezați tăvile de diverse forme una lângă cealaltă, pentru că nu mai este nevoie să țineți vasul cu mâncare doar pe mijloc, așa ca la cuptorul tradițional.

Cu toate acestea, cuptoarele cu convecție au dezavantajele lor.

Carnea, peștele și fructele de mare se gătesc foarte bine prin convecție. Însă felurile de mâncare puse în vase cu închidere, precum caserolele, nu vor fi gătite foarte diferit față de un cuptor standard. Vasele închise la culoare și dense vor provoca supraîncălzire și rumenire excesivă atunci când sunt utilizate în cuptoare cu convecție. Orice material acoperit se coace mai bine într-un cuptor convențional.

Aluaturile de prăjituri nu cresc la fel de mult ca într-un cuptor tradițional, pentru că acel aluat are nevoie de aer cald și static ca să crească. Curenții de convecție îl fac să rămână pe loc.

Aceste cuptoare se strică mai repede deoarece sunt mai fragile decât cuptoarele tradiționale și, de la un punct încolo, ele vor necesita unele reparații.

Per ansamblu, însă, cuptoarele cu convecție reprezintă o mare investiție pentru eficiența în bucătărie. Există multe modele și dimensiuni disponibile, așa că ar trebui să găsiți rapid soluția potrivită nevoilor dvs., chiar dacă acel cuptor este pentru uz comercial sau casnic.




Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share tweet Google plus pin












7 comentarii:

  1. Dacă gătești pentru mai multe persoane, chiar poate fi de un real ajutor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu prea le am cu bucătăria, de aceea cred că mi-ar fi de mare ajutor

    RăspundețiȘtergere
  3. Si eu visez la un cuptor mai profi, iar unul de genul asta sigur mi-ar fi de folos. Mai ales pentru ca pot sa fac mai multe mancaruri in acelasi timp.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu mi-am luat un cuptor recent, cu convectie, dar nu stiam atatea despre el, cate am citit in articolul tau. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  5. Au chiar multe avantaje, poate pe viitor voi lua unul.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cred ca as fi incantata de un astfel de cuptor. As putea sa trec peste acele aspecte negative

    RăspundețiȘtergere
  7. Si noi am optat pentru un cuptor cu ventilator si suntem extrem de multumiti de el. Cand nu ai nevoie de el, poti alege sa nu il folosesti. Dar sunt situatii cand e mare nevoie si atunci este perfect.

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.