sâmbătă, 30 noiembrie 2019

Cafea macinata sau cafea boabe?

Cafea macinata sau cafea boabe?

Cei care mă cunosc bine, știu că de la o vreme, mai precis de trei ani, beau numai cafea boabe pe care o macin eu, noroc că aveam în casă vreo câteva râșnițe pe care le foloseam la alte cele trebuincioase pentru prăjituri. De unde asta? La o nuntă, o verișoară mi-a spus - deși nu pot să garantez că este și adevărat - că în cafeaua gata măcinată s-ar pune și alte lucruri, precum năut sau alți înlocuitori, ori substanțe nocive, pentru că ea avea probleme cu fierea când obișnuia să consume cafea măcinată de la magazin. I-am dat dreptate și de atunci încolo am început să cumpăr cafea boabe Lavazza și l'Or, adică sortimentele mele preferate.

Așadar, cafea boabe sau cafea măcinată? Poate fi o dezbatere în rândul cunoscătorilor de cafea, ambele părți ale poveștii având unele aspecte pozitive și negative. Majoritatea oamenilor cumpără și folosesc cafea măcinată, în principal pentru că aceasta este cea mai ușor de utilizat și forma care se găsește pe rafturile fiecărui supermarket local. Dacă ați observat, puține magazine au și cafea boabe la raft, de obicei într-un sortiment redus și pusă într-un colț în partea de jos a rafturilor, de nici nu-i dai atenție. Este gata pentru preparare și nu va necesita timp suplimentar, sau echipamente din partea dvs. Și asta rezumă destul de mult toate aspectele pozitive ale cafelei măcinate. Ușor de folosit și comoditate.

Aroma și gustul cafelei

Așadar, oamenii preferă cafeaua măcinată, nu pentru că nu ar ști ce să facă cu cafeaua boabe, dar este mai simplu de folosit. Cu toate acestea, există câteva lucruri pe care ar trebui să le știți despre cafeaua măcinată, așa că poate doriți să vă gândiți de două ori înainte de a o cumpăra. Cea mai importantă este prospețimea. Odată ce a fost prăjită și măcinată, tot gustul aflat în boabe se va evapora pe măsură ce timpul trece. Chiar și pachetele de cafea ambalate în vid vor fi mai puțin proaspete decât cafeaua pe care o măcinați dvs. și o pregătiți atunci la ibric. Dacă nu ați băut niciodată cafea proaspăt măcinată, poate nici nu vă dați seama că există o diferență de aromă și gust. Dar dacă cumpărați boabe, apoi le măcinați cu câteva minute înainte de a vă prepara o cafea, aroma este mult mai puternică, iar gusturile subtile sunt mai notabile.

Finețea cu care este măcinată

Cafea macinata sau cafea boabe?Al doilea lucru de luat în considerare atunci când se compară cafeaua boabe cu aceea măcinată este finețea. În funcție de ce marcă de cafea măcinată cumperi, de obicei nu ai cum să alegi cât de fin sau de grosier vrei să fie măcinișul. De exemplu, eu îmi macin cafeaua foarte fin, așa îmi place și așa m-am obișnuit. Iar dacă aveți un expresor, puteți alege și acolo cât de fină sau de grosieră trebuie să fie cafeaua înainte de preparare. Însă și cea mai simplă mașină de măcinat vă va oferi controlul asupra acestui lucru. Cu toate acestea, unii oameni, comozi din fire, vor pune problema efortului suplimentar implicat - dar hai să fim sinceri, e chiar așa de greu să dai prin mașină 50-60 g de cafea boabe timp de un minut?

Cum îți place cafeaua?

Credeți sau nu, metoda de preparare pe care o utilizați dictează și tipul de cafea pe care trebuie să îl utilizați. Vă recomandăm să utilizați cafea măcinată dacă folosiți cafea la filtru, deoarece aceasta are o grosime perfectă pentru aceste mașini. Problema utilizării de cafea mai grosieră cu metoda greșită de preparare este că atunci cafeaua este filtrată prea repede, rezultând o băutură aromată slabă. În schimb, dacă aveți cafea măcinată foarte fin, aroma poate deveni amară, însă și aici totul depinde de gust - unora exact așa le place, o cafea tare și amară.

