miercuri, 6 februarie 2019

La Speakerine / Regina ecranului, miniserie sezonul 1



La Speakerine / Regina ecranului, miniserie sezonul 1Titlul original: La Speakerine
Traducere - Regina ecranului
Gen: dramă
Episoade: 6/sezonul 1
Producător: Franța, aprilie 2018
Rețeaua de distribuție: France 2
Regia: Laurent Tuel
Scenariul: Nicole Jamet, Véronique Lecharpy, Sylvain Saada, Valentine Milville et José Caltagirone
Distribuția: Marie Gillain, Guillaume de Tonquédec, Grégory Fitoussi

Serialul s-a difuzat pe TV5 în ianuarie 2019 cu subtitrare română.

Cred că dacă nu butonam telecomanda într-o seară, plictisită de restul emisiunilor TV, nu dădeam peste această mini-serie franțuzească. Nu era primul episod, ci al patrulea, dar m-a captivat în decurs de câteva minute și acum sunt printre fanii serialului La Speakerine, care așteaptă vești despre un viitor sezon doi. A doua zi am căutat febril pe net celelalte episoade, le-am găsit și le-am văzut, deși sunt în franceză. Bruma de franceză învățată în 11 din cei 12 ani de școală n-a fost în zadar.

Așadar, rezumatul serialului:

Suntem în anul 1962. Christine Beauval este o prezentatoare tv celebră, imagine a femeii perfecte din toate punctele de vedere și este supranumită de către public la SPeakerine. Are un soț politician de succes, aflat în grațiile lui de Gaulle și pus ministru, are doi copii reușiți, în aparență, este frumoasă și invidiată de toată lumea.

La Speakerine / Regina ecranului, miniserie sezonul 1Însă dincolo de această imagine idilică, este asaltată misterios chiar în studiourile televiziunii franceze RTF unde lucrează. Cu alte cuvinte, o amenințare surdă ia forma unor scrisori în care sunt poze ale ei au ochii găuriți cu vârful unui creion, sau găsește în cabina de machiaj un manechin din plastic identic cu ea, plin de vopsea roșie, sângerie și cu un cuțit înfipt în piept. Dintr-o celebritate protejată în interiorul RTF, va deveni o femeie vânată, care se confruntă cu un tip de violență la care nu este pregătită să răspundă.

Fundalul socio-politic al Franței anilor '60 este complex. De Gaulle, președintele proaspăt ales are mulți dușmani. Comuniștii strâng rândurile și nu doar că se organizează, ci mulți dintre ei au atitudini extremiste; în plus, se infiltrează peste tot, fără să se știe cu exactitate ce gânduri au. Christine simbolizează evoluția femeilor în societate și în lumea mass media instrumentalizată de putere. Lupte, trădări și jocuri politice, nimic nu va fi cruțat. RTF este de partea puterii, dar dușmanii lui de Gaulle vor ataca totul și vor risca totul.

În iulie 1962, Christine, care de ceva vreme se gândea la o emisiune despre femei, trebuie să-și abandoneze proiectul de televiziune pentru că soțului său Pierre îi este încredințată operațiunea Mondovision, o colaborare franco-americană, de către ministrul informațiilor Eric Jauffret. Acest eveniment va revoluționa telecomunicațiile, datorită unei legături prin satelit între Franța și Statele Unite. Pe de altă parte, promovarea lui Pierre Beauval va bulversa complet familia în următoarele luni.

La Speakerine / Regina ecranului, miniserie sezonul 1 - episodul 2


La Speakerine / Regina ecranului, miniserie sezonul 1Datorită acestui succes, Pierre își atrage multe antipatii, iar directorul RTF, Darnet, care și el râvnea la parteneriatul operațiunii Mondovision, începe să se gândească la obstrucții ca Mondovisionul să nu reușească. În paralel, vedem cum ministrul Eric Jaufrett este prieten al familiei Beauval, și, în secret, iubitul fiicei lor minore, Colette, care lucrează ca secretară în biroul lui de ministru și pe care o lasă însărcinată. Într-o seară, Colette și prietena ei, Marilou, merg într-un conac somptuos unde greii politicii franceze dădeau o petrecere deocheată, nici prima și nici singura. Colette face câteva poze, fără să se gândească ce impact ar putea avea acestea în viitor. Eric o vede și o convinge să plece acasă, dar Marilou rămâne să-și etaleze farmecele către miniștrii cei maturi și pofticioși, alături de alte invitate de același gen. Dimineața, Marilou este găsită moartă, aruncată în stradă dintr-o mașină.

