duminică, 13 septembrie 2020

Cum alegi cea mai bună lampă UV?


 
Mâine începe școala și după atâtea luni de stat în casă senzația că nu voi fi în siguranță cu toate măsurile luate este mare. Ca profesor, mă simt expusă inclusiv din cauză că fac naveta într-un autobuz supra-aglomerat datorită frecvenței cu care circulă acum față de dinainte de primăvară. Este arhiplin mereu, o mare parte din traseu stau în picioare, înghesuită ca pe vremurile din anii '80, și nu toată lumea poartă mască. Mă tem pentru mine așa că m-am decis să-mi iau măsuri suplimentare de protecție. Pentru asta îmi voi procura pe lângă măști și mănuși o vizieră, însă cred că este foarte utilă în vremurile astea o lampă cu ultraviolete. Așa că voi citi mai întâi niște recenzii produse de pe emag și apoi mă voi decide. Vreau o lampă UV ca să dezinfectez obiectele pe care le folosesc la clasă și apoi, când ajung acasă, să dezinfectez hainele, încălțările, geanta și tot ceea ce este pe mine și poate fi contaminat.

Așadar, cum alegi cea mai bună lampă UV?

Dar mai întâi puțină teorie.


Lumina UV este invizibilă pentru ochiul omenesc și se numește așa pentru că în banda spectrală a luminii frecvența ultraviolet vine imediat după lumina violetă a spectrului celor 7 culori din care este formată lumina pe care noi o percepem drept albă. Totuși, dacă am putea să o vedem, ar fi probabil o nuanță intensă de violet. De aceea este denumită lumină ultravioletă. Este un tip de radiație electromagnetică care oferă bronzul de vară și dacă în cantități rezonabile este benefică pentru orice organism viu, într-o cantitate mare ucide viața. Din păcate, aceste raze ultraviolete în exces sunt responsabile de cancerul de piele, una dintre cele mai agresive forme de cancer cunoscute până acum.

Dar tocmai acest lucru ne aduce și beneficii: lumina ultravioletă ucide bacteriile, virușii și mucegaiul. Un lucru remarcabil este că frecvența UV poate interfera cu ADN-ul germenilor și le face imposibilă reproducerea, distrugându-i în totalitate de pe suprafața expusă la UV în timp scurt. În consecință, o lampă cu lumină ultravioletă este o opțiune excelentă pentru igienizare și decontaminare.

La ce se folosește o lampă UV?


Lămpile UV sunt disponibile sub diferite forme, cum ar fi baghete, cutii și multe altele. Razele ultraviolete au 3 lungimi de undă, A, B și C, aceasta din urmă fiind aceea care ucide bacteriile. Aceste gadgeturi sunt aproape magice, dar pot fi dăunătoare, așa că ar trebui să aveți grijă și să urmați instrucțiunile de folosire cu strictețe. În mod obișnuit, există trei moduri de utilizare: purificarea aerului, purificarea apei și decontaminarea practic a oricărui articol care nu are o suprafață aspră.

  • Purificatoarele de aer UV-C îndepărtează sau elimină poluanții și germenii din interior, totodată eliminând și mirosurile neplăcute. Tot aerul din cameră trebuie să treacă prin dispozitiv pentru a elimina germenii, de aceea un astfel de purificator nu este sută la sută eficient, dar va elimina majoritatea germenilor.
  • Purificatoarele de apă pot distruge 99,99% din microorganismele dăunătoare din apă. Fără substanțe chimice, fără mirosuri sau gust schimbător, sistemele UV sunt utilizate din ce în ce mai mult pentru purificarea apei, mai ales pentru că sunt mult mai eficiente decât purificatoarele de apă tradiționale, pe bază de filtru.
  • Pentru uz casnic și personal este foarte bună o lampă UV cu care să vă dezinfectați telefonul, cheile, masca de protecție, ca și orice alt obiect de dimensiuni reduse pe care îl folosiți zilnic la serviciu și care ar putea fi contaminat cu ceva.

Cum să alegi o lampă UV


Dacă sunteți în căutarea unui odorizant de aer, evitați lămpile UV care produc ozon ca efect secundar. Ozonul este bun în atmosferă, dar nu și în interior. Poate afecta plămânii și sistemul imunitar. Cu toate acestea, ozonul îmbunătățește efectele de igienizare și este mai eficient pentru purificarea apei. Deci, pentru a purifica apa, cel mai bine este să alegeți sisteme care combină lumina UV cu emiterea de ozon pentru o purificare completă. În ceea ce privește curățarea telefonului și a gadgeturilor, trebuie să verificați distanța de la dispozitivul UV la obiectul pe care îl curățați și cât timp durează decontaminarea.

Siguranța este pe primul loc


Aceste lămpi sunt destul de ușor de utilizat, au dimensiuni mici, sunt ușoare și se manevrează fără probleme. Doar miști bagheta magică suficient de mult și germenii vor dispărea. Totuși, trebuie să urmați instrucțiunile pentru a vă asigura că tratamentul va funcționa, în funcție de doză și de lungimea de undă specifică. Nu trebuie să deveniți expert în fizică, ci doar să respectați manualul. Un alt motiv pentru prudență suplimentară este faptul că lumina UV-C este dăunătoare. Nu priviți niciodată către lampa în funcțiune fără o protecție la ochi și nu-l încercați pe piele, pentru că poate produce arsuri în câteva secunde.

Citiți recenziile cumpărătorilor


În ultimă instanță, cel mai bun indicator este nota dată de cumpărători. De aceea eu prefer să cumpăr multe produse online, de pe emag, cum am spus și la începutul articolului, pentru că acolo pot să citesc recenzii la produse ca să-mi dau seama dacă ceea ce vreau să cumpăr merită banii și este potrivit pentru ceea ce am eu nevoie.

În concluzie lămpile cu ultraviolete sunt obiecte magice când vine vorba de decontaminat obiectele personale, apa sau aerul din casă. Este cel mai simplu mod de a scăpa de aproape toți microbii, atâta timp cât îi folosiți corect. O lampă UV ucide literalmente 99,99% din bacteriile și germenii obișnuiți în câteva secunde. Unele virusuri și tipuri rare de bacterii au nevoie de expuneri mai lungi de aproximativ un minut sau mai mult pentru a fi distruse. Deci, aceste dispozitive sunt excelente pentru a te simți în siguranță în această perioadă dificilă pentru toată planeta.



Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share tweet pin tweet







4 comentarii:

  1. Sunt cadru medical si doar la servici folosesc lapma Uv, insa sa stii ca este o idee foarte buna sa ai o astfel de lampă si acasa, ajuta mult

    RăspundețiȘtergere
  2. La cabinet folosesc si eu o astfel de lampa cu uv. Este de un real ajutor mai ales in aceste timpuri....

    RăspundețiȘtergere
  3. Recenziile cumparatorilor, mai ales cele negative ma ajuta mereu in alegerea produselor pe care le cumpar.

    RăspundețiȘtergere
  4. O astfel de lampă este de mare ajutor, mai ales pentru cei care lucrează la cabinete (medicină de orice fel). La dentist, trebuie să aștepți 30-40de minute ca să fie safe. Mă bucur că sunt atenți.

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.