Pericolul de contaminare

Dacă vă place să vă bucurați de o cafea cu arome și gusturi diferite, atunci cafeaua măcinată nu este pentru dvs., deoarece produce o singură aromă, persistentă. Un alt motiv important pentru care cafeaua măcinată nu e recomandabilă, este că e predispusă la contaminare. Uleiul conținut în boabele de cafea este foarte delicat. Germenii și substanțele nocive își pot găsi cu ușurință drumul în cafea, rezultând o aromă nepotrivită care se agravează cu cât este expusă mai mult timp mediului ambiant. Poate vă amintiți că au fost perioade de timp în care cafeaua măcinată Jakobs avea un pronunțat gust de mucegai, motiv pentru care eu am și renunțat la ea acum niște ani.

Aroma cafelei persistă în timp?

Cafea macinata sau cafea boabe?Umiditatea poate afecta și aroma cafelei măcinate. Atunci când este expusă chiar și unei cantități minime de umiditate, cafeaua începe să-și dilueze uleiurile - care este sursa aromei distincte a cafelei, precum și a gustului. Acesta este motivul pentru care cafeaua trebuie păstrată într-un recipient etanș. În timpul procesului de prăjire, boabele de cafea înmagazinează mult dioxid de carbon. Prezența dioxidului de carbon este esențială, deoarece contribuie la gustul cafelei. Din păcate, o mare parte din acest gaz se pierde în timpul procesului de răcire și în procesul de măcinare. Aproximativ 80% din dioxidul de carbon este eliberat în 60 de secunde de la măcinare. Imaginați-vă ce se întâmplă dacă păstrați cafeaua măcinată în dulap mai multe zile? Cu siguranță, veți ajunge să aveți o cafea cu gust slab într-o săptămână sau zece zile. Pentru a rezolva această problemă, măcinați cafeaua boabe înainte de a o prepara!

Unde găsești cafea boabe?

Întrebarea este foarte bună, iar eu vă spun drept că numai de pe net îmi iau cafeaua boabe preferată, adică Lavazza. Dar beau și l'Or cu aceeași plăcere. Și, cu toate că nici pe net oferta nu e cine știe ce generoasă, am găsit un site, Webcoffee.ro, unde sortimentul de cafea boabe este foarte bogat. Pe Webcoffee.ro găsiți chiar tot ce vă puteți dori în materie de cafea boabe și nu numai. E un magazin online complex, cu râșnite de mai multe tipuri, expresoare, cafea măcinată, cafea boabe, capsule de cafea, ceai, ciocolată, biscuiți pentru cafea, miere, îndulcitori, etc., echipamente horeca, deci tot ceea ce poate fi în legătură cu pregătirea cafelei. Webcoffee.ro (str. Negoiu 41, sector 3, tel. 0726 788 555 / 0729 037 973) este o adevărată lume a cafelei online. Abia aștept să-mi iau niște cafea boabe Davidoff după ce mi se termină stocul de Lavazza pe care îl am.

Cât despre întrebarea din titlu, cred că răspunsul este la fiecare dintre voi, în ceașca de fiecare dimineață :) Nu-i așa?




Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share tweet pin tweet










10 comentarii:

  1. Eu nu beau aproape deloc cafea, ocazional cumpăr cafea de la Alpro.
    Când vine vorba de cafea îmi place mirosul, dar nu și gustul. Oricum, prefer să cumpăr cafea boabe când ofer un astfel de cadou.

    RăspundețiȘtergere
  2. Iubesc cafeaua, mai ales dimineata cu mult lapte si cu ceva dulce langa! Noi avem un aparat Tassimo si momentan suntem multumiti de el.

    RăspundețiȘtergere
  3. Adevarul ca cea mai buna cafea e cea boabe si sa o macini tu pe loc, insa comoditatea, graba si alte inconveniente ma fac sa aleg mereu cafeaua macinata

    RăspundețiȘtergere
  4. Cred ca adevarata cafea e cea boabe pe care o macini, gustul e incredibil. Acum depinde ce fel de expresor foloseste fiecare.

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte bun site-ul, multumesc mult pentru link si pentru sfaturi!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ador aroma de cafea si am bucur ca am redescoperit placerea si bucuria de a bea o cafea buna.

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu sunt dependenta de cafea. De cativa ani am un espressor pe baza de capsule. Insa, daca e sa aleg intre macinata si boabe, clar aleg boabele.

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu nu sunt bautoare de cafea și nu prea ma pricep la alegerea acesteia ��

    RăspundețiȘtergere
  9. Da, și eu am auzit că ar mai fi adăugate și alte chestii in cafeaua gata măcinată.

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu sunt bautoare de cafea, dar stiu ca cea boabe ar fi mai buna. Mama mea mereu apeleaza la ea cand are ocazia. 😍

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.