Pe fondul unei alte crime din zilele precedente, lucrurile se precipită. Anchetată de inspectorul Rubereau, Colette neagă totul și spune că nu știe unde și-a petrecut seara Marilou, apoi caută consolare în brațele lui Eric, care-i cere fotografiile compromițătoare ale dezmățului de la St. Cloud. Colette se duce acasă dar găsește aparatul fără filmul care a fost luat de Christine și pozele puse într-un seif. În calitate de jurnalistă, Christine alături de mai tânărul ziarist pro-comunist Phillipe Lefebvre investighează moartea suspectă a unui anume Marcel Lindet. Din neatenție, Christine și Philippe sunt arestați pentru uciderea lui Marcel, dar după câteva ore se află că acesta s-ar fi sinucis, așadar comisarul Jarrel îi eliberează, în timp ce îi cere lui Pierre să-și strunească mai bine soția.

La Speakerine / Regina ecranului, miniserie sezonul 1 - episodul 2


La Speakerine / Regina ecranului, miniserie sezonul 1
Darnet, șeful RTF, profită de întârzierea lui Christine și o aduce în studiouri pe tânăra Isabelle Auclaire, cu care are de gând s-o înlocuiască pe Christine Beauval, pe motiv că Isabelle este mai tânără și mai proaspătă, iar televiziunea are nevoie de figuri noi. În continuare, în ciuda opoziției din partea unor angajați ai RTF, el îi dă Isabellei o parte din anunțurile pe care le făcea Christine. Michelle, directoarea de programe, lesbiană nedeclarată și veche prietenă cu la Speakerine, face un coup-de-foudre pentru Isabelle și cade ușor în plasa acesteia, din fericire pentru scurt timp. Pe de altă parte, Isabelle deși pozează în ingenuă, are planuri sumbre în minte și îl seduce cu ușurință pe Darnet ca să-și atingă scopurile și să devină noua la Speakerine. Plină de șiretenie, vine în vizită acasă la Christine, aproape neinvitată, și se împrietenește cu Colette. În scurt timp Darnet o concediază de-a binelea pe Christine, spre furia acesteia.

La Speakerine / Regina ecranului, miniserie sezonul 1 - episodul 3


Pe de altă parte, Jean-Claude Beauval, fratele mai mare a lui Colette, sătul de stat sub tutela tatălui dominator, se înscrie într-o grupare comunistă și începe să acționeze din umbră, involuntar, chiar împotriva propriei familii. Moartea lui Marilou face ca petrecerea de la St. Cloud să țină pagina întâi a ziarelor de scandal. Ies la lumină și alte detalii ale acestor petreceri și totul e gata să scape de sub control și să se afle că înalți demnitari patronau respectivele dezmățuri cu minore. Lucrurile se înrăutățesc când este găsit un martor, un anume Mohammed, adolescent cu retard mental, care a văzut cine a împins cadavrul lui Marilou dintr-o mașină, în stradă. El tot spune poliției că era vorba despre o mașină de lux, dar comisarul trebuie să-l facă să tacă, să creadă că i s-a părut că a văzut acea mașină. Mohamed, însă, nu renunță la declarația lui și autoritățile vor să-l execute acuzându-l de crimă și profitând de faptul că el nu se poate apăra.

La Speakerine / Regina ecranului, miniserie sezonul 1 - episodul 4


La Speakerine / Regina ecranului, miniserie sezonul 1Trădată de soțul ei care se bucură în sinea lui de această concediere neașteptată, de Michelle și de Darnet în care avusese încredere, Christine acceptă curtea asiduă pe care i-o face Philippe și își petrece noaptea cu el. Familia Beauval se destramă cu totul, fără că ei să-și dea seama de acest lucru de la început. Eric află de sarcina lui Colette și se bucură, apoi o cere de soție. Între timp, Jean-Claude participă la un atentat cu bombă și e cât pe ce să strice toate planurile comuniștilor când o vede pe maică-sa venind exact spre cafeneaua lângă care în câteva secunde urma să explodeze o mașină capcană.

La Speakerine / Regina ecranului, miniserie sezonul 1 - episodul 5


În explozie moare Eric, care era în cafenea și era țintă atentatului. Christine supraviețuiește dar nu e de găsit și toată lumea o caută, Pierre și Phillipe conlucrând de această dată. Colette este devastată când află că tatăl copilului ei este mort, iar Jean-Claude așteaptă sentința celor din gruparea extremistă ale căror planuri era să le dejoace. Ei îl condamnă la moarte prin împușcare și îl trimit pe cel care era mai apropiat sufletește de el să îndeplinească această misiune murdară. Acesta îl duce pe Jean-Claude într-o pădure și trage un glonte în aer, apoi îl ajută să scape, dar îi dă bilete să plece din Paris și să se angajeze în legiunea străină în decurs de 24 de ore.

