duminică, 20 ianuarie 2019

Pietre și bijuterii. Azi, tanzanitul

Pietre și bijuterii. Azi, tanzanitul


Am spus-o de multe ori, pe mine bijuteriile mă fascinează. Nu știu de ce, sau dacă toate femeile sunt vrăjite de magia bijuteriilor scumpe și fine. Dar eu când merg pe stradă și trec pe lângă un magazin de bijuterii, mă opresc instantaneu, preț de câteva secunde, oricât de multă treabă aș avea. Mă atrag ca un magnet sclipirile acelea tainice și fermecate, de parcă m-ar ține pe loc cu niște fire nevăzute. Le contemplu, nu mi le doresc neapărat, chiar dacă, la o adică, nu m-aș dau înapoi de la a-mi cumpăra o bijuterie cu o piatră prețioasă rară, dacă se poate.

Acum suntem în luna ianuarie, pe segmentul zodiei Vărsătorului, care este protejat de pietre prețioase roșu închis, precum granatul, sau violet, precum ametistul și tanzanitul, culoarea violet rezonând cu una dintre cele două planete guvernatoare ale zodiei sus-amintite - Uranus.

Pietre și bijuterii. Azi, tanzanitul

Tanzanitul este o varietate de zoisit (un sorosilicat de aluminiu) de culoare albastră spre violet, nuanță datorată prezenței vanadiului în structura cristalului. Duritatea este de 6,5 pe scara Mohs, așadar acest cristal este destul de dur, având în vedere că 10 este nivelul maxim, acordat diamantului. Piatra a fost descoperită de Manuel de Souza în 1923, în Tanzania de nord, în regiunea vulcanului Kilimanjaro. Nicăieri în lume nu mai există această varietate de zoisit, și de aceea o piatră naturală de tanzanit poate fi foarte scumpă. Cristalul este recunoscut pentru polichroismul său remarcabil de puternic, adică pentru proprietatea de a reflecta diverse nuanțe, albastru, violet, indigo și visiniu, uneori chiar verde și roșu, în funcție de unghiul sub care cade lumina pe cristal și sub care este privit.

Pietrei i-a fost dat numele de tanzanit de către magazinul exclusivist de bijuterii de lux din New York, Tiffany & Co, după numele țării de proveniență și mult timp magazinul și-a făcut o celebră reclamă, care spunea că tanzanitul se găsește în două locuri în lume acum: în Tanzania și la Tiffany's. Bijuteriile cele mai scumpe conțin tanzanit albastru închis, care seamănă cu safirul, dar există și varietăți mai deschise la culoare și mai accesibile ca preț. Cu toate acestea, piața este inundată de tanzanite ieftine, în realitate zoisite tratate termic la 600 de grade Celsius, timp de 30 de minute. Pe de altă parte, acest cristal până acum nu a putut fi sintetizat industrial, așadar, tot ceea ce se găsește pe piață sub numele de tanzanit, dacă nu este un fals grosolan, e cristal natural, fie el original sau imitație.

Pietre și bijuterii. Azi, tanzanitul

Cristalele albastru violet, fie ele naturale sau tratate termic, sunt azi folosite la tot felul de bijuterii. Cel mai adesea pietrele sunt montate pe inele de logodnă, brățări și pandantive. Dacă vă întrebați de unde puteți cumpăra modelul din poza de mai sus, vă spun că de la magazinul de bijuterii Zehava, care oferă garanție pe viață pieselor confecționate de ei. Pentru mine aceasta este și garanția că materialele pe care le folosesc sunt de calitate superioară iar pietrele prețioase sunt naturale și nu de sinteză ori imitații.

Despre această piatră prețioasă se mai spune că transmută energiile negative, că este o piatră a iubirii, a liniștii interioare, a iluminării, fiind o materializare a flăcării violet din esoterism. Unii comercianți susțin că atunci când cele 4 mine din Tanzania vor fi secătuite, prețul acestor cristale va crește foarte mult, și de aceea, cine are putere financiară, investește în bijuterii cu tanzanite și cu alte pietre prețioase rare.

sursă foto - ultima poză, zehava.ro; restul, albumul personal


Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share tweet Google plus pin










13 comentarii:

  1. Ce culoare frumoasa are! Chiar nu stiam de aceasta piatra

    RăspundețiȘtergere
  2. nu stiam atatea lucruri despre tanzanit, imi place culoarea lui tare mult!

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu avem habar de aceste lucruri despre tanzanit. Culoarea este una speciala.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nici nu auzisem de tanzanit pana acum. Are o culoare foarte frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  5. N-am auzit de piatra asta, dar are niște culori foarte frumoase.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sincer nu cred ca am auzit de aceasta piatra, Insa nuanta ei e foarte frmoasa iar inelul cu piatra albastra e superb

    RăspundețiȘtergere
  7. M-a fascinat articolul tau, este ceva ce ma atrage foarte tare la bijuteriile de genul <3

    RăspundețiȘtergere
  8. Trebuie sa recunosc ca nu stiam nimic despre aceasta piatra, dar m-a fascinat articolul si sunt curioasa sa caut si pe site produse care contin aceasta piatra

    RăspundețiȘtergere
  9. Foarte frumos tanzanitul! Nu știam multe detalii despre acesta. Și eu sunt fascinată de bijuterii și de pietrele acestea. 🤗😍

    RăspundețiȘtergere
  10. Este prima oară când citesc despre piatra tanzanit, dar trebuie să recunosc, pe mine m-a cucerit din prima, oare pentru că sunt vărsător?

    RăspundețiȘtergere
  11. Mereu m-au fascinat povestile pietrelor prețioase! Recunosc ca prea multe despre efectele lor nu stiam.

    RăspundețiȘtergere
  12. mi-ar place sa primesc si eu un astfel de inel, sper sa vada si cine trebuie

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.