duminică, 22 noiembrie 2020

Cum alegi și folosești corect un glucometru

Cum alegi și folosești corect un glucometru

În zilele noastre auzi tot mai des despre persoane de vârste medii care au probleme cu glicemia crescută. Se pare că una dintre cele mai răspândire afecțiuni, datorată unui stil de viață sedentar dar mai ales rezistenței organismului la insulină, este sindromul metabolic. Pe scurt, asta înseamnă că insulina secretată de pancreas nu-și mai îndeplinește bine rolul și în loc să stocheze glucidele rezultate din hrană în celule, acest proces se desfășoară anevoios. Astfel, de aici rezultă un cerc vicios - apare obezitatea, glicemia, altă dată în limitele normale, crește, și la un moment dat se instalează diabetul, cu atât mai mult dacă sunteți o persoană care are probleme endocrine sau de greutate corporală. 

Ca să nu ajungeți aici, sau, dacă este imposibil de evitat această evoluție, să puteți să îi încetiniți cât mai mult ritmul, controlați-vă regulat glicemia cu un aparat numit glucometru, și duceți o viață echilibrată, un regim alimentar sănătos, faceți mișcare zilnic și mențineți-vă o greutate stabilă.

Glucometrele sunt de mai multe tipuri, dar principiul este același: după ce ați recoltat o picătură de sânge din degetul curat și uscat, o bandă de test pe care se află picătura de sânge se introduce în glucometru și imediat acesta afișează pe un display valoarea glicemiei din acel moment.

kit glucometru sd


Ce caracteristici de bază trebuie să aibă un glucometru? 


- să fie mic, să poată încape într-o borsetă sau poșetă atunci când te deplasezi, eventual pentru mai multe zile.
- să aibă un ecran și un contor ușor de citit.
- să aibă posibilitatea de a fi citit pe timp de noapte sau în condiții de luminozitate scăzută (există modele cu iluminare pe spate).
- să aibă memorie unde să se poată stoca valorile citite, în așa fel încât după o perioadă de timp să puteți trage unele concluzii cu privire la glicemia dv.
- dacă este necesar, să aibă contor și pentru indicarea nivelurilor de cetoză din sânge, însă chiar mai important, să arate câtă insulină are nevoie în acel moment un pacient cu diabet insulino-dependent.

Factori care pot afecta citirile pe glucometru


glucometru Accu-Chek active


Acuratețea rezultatelor testelor depinde de o serie de probleme, inclusiv de calitatea contorului și a benzilor de testare și de cât de bine ați fost instruit pentru a utiliza dispozitivul. Iată alți factori care vă pot afecta citirile de glucoză:

Tehnica utilizatorului
Eroarea utilizatorului este motivul numărul unu pentru erori în citirile la glucometru. Asigurați-vă că folosiți cât se poate de corect contorul.

Site de testare murdar
Resturile de alimente, băuturi sau loțiuni de pe mâini vă pot afecta citirea glicemiei. Asigurați-vă că vă spălați și vă uscați mâinile înainte de a vă testa. Dacă utilizați un tampon cu alcool, asigurați-vă că lăsați locul să se usuce complet înainte de testare și utilizați a doua picătură de sânge, nu prima.

Mediul înconjurător
Altitudinea, umiditatea și temperatura camerei pot afecta citirile glicemiei modificând acuratețea benzilor. Unele glucometre vin cu instrucțiuni despre cum să obțineți citiri adecvate în anumite situații.

Benzi de test incompatibile
Benzile originale de testare pot fi scumpe, deci este posibil să fiți tentați să încercați alte benzi pentru a economisi bani. Cu toate acestea, dacă glucometrul dvs. nu este conceput pentru a utiliza aceste benzi, citirile pot fi afectate. Asigurați-vă că testele pe care le achiziționați ulterior cumpărării unui set sunt compatibile cu glucometrul dv. De asemenea, asigurați-vă că verificați data de expirare pe benzile dvs., deoarece testele vechi oferă rezultate incorecte.

În consecință, alegerea unui glucometru conform cu nevoile dv. este un lucru ușor, dar deoarece la farmaciile fizice de obicei găsiți unul sau două tipuri, cele mai vândute, recomandarea mea este să căutați într-o farmacie online aparatul dorit, pentru că acolo gama de produse este în mod clar mai largă.

În finalul articolului, vă doresc să ne auzim sănătoși cu toții!



Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share pin tweet








5 comentarii:

  1. Chiar trebuie să-mi cumpăr un glucometru, numai că nu am reuşit până acum. Mă şi gândeam cum să fac, care este cel mai potrivit şi cum îl voi utiliza. Probabil va avea nişte instrucţiuni, dar de la tine am înţeles mai bine.
    Mulţumesc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu este greu de folosit, dar este extrem de util. Din pacate acesta este de un real ajutor pentru persoanele care sunt dependente

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu îmi fac anual analizele și intră, automat, și nivelul de glucoză.
    Știu că e de mare ajutor pentru persoanele care au probleme. Din fericire, cei care au diabet, primesc de la stat, gratis, un astfel de aparat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E bine de stiut, Ruxandra, tatal meu avea diabet si nu a primit nimic de la nimeni!

      Ștergere
    2. P.S. cei cu diabet uneori isi iau glicemia de cateva ori pe zi. Da, e bine sa-ti faci analizele anuale, dar cand ai diabet glicemia se controleaza foarte des.

      Ștergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.