Isabelle își vede planurile aproape realizate. Știe că Darnet va zădărnici succesul Mondovision și așteaptă ca el să fie pus ministru în locul lui Eric, mort în atentat. Colette îi servește pe tavă încă un atu - aceasta i se destăinuise cu privire la sarcină, iar Isabelle se arătase foarte compătimitoare și se oferise s-o ajute punându-i casa la dispoziție. Christine, bulversată în urma atentatului, se duce acasă la Michelle de unde anunță familia și pe Phillipe că este în regulă. A doua zi află despre sarcina fiicei sale și vrea s-o convingă să facă avort. Colette, în aceste condiții, se duce la Isabelle crezând că aceasta o va proteja, dar femeia o leagă pe fată de pat sechestrând-o.

La Speakerine / Regina ecranului, miniserie sezonul 1 - episodul 6


La Speakerine / Regina ecranului, miniserie sezonul 1
Darnet se folosește de acest atu filmând-o pe Colette legată și șantajându-l pe Pierre că dacă nu strică ceva la transmisia de la inaugurarea Mondovision astfel încât proiectul să eșueze, îi omoară fata. Pierre taie niște cabluri, dar este observat de partenera americană care crede că el sabotează proiectul. Lucrurile se repară rapid, transmisia are loc în timp ce Pierre Beauval îi dă explicații americancei în biroul acesteia. Ea înțelege perfect situația dar se pare că fiica lui Pierre va muri....

Lucrurile se încheie cu bine când Darnet, din cauza scandalului cu petrecerile deocheate este trimis peste mări în misiune diplomatică, căzut în dizgrație. Isabelle face crize după crize de nervi și este internată la un spital de boli mintale aflându-se despre ea cine era cu adevărat și ce obsesii avea pentru la Speakerine. Jean-Claude pleacă în legiunea străină cu binecuvântarea tatălui său, spre surprinderea lui. Colette este salvată, iar Christine revine la RTF și face și emisiunea sa despre femei, prima invitată fiind mama lui Mohammed pe care tot ea l-a salvat de la execuție. Pierre este acum ministrul comunicațiilor în locul lui Eric...

Acesta a fost primul sezon al seriei. Cum spuneam, eu aștept cu nerăbdare cel de-al doilea sezon, deși nu se știe sigur dacă va fi făcut.

sursă foto - capturi video de pe www.france.tv


Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share tweet pin












14 comentarii:

  1. Nu am vazut filmul, dar imi place cum ai vorbit despre el. Si ma bucur ca cineva pe lumea asta isi gaseste timp si pentru un film.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E un serial, dar ma mir ca spui asta, tu nu te uiti deloc la filme sau seriale?!!??

      Ștergere
  2. initial ma gandeam ca e un serial de dragoste, cand am vazut si franta... dar din ce ai descris tu, cred ca mi-ar placea! doar ca nu prea-mi ajunge timpul si de multe ori intind mana dupa o carte. totusi, faptul ca sezonul are 6 episoade ar putea sa ajute!

    RăspundețiȘtergere
  3. nu l-am vazut dar asta nu inseamna ca nu mi-a captat interesul, il trec pe lista neaparat, imi plac serialele!

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu este neapărat genul meu, însă poate merită să îi acord o șansă

    RăspundețiȘtergere
  5. Pare un serial tare interesant si captivant! Din pacate nu l-am văzut dar m-ai facut curioasă sa aflu cine o amenință pe prezentatoare.

    RăspundețiȘtergere
  6. Din review-il tau pare un serial tare interesant si chiar captivant.

    RăspundețiȘtergere
  7. Stiu cum e cand te prinde un serial, pe acesta nu l-am vazut, cred ca e captivant.

    RăspundețiȘtergere
  8. Sa stii ca n-am mai vazut de mult timp un serial bun. Asta ma tenteaza, pare pe gustul meu.

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu mai am timp de un singur serial, un episod pe zi. De foarte mult timp nu am mai poposit pe un post de televiziune francez, sincer nici nu stiu daca le am deblocate in pachetul basic :)) Franceza era limba mea straina de suflet din liceu si apoi in facultate. Serialul rezumat de tine pare interesant, cred ca as putea sa il caut si eu :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Mersi mult pentru recomandare! 😘 Mereu adaug pe lista de filme și seriale ce mi se pare interesant. Sună bine La Speakerine!

    RăspundețiȘtergere
  11. Pare un serial interesant, mă voi uita și eu, mulțumesc pentru recomandare.

    RăspundețiȘtergere
  12. Multumesc pentru recomandare! Nu am auzit de el, dar il pun pe lista!